Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

axela pisze:ja myślę nad kupnem vandy przecenionej z 170zl na 51zl w LM ...tylko nie wiem jakiego są koloru mam nadzieje ze kierowniczka wie.wiem że mieli fioletowe w kratkę i żólte kiedyś..do jutra się zastanawiam...vandy są w wazonach...
też bym chętnie kupiła taką przecenioną, jakby była w dobrym stanie. bo za pognitą bym nie dała tyle kasy. mogłabym nawet nie wiedzieć, jaki ma kolor, żeby tylko była Vanda... nie wiem, czy u mnie też są, a nie mam się kogo zapytać, bo nikt z forum nie jeździ do tego LM, które jest najbliżej mnie, a ja mam za daleko, by pojechać i sprawdzić sama. bardzo bym chciała mieć takie Vandy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pierwsza z tych Vand była moja, ale mi padła od deszczówki. bardzo mi jej szkoda, bo była cudna. zdjęcia są kiepskiej jakości, bo wszystkie (oprócz ostatniej) robione były parę lat temu, zanim nauczyłam się robić wyraźne zdjęcia.

a moje Vandy mają się dobrze. niestety dziś fioletowej ułamał się 1 kwiat, bo wypadła mi z wazonu, gdy ją odstawiałam na okno (musiałam pozdejmować Vandy, żeby otworzyć okno). ona nie jest w wazonie, tylko stoi na nim, bo nie da się jej wsadzić do środka.
Liodoro otworzył trzeci kwiatek. pąki innych Phal. rosną.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda tego ułamanego kwiatuszka na fioletowej vandzie :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mi też go bardzo szkoda, taka była cudna... ale może w przyszłym roku znowu zakwitnie.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Ale miałaś śliczne vandzie,szkoda tego kwiatuszka :cry: .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

te Vandzie których fotki wczoraj wstawiałam to nie moje (tylko ta pierwsza moja, reszta jest z wystaw). chciałabym mieć białą, ale jak dotąd tylko raz widziałam. biała Vanda jest taka delikatna i bardzo oryginalna, niezwykła a ja lubię oryginalne i niezwykłe rzeczy.

liodoro będzie otwierał czwarty pączek. niedługo zakwitnie rózowy Phal. i pink panther. pędziki ma kilkanaście Phal.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Piękne...
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

za kilka dni może znowu zrobię fotki, bo mi się rozwinął jeden z białych z różową warżką. drugi jest w pąkach. cieszę się, gdy jest dużo kwitnień...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liodoro ma już 4 kwiatki rozwinięte, ale najmocniej pachnie ten, który rozwinął się pierwszy, nie wiem, czemu tak jest. pędziki na innych Phalaenopsis rosną, niedługo będą cudne kwitnienia. rózowa Vanda chyba niedługo przekwitnie, w końcu kwitnie już 1,5 miesiąca.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

różowa Vanda już niestety przekwita, ale będzie kwitło trochę Phalaenopsis. porobiłam im dzisiaj trochę zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Storczyki masz wszystkie śliczne :P A zdjęcia wyszły Tobie bardzo ładne, szczególnie, że ze słoneczkiem na kwiatuszkach :wink:
Fajnie udało Ci się uchwycić kwiatek fioletowej miniaturki na przedprzedostatniej (chyba tak to się pisze :roll:) fotce, chociaż takie małe rzeczy trudno się fotografuje :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

temu miniaturkowi bardzo ciężko zrobić ładną fotkę, ale czasami się udaje... niektóre zdjęcia rzeczywiście były robione, gdy padało na nie słońce, ale nie wszystkie, bo słonko raz było a raz nie. najbardziej lubię robić zdjęcia Phal. liodoro, ponieważ ma niezwykłe ubarwienie i ładnie wychodzi.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

No nie....aż spadłam z fotela -cudeńka ;:8 I Ty narzekasz na swoje piękne storczyki ?:shock:
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie narzekam, tylko po prostu chciałabym mieć też botaniczne. nie można cały czas zbierać samych hybryd, bo po jakimś czasie chce się mieć coś więcej. tak było też ze mną. zbierałam hybrydy (i ciągle zbieram, bo nie przestałam ich lubić i nie przestanę), ale chciałam też coś innego, oryginalnego, nowe wzory i kolory do kolekcji, nowe doświadczenia. hybryd też nie kupuję pierwszych lepszych, bo mam dużo wzorów i kolorów i bardzo ciężko mi spotkać coś, czego nie mam, zwłaszcza, że w sklepach są najczęściej zwykłe białe i różowe, a takie już mam. teraz bardzo mi zależy na botanicznych (philipinensis, schilleriana, stuartiana, equestris i kilka innych), oraz na hyrydach pierwszo- i drugorzędowych (np. princess kaiulani, penang girl), bo takich nie mam, a bardzo mi się podobają. lubię botaniczne, ponieważ są rzadkie, oryginalne i niepodobne do hybryd sklepowych, których mam ponad 40.

Phalaenopsisy kwitną. Liodoro ma 4 kwiaty otwarte i jest tak cudowne, że nie mogę od niego oderwać oczu (i nosa, bo cudownie pachnie, zwłaszcza rano). nie żałuję, że go kupiłam. mam go z wystawy. miałam już 5 Phal. w reklamówce i wychodziłam z wystawy, kiedy go dostrzegłam. musiałam go kupić, bo spodobał mi się jego zapach i wygląd (miał wtedy 1 kwiat). to piękna, bezproblemowa roślina, może mieć kilka pędów naraz.
inne Phal. też mają się dobrze. niedługo zakwitnie pink panther i taki różowy, mają już pąki. ten różowy ma sporo pąków, może mieć nawet ze 20 kwiatów, jak zakwitnie, bo oprócz głównego pędu ma 2 odgałęzienia. pink panther oprócz pędu ma też coraz większe i zaczynające się ukorzeniać keiki. oprócz nich jeszcze kilkanaście ma pędy. niedługo powinien otworzyć pąki miniaturek bez stożka wzrostu. kilka dni temu zżółkł mu i odpadł listek sercowy, może kapnęła na niego woda z korzenia Vandy...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liodoro ma już 5 kwiatów. pąki na pędzikach rosną szybko. biały, któremu złamała się końcówka pędu, chyba będzie się rozgałęział. lueddemanianie chyba trochę podrósł listek. obcięłam już pęd rózowej Vandzie, bo przekwitła. cudna była, ale ma listek wyżej drugi pęd, może teraz ruszy i też będzie kwitł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fioletowoniebieska Vanda w kratkę też już zaczyna przekwitać. kwitną Phalaenopsisy. prawie wszystkie mają się dobrze. tylko z violaceą jest problem, bo ma na listkach plamy, a 1 miniaturek stracił stożek wzrostu (nie wiem, dlaczego, zżółkł mu i odpadł liść sercowy, może skapnęła na niego woda z korzenia Vandy... inne listki na razie są zdrowe).
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”