Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chwaściku masz rację, to będzie hortensja ogrodowa. Znalazłam taką w ogrodzie u kocicy i ona też potwierdziła, że to Tricolor. Jak to trzeba patrzec przez palce na słowa niektórych ogrodników :oops: .
Teraz przynajmniej wiem gdzie ją posadzic, żeby się nie męczyła.
elizabeta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2009, o 16:15

Post »

Taro- bardzo dziękuje :)
Aniu- ja kupowałam NICO BLUE , a że jestem laikiem w wiedzy o hortensji
musiałam się dowiedzieć dlaczego tak dziwnie dla mnie kwitnie, na początku na zielono póżniej zaczeła się przebarwiać na bordowo. Dlatego trafiłam na no bardzo sympatyczne forum, i mi wyjaśniono , że to może być odmiana Green Shadow.
Oczywiście zwróciłam się też z tym zapytaniem do sprzedawcy, i otrzymałam odpowiedż, że pierwsze kwiaty moą być koloru bordowego a następnię będą Blue, oczywiście teraz jak widze ten bordowy kolorek to juz nie chcę Nico Blue :lol:
Chwaściku- hortensja jest śliczna , obserwowanie jak ten kolor wybarwia sie na bordo bardzo wciąga.
Przy mojej hortensji spędzałam prawie godzine dziennie tak mnie oczarował ten kolor
i to że co dzień się zmienia na bardziej intensywny :lol:
pozdrawiam Ela
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chwaściku śliczne nabytki, godne pozazdroszczenia! :wink:
Ja też bym chciała żeby w ten sposób hortensje doprowadzały mnie do rozpaczy! :D
Serdecznie pozdrawiam
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Dzięki Kasiu :)
Co do tej kosmatej to gdyby mi rosła w gruncie to ja również bym się cieszył jej pokaźnymi rozmiarami ale ona jest w donicy :? (i z malutkiej hortensyjki w ciągu roku rozrosła się na 2 m średnicy!), to utrudnia jej przeniesienie nawet w dwie osoby a do tego jeszcze nie mam pojęcia jak ja coś takiego zabezpieczę na zimę, do pomieszczenia wnieść się nie da bo w drzwiach się nie zmieści, pędy ma zbyt sztywne a do gruntu nie mam gdzie wsadzić. To naprawdę nie jest śmieszne. Nic to, do zimy jeszcze trochę czasu może coś wymyślę... :roll:

:?: :?: :?:

Z innej beczki. . . ja się pytam czemu jest tak cicho pod tym tematem? Tyle cudownych hortensji macie, często oryginalnych odmian i nic nie pokazujecie, zamknęliście się w tych swoich ogródkach i wszystko dla siebie, sknery! ;:78

A przecież szczególnie w przypadku ogrodówek jeden z najpiękniejszych okresów to wtedy gdy zaczynają rozkwitać i jeszcze nie w pełni się wybarwiły, wtedy te kolory są najbardziej niesamowite. Jest więc co pokazywać.

O, choćby moja ulubiona ogrodówka Masja (vel Sibilla lub Sybilla), przecudny bardzo intensywny kolor kwitnienia ale jak cudownie wygląda przed pełnym wybarwieniem!
Miodzio!
Obrazek

United Colours of Hydrangeas :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Zostaje Ci chyba Chwaściuku zabezpieczyć na zimę hortensję razem z doniczką ;:228
Ja mam zamiar właśnie dokupić w tym sezonie ze dwie sztuki do ogrodu i chyba jednak wkopię je do gruntu. :)

Czy ktoś orientuje się czy są już w OBI hortensje?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Post »

chwaścik pisze: Z innej beczki. . . ja się pytam czemu jest tak cicho pod tym tematem? Tyle cudownych hortensji macie, często oryginalnych odmian i nic nie pokazujecie, zamknęliście się w tych swoich ogródkach i wszystko dla siebie, sknery! ;:78

A przecież szczególnie w przypadku ogrodówek jeden z najpiękniejszych okresów to wtedy gdy zaczynają rozkwitać i jeszcze nie w pełni się wybarwiły, wtedy te kolory są najbardziej niesamowite. Jest więc co pokazywać.
No to ja pokaże Wam moją jedyną (na razie) hortensję ogrodową, kupiłam ją w lipcu 2008 (z przeceny) - była przycięta... Wyglądała tak:
Obrazek
dzisiaj kwitnie...i wygląda tak:

Obrazek
Wzdłuż mojej ulicy rosną głównie hortensje różowe, ta jest niebieska i niebiesko-fioletowa (zdjęcie z komórki nie oddało w pełni intensywności kolorów)
A przy okazji zapytam: ma trochę pożółkłe liście od środka - czy mam się niepokoić?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Chwaściku, Awe - Obrazek

Obrazek

P.S. Chwaściku, ja bym z checią coś z hortensji pokazała, ale nie bardzo mam co.... Obrazek. Mam tylko trzy piłkowane i ciągle czekam na kwiaty. U piłkowanych jednak ciekawszy jest pełen rozkwit, niż jego początek, bo cały urok tkwi w tych maleńkich perełkach - kwiatkach płonnych (bodajże tak się nazywają... Obrazek).
No a poza tym, moje egzemplarze wolą inwestować w zielone, niż w kwiaty, nie wiem kurka dlaczegoObrazek .... , tak że moje będą rzekłabym symboliczne w porównaniu do Twoich, ale z chęcią pokażę, bo i tak jestem dumna, że ich po pierwsze przez 3-ci rok z rzędu nie ukatrupiłam, a po drugie odtrąbić mogę dodatkowy sukces, że każda będzie miała przynajmniej jeden kwiatostan, bo w ubiegłym roku zakwitła mi tylko jedna jednym pąkiem.

P.S.2. Jak Wy to robicie, że macie niebieskie kwiatki Obrazek?
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awe pisze:No to ja pokaże Wam moją jedyną (na razie) hortensję ogrodową, kupiłam ją w lipcu 2008 (z przeceny) - była przycięta... ta jest niebieska i niebiesko-fioletowa (zdjęcie z komórki nie oddało w pełni intensywności kolorów)
Czy ja dobrze widzę? Na zdjęciu jest fiszka a tam napisane Renate? :P
No to dzięki Twojemu zdjęciu mamy pełny przegląd barw Hydrangea macrophylla Renate, u mnie czysty róż (donica) i fiolety (grunt) a u Twojej niebieski, i to jaki! (szczególnie w prawym górnym rogu)! Muszę moją doniczkową tak zabarwić. ;)
Awe pisze:A przy okazji zapytam: ma trochę pożółkłe liście od środka - czy mam się niepokoić?
Nie sądzę, u mnie to wydaje się być normalnym zjawiskiem, normalnym w tym sensie, że stare liście żółkną, opadają zawsze i poza tym nic się hortensjom nie dzieje. Nie przybiera to zjawiska żadnej epidemii.

Owszem żółknięcie dolnych liści może być niebezpieczne w niektórych przypadkach i świadczyć o problemie, miałem taki przypadek 2 i 3 lata temu ale w przypadku hortensji bukietowych. Liście zaczęły żółknąć masowo i nadmiernie niż by wskazywał na to np. niedobór światła dochodzącego do wnętrza gęstych krzewów. Jak sądzę przyczyną tego był niedobór azotu, a ponieważ hortensje bukietowe nie wymagają specjalnie kwaśnej ziemi to szprycuje je na wiosnę kompostem, przekompostowanym obornikiem a później gnojówką z pokrzyw. W związku z tym w tamtym roku problem ten już się nie pojawił zobaczymy co w tym.

