Hosty - problemy i kłopoty
Rdzawe plamy
Witam,
Mam w swoim ogródku trzy hosty, każda inna i każda ładna. Niestety na liściach, a właściwie na brzegach liści jednej z nich pojawiają się rdzawe plamy, które powiększają się i obsychają. Nie jest to bardzo dekoracyjne. Było tak już w zeszłym roku, ale cały proces zaczął się później, a w tym roku już teraz! Czy to jest jakaś choroba, czy można coś na to poradzić? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mam w swoim ogródku trzy hosty, każda inna i każda ładna. Niestety na liściach, a właściwie na brzegach liści jednej z nich pojawiają się rdzawe plamy, które powiększają się i obsychają. Nie jest to bardzo dekoracyjne. Było tak już w zeszłym roku, ale cały proces zaczął się później, a w tym roku już teraz! Czy to jest jakaś choroba, czy można coś na to poradzić? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Poczytaj tutaj, być może coś znajdziesz:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=hosty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=hosty
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest
Pogoda jak kobieta zmienna jest

Witam,
Dzięki za podpowiedzi. Poczytałam o grzybach i myślę, że coś w tym jest. Jakiś fungicyd zastosuję na pewno. Jeśli chodzi o za mało wody i za dużo słońca, to w grę wchodziłaby tylko zbyt mała ilość wody, ponieważ opisana hosta rośnie po północnej stronie domu i słoneczko jest tylko rano. A w ogóle mój ogródek jest jeszcze młody, a ja ciągle się uczę i zmieniam koncepcje, więc ciągle coś przesadzam
. Tę hostę też zamierzam przenieść - w pobliże dwóch innych, zastanawiam się tylko czy nie poczekać z tym aż rdzawe plamy zanikną, żeby nie zarazić innych.
Jeszcze raz dzięki za rady
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi. Poczytałam o grzybach i myślę, że coś w tym jest. Jakiś fungicyd zastosuję na pewno. Jeśli chodzi o za mało wody i za dużo słońca, to w grę wchodