Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu - ależ się u Ciebie dzieje :!:
Masdevallia po prostu powala na kolana (przynajmniej mnie, bo to chyba mój ulubiony rodzaj a dorobiłam się dopiero dwóch... :roll: ) ;:180
Cała reszta też oczywiście zachwycająca. Moja "philadelphiopodobna" hybryda wypuszcza pęd, więc już niedługo też będą mnie cieszyć jej delikatne kwiatki.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu jak zwykle cudeńka pokazujesz i widać, że wybitnie odpowiada im lokum w twoim mieszkanku, ale w tym wszystkim najważniejsza jest opiekunka !
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Lana pisze:Joasiu jak zwykle cudeńka pokazujesz i widać, że wybitnie odpowiada im lokum w twoim mieszkanku, ale w tym wszystkim najważniejsza jest opiekunka !
No i podpisuję się pod tymi słowami obiema rękami ;:109 ;:113 ;:112
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dusiu-tego różowego wąskopłatkowego falenopsisa kupiłam w kwiaciarni. To było oczywiście ponad rok temu.
Widzę więc, że kwitnienia będą tylko raz w roku. A Ty masz przecież podobnego, tylko ma delikatniejszy kolor.

Madziu, ja też pewnie zechcę się kiedyś zmierzyć jeszcze z inną Masdevallią.
Ale wiadomo, że inna może potrzebować zupełnie innych warunków, więc trzeba będzie naukę rozpocząć
od nowa ;:70

Halinko, Lano- zobaczymy jak ta opiekunka zabezpieczy swoje storczyki na okres urlopu,
bo na razie z pomysłami jest kiepsko :? Przecież moja (naprawdę wspaniała) sąsiadka nie zapamięta
tylu szczegułów, a podlać na zapas też się nie da na dłuższy okres czasu...
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, oglądając zdjęcia poczułam się jak u Ciebie w mieszkaniu, otoczona tymi pięknościami, wszystkie są piękne, a Twoja opieka doskonała, sąsiadki lepiej do storczyków nie dopuszczaj, dadzą radę lepiej żeby przeschły niż były zalane.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Asiu, cudowne masz roślinki! :) Bardzo lubię odwiedzać Twój wątek, bo zawsze coś ciekawego i przydatnego w nim znajduję :wink:
Phal. bellina ma piękne listki, takie błyszczące :roll: Teraz będe czekać na zdjęcia kwiatuszków, które, mam nadzieję, kiedyś pojawią się w wątku :lol:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to niesamowite, że napisałaś do mnie właśnie wtedy, gdy wędrowałam sobie po Twoim wątku :)
Dotarłam do 15-tej str., a tu syn usiłuje mnie "przepędzić" z miejsca przed komp. bo.... cos tam ważnego :?
Będę więc kontynuować c.d. trochę później :roll:
A Bellinkę na pewno pokażę, jeśli mi nie uschnie lub nie zgnije pędzik podczas urlopowej nieobecności.
Z tego co obserwuję, ten pęd rośnie w oczach, bo gdzieś czytałam, że b. wolno ???
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu-tego różowego wąskopłatkowego falenopsisa kupiłam w kwiaciarni. To było oczywiście ponad rok temu.
Widzę więc, że kwitnienia będą tylko raz w roku. A Ty masz przecież podobnego, tylko ma delikatniejszy kolor.
mam podobnego, ale jest w nie najlepszym stanie (był trochę przelany jak go kupiłam i potracił korzonki) i nie wiadomo, czy jeszcze kiedyś zakwitnie. ale jak znowu takiego spotkam (lub takiego, jak ty masz), to na pewno kupię.
a jak ci się udało bellinę doprowadzić do wypuszczenia pędu? ja swoją mam od listopada i nie chce zakwitnąć. listki rosną jej ładnie, korzonki bardzo powoli i są króciutkie.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Asiu, jest mi bardzo miło, że odwiedziłaś mój wątek :) I zapraszam do dalszego oglądania :wink:
A jeśli w końcu się zmobilizuję, to pokażę może jeszcze dzisiaj aktualne fotki, bo trochę się u mnie dzieje :lol:

Pędzik u Twojej Phal. bellina (ciekawe, czy ta nazwa ma coś wspólnego z pięknością :roll:) mam nadzieję,
że przetrwa, bo czekam na zdjęcia jej ślicznych kwiatuszków :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale kolorowe piękności...najbardziej mi wzrok przykuł ten z nakrapianymi listkami...Chyba niezależnie od koloru kwiatów będę takowego szukać :)
Jak widać ten botaniczny w Twojej "miksturze" podłoża pięknie rośnie. Gratuluję pędziku :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ja też się pozachwycam pięknymi zdrowymi listkami belliny :) Bardzo na nią "choruję"
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, Ty widziałaś już wszystkie moje storczyki "na żywo", w dodatku na różnych etapach rozwoju.
Mało tego - potrafiłaś wypatrzeć mi pęd, którego nawet ja sama nie zauważyłam...
Muszę Cię częściej zapraszać ;:191

Dusiu - dbam o Phal bellinę zapewniając jej dobre podłoże (ta "mikstura" jak ją nazwała Justus, to propozycja Lucynki - Lany). Pilnuję odpowiedniej wilgotności wokół rośliny, ma ciepło, jasno i zapewniony ruch powietrza.

Justus, nie jest trudno znaleźć hybrydę o takich nakrapianych liściach. Sporo osób kupiło podobne w różnych
większych marketach typu LM, Castorama, Obi itp. A liście rzeczywiście zachwycają, nawet gdy opadną kwiaty.

Justynko, dzięki za odwiedziny w moim wątku :) A Bellinę kupiłam na wystawie w Sosnowcu
i Ty też pewnie kiedyś ją znajdziesz, czego C bardzo życzę :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Art pisze: Justynko, dzięki za odwiedziny w moim wątku :) A Bellinę kupiłam na wystawie w Sosnowcu
i Ty też pewnie kiedyś ją znajdziesz, czego C bardzo życzę :)
z całą pewnością znajdę :) Myślę , że nie jest to niemożliwe. pytanie raczej kiedy :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Phal.bellina przepiękny jak ja lubię te wielkie połyskujące liście.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu - dbam o Phal bellinę zapewniając jej dobre podłoże (ta "mikstura" jak ją nazwała Justus, to propozycja Lucynki - Lany). Pilnuję odpowiedniej wilgotności wokół rośliny, ma ciepło, jasno i zapewniony ruch powietrza.
moja bellina jest w korze zmieszanej z mchem zwanym "sphagnum". gdzieś czytałam, że bellina lubi takie podłoże. podlewam ją częściej niż inne. jak lubi ruch powietrza, to będą ją ustawiać przy otwartym oknie, jak będę otwierać. ciepło i jasno mogę jej zapewnić (u mnie jest nawet za ciepło, bo jest prawie 30 stopni w pokoju), gorzej z wilgotnością powietrza.
ale twoja bellina pięknie rośnie. widziałam te belliny będąc na wystawie, może nawet twoją widziałam, ale nie kupowałam, bo już mam, a poza tym odstraszyła mnie ich cena. wstawisz jej fotki, jak zakwitnie?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”