Mam tylko jedną uwagę - czas wyrastania może być różny. Zależy to od mąki i siły zakwasu. Dlatego ciasto musi porządnie wyrosnąć.Nie spiesz się więc z pieczeniem.Daj mu czas.Podczas pieczenia ciasto już nie rośnie :P
JUż od wczoraj chodził za mną kolejny chleb. Dlatego późnym wieczorem zabrałam się za chlebowe ciasto
I dzisiaj pojawił się klasyk - żytni chleb na zakwasie z miodem i odrobiną słodu
Nakręciłam się tak na pachnący, domowy chlebuś, że pół nocy czytałam o tym na necie. Strasznie lubię takie domowe produkcje, przynajmniej wiem, co jemy
Nie ma sprawy. Zazwyczaj pstrykam zdjęcia większości potraw, które robię. Cały czas zbieram się do założenia wątku kulinarnego. Najpierw jednak muszę wiedzieć jaką mąkę mam kupić i w czym taki chleb ma mi wyrosnąć. Czy muszę kupić taki specjalny koszyk???? Czy może być coś innego?
Gosiu, zakwas żytni jest bazą dla wszystkich prawie chlebów. Na zakwasie żytnim robi się też zakwas pszenny.
Na początek musisz więc kupić mąkę żytnią, najlepiej razową , typ koło 2000:D
No tak, ale coś mi się wydaje, że potrzebuję jeszcze jakąś inną mąkę oprócz żytniej. Łatwiej mi kupić kilka od razu niż partiami. I ile mam tej mąki kupić? 1 kg, 4kg, 5kg? Chyba kilogram, to za mało?
Gosiu, ja nie mogę Ci powiedzieć, ile mąki masz kupić, bo to Twoje pieniądze. Żeby zrobić zakwas potrzeba 1 kg.
Poza tym nie wiem, jakie chleby będziesz piekła. To TY musisz się zastanowić.
Ja nie robię dużych zapasów mąki, bo ona też może leżeć określony czas. Kupuję po 5 kg na allegro. W sklepie po 2 kg.
Myślę, że konkretne pytania będą pojawiały się dopiero w trakcie robienia zakwasu i chlebków.
Obawiam się, że oprócz mąki będę musiała kupić jakieś formy do pieczenia . U nas nikt ciasta nie je, więc mam tylko jedną tortownicę 24 cm. A marzą mi się takie podłużne razowce