Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda... trawa "Sahara"... to chyba dla mnie, na te moje piaski :roll:
Zakupy nieprzyzwoicie obfite, ale i ceny...
Ale azalie to chyba nie po piątce? :wink:

Jakoś tak się dziwnie ostatnio składa, że w takich "wypasionych" centrach ogrodniczych jakość towaru jest co najmniej mizerna, a ceny i obsługa też pozostawiają wiele do życzenia... :evil:
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Dokładnie. Często podają błędne nazwy, bez sensu doradzają i na niczym się nie znają. To nieco smutne. :-P
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to już Cię wciągnęła mania zakupokrzaczków :heja no i widać już efekty Twojej pracy :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jak ładnie.... altanka wygląda ślicznie, podoba mi się niebieski kolor - pamiętaj, że aparat trochę przekłamuje. Drewno bardzo pije impregant - wiem coś o tym bo sobotę spędziłam z M. na malowaniu, więc jednoczę się z Tobą :wink:
Zakupy imponujące, oj choroba postępuje...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Na tym ostatnim zdjęciu z altaną widać dokładnie, że spadek terenu jest duzy. Faktycznie , na takim terenie można zastosować wiele ciekawych rozwiązań, ale wiąże się też to z kosztami...A zakupy ciekawe...
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

:evil: białe szerokie parapety? oblewanko? ja nic nie wiem? :evil:
Wpadaj do mnie i szybciutko jak na spowiedzi pisz kiedy tam mamy zawitać - rośnie lista chętnych :heja :heja :heja
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Też nic nie wiem, dowiaduję się u magdali! Jak będziesz gotowa, dasz znać? Czy poczekasz aż trawa wzejdzie?
Będę szukała impregnatu do drewna, gdzie był największy wybór kolorów? :lol: :lol: :lol:
Ciekawe jak idzie Ci praca przy trawniku? Masz szczęście, bo jest u Ciebie trochę cienia.
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

O ile u mnie gości się pojawiło! Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za wszystkie pochlebne słowa na temat altany. Malowanie mnie trochę wciągnęło, a jest to dosyć pracochłonne. Dziś już będę malować okiennice i parapety. Temat parapetówki jak najbardziej otwarty i można się zapisywać. Nie wiem jednak kiedy się odbędzie, gdyż u mnie jeszcze bałaganik... Niby na zewnątrz coraz ładniej, ale pozostalo jeszczee mase drobnostek do wykończenia i innych mniejszych problemików. Na przykład taka podsufitka. Okazało się jak zaczęliśmy ją montować, że sufit jest bardzo nisko i można się poczuć jak w pudelku zapałek do łapania chrabąszczy. Dół działki został powtórnie zrandapowany więc teraz trzeba czekać z kopaniem. Trawa będzie posiana na razie na górze. Właściwie to chyba lepiej tak siać ją etapami, bo tak inaczej to nigdzie nie można byłoby wchodzić. Wczoraj byłam na giełdzie i kupiłam sobie siewnik do trawy i piękne fajansy, które można wykorzystać w domeczku.

Obrazek Obrazek

Gosiu! jak "Sahara" wzejdzie to dam znać jak wygląda, ale jest to trawa z wyższej półki i wolno rośnie więc na efekty trzeba będzie trochę poczekać. A azalie były po 5zł

Basiu! faktycznie trzeba się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego w tych ogrodnikach, Nigella ma dobre oko i zawsze daje mi podpowiada gdzie coś upatrzyła. Nie sztuka kupić coś najdroższego i zaniedbanego. Z drogich roślin chyba w ogóle zrezygnuję, bo byłoby mi szkoda jakby je ukradli. Mam takie szczęście, że są jakieś duże więc reszta może sobie spokojnie u mnie rosnąć .

Haniu Witam u mnie i zapraszam częściej!

Nigello! O impregnatach napisałam Ci na PW. Zawsze możemy powtórzyć wycieczkę po okolicach Kraśnickiej. Trawy jeszcze nie posiałam. Na razie kopanie, równanie terenu. wałowanie, nawożenie, no i trzeba poczekać kiedy się teren osiądzie żeby dołów nie było. Powoli zmierzam do tego żeby siąść z kartką i poplanować gdzie co posadzić, bo nie ma sensu siać trawy tam gdzie ma być rabata. Poza tym mam też roślinki, które czekają na wysadzenie.

Agnieszko! Temat parapetówki aktualny. ?Możesz otwierać listę.

Lesiu! Powodzenia w impregnacji. dziś będę kolor kontynuowała. Trzeba się namachać tym pędzelkiem. Niebieski u mnie jak światło padnie - raz jaśniejszy raz ciemniejszy i zależy na jaką deskę położony.

Jolu! Faktycznie spadek jest i ja uważam to jako zaletę, chociaż trzeba będzie jakoś to zabezpieczyć przez obsuwaniem się terenu.
magdala

Post »

No to zapuszczam "dzika" w Twój wątek (skoro mozna żurawia ,to czemu nie dzika :wink: :wink: )
Oj ,narobiłaś sobie z tą parapetówą -jak to ogrodniczki wyszukają ciekawe imprezy...

Co do kolorów -rozumiem Cię doskonale .Ja nawet mam plastyczne wykształcenie ,ale ścianę to muszę zobaczyć pomalowaną i wtedy dopiero wiem czy to ten kolor czy nie. Jak nie -to od nowa.
A co powiesz na ściany malowane nocą ?? Jak przychodzi świt -to zawsze wydają się koszmarne!
Kiedyś już jak wchodziłam do takiego sklepiku z farbami -dwaj panowie nie mogli powstrzymac się od śmiechu ,bo piąty raz przychodziłam po farbę na tę samą ścianę .
W końcu sama zmieszałam kolor ,zaniosłam im moją próbkę na kawałku płyty gipsowej i do tego dobraliśmy firmową farbę ....
Powodzenia w koloryzowaniu :D
Magda.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Hej Madzia! a zapuszczaj tego dzika ile wlezie ile dasz rady. Z tymi farbami to ciekawa historia. My tak z mamą też robiłyśmy jak w tamtym roku, aż w końcu pan w sklepie z farbami się z nas po cichu śmiał.
Nie dało się kupić takiego impregnatu jak chciałam więc teraz sama siedzę i mieszam co popadnie. Poprzedni błękit trochę ciemny poza tym każda deska z innej parafii i różnie się przebarwiają. Trzeba pokombinować żeby coś wyszło ciekawego.
Dziś pomalowałam rożne kawałki ściany na różne kolory i chyba quiz ogłoszę na forum. A wyszło to tak.

Obrazek

Wszelkie sugestie mile widziane. Pomocy!!
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Głosuję na kolor środkowy !!!
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dzięki Asiu! Też mi się tak wydawało. Ewentualnie myślałam żeby okiennice zrobić na ten jasny błękicik widoczny najniżej, żeby nie było zbyt dużego kontrastu. Z tym środkowym to ni wiem w jakiej proporcji wymieszałam - hehe trzeba będzie metodą prób i błędów do tego dochodzić.
magdala

Post »

A nie myślałaś ,żeby zostawić brązy ,a tylko okiennice na niebiesko? (Madziarynka mnie przeklnie....)
Magda.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Brązy też ładne, ale ja już zaczęłam malować. Poza tym impregnować i tak trzeba bo ściemnieje i zasinieje. Może zostawi kratki w kolorze naturalnym, ale to z lenistwa - nie chce mi się malować. I kolor drzewa będzie pod dachem tam gdzie boazeria.
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Zdecydowanie środkowy kolor.
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”