* * *

Witaj Myszo :)
No fakt w przypadku piłkowanych pełny rozkwit jest najpiękniejszy. :)

A czy te Twoje 'piłki' czasem nie przemarzają? Bo niby czemu miałyby nie kwitnąć skoro jak piszesz inwestowały w zielone w ubiegłych latach? :?
myszek pisze:Jak Wy to robicie, że macie niebieskie kwiatki Obrazek?
W moim przypadku to były różne kombinacje, kiedyś (jakieś 3 lata temu) sypałem jakiś nawóz, potem jeszcze wymieniłem ziemię na kwaśną wokół moich gruntowych Nikko Blue, sypałem i sypię fusy z kawy, kwaśny piasek naprawdę różne wariactwa wyczyniałem już wszystkich nie pamiętam. W tym roku sądziłem, że już pewnie zaczną różowieć z powrotem bo nic specjalnego już przez ten jak i ubiegły rok nie robiłem, a tu masz, u Nikko Blue ani jeden kwiat już nie jest różowy, sam jestem zdziwiony. :shock: Czyżby opóźniony efekt czy też trwałe zakwaszenie? Sam nie wiem.

2 lata temu moje Nikko wyglądały tak:
Obrazek

A obecnie mniej więcej tak jak na zdjęciu ogólnym pokazanym na poprzedniej stronie (to ta hortensja na pierwszym planie) lub nawet tak:
Obrazek

Obecnie przerzuciłem się na donice i najpierw zaserwowałem moim hortensjom kwaśną ziemię a teraz już w nic szczególnego bawił się nie będę tylko wybranym sztukom zaserwuję po prostu nawóz koloryzujący, pod nazwą . . . "Hortensja niebieska" bardzo znanej firmy, można go kupić chyba w każdym większym sklepie ogrodniczym, choć są i inne, nawóz zawiera potas i glin czyli to co najistotniejsze dla niebieskiej barwy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

chwaścik pisze: A czy te Twoje 'piłki' czasem nie przemarzają? Bo niby czemu miałyby nie kwitnąć skoro jak piszesz inwestowały w zielone w ubiegłych latach? :?
No tak, faktycznie tu i ówdzie musiałam popodcinać wiosną.... Obrazek, ale to było tylko małe co nieco..... hmm, no cóż, pewnie to właśnie to 'co nieco' miało kwitnąć....Obrazek
chwaścik pisze:nawóz koloryzujący, pod nazwą . . . "Hortensja niebieska" bardzo znanej firmy,
Też go podsypałam w tym roku :D , ale pączki jeszcze w powijakach...
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hortensje mam od 3 lat, u mnie wszystkie nie wybarwiają się, na krzaczku mam kolorowe kwiaty różowo-niebieskie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

Ja też używałam w tym roku - od końca marca SUBSTRAL "Niebieska Hortensja" a moja hortensja ma teraz kolor różowy jak lakierki Dody :). Zastosowałam się do zaleceń producenta, wlewałam nawóz raz na dwa tygodnie, może za rzadko... :?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaZ pisze:Ja też używałam w tym roku - od końca marca SUBSTRAL "Niebieska Hortensja" a moja hortensja ma teraz kolor różowy jak lakierki Dody :). Zastosowałam się do zaleceń producenta, wlewałam nawóz raz na dwa tygodnie, może za rzadko... :?
Spokojnie, na to trzeba czasu. Obawiam się, że lat. Moje doświadczenie jest podobne do tego co opisała TUTAJ KaRo. Efekt jest bardzo opóźniony, ja nie podsypuję hortensji gruntowych żadnymi koloryzatorami już 2 lata a hortensje, jak pisałem powyżej stają się powoli co raz bardziej niebieskie.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

No tak, to się zgadza ;:24
Jeśli to jest hortensja ogrodowa, która zawiązała kwiaty w zeszłym roku, a ja nawożę ją od kwietnia tego roku, to ona te niebieskie kwiaty powinna mieć dopiero w przyszłym roku :wink:

Fajnie wyglądają takie kolorowe hortensje :)
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

a moja jest malutka ma tylko jednego kwiatka ale za to jakiego :) ( była torfem zakwaszana )
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

To jest moja hortensja :) , a to drugie maleństwo dostałam w tym roku :)
Obrazek Obrazek

A tu mam problem:
Czy te dwa badyle z liśćmi po lewej stronie to jest hortensja, czy zwykły chwast :?: :roll:
Obrazek
Chciałam je wyrwać, ale sama już nie wiem :?
Te dwie małe odnóżki poprawej to na pewno hortensja, ale kwiatów w tym roku nie ma :(
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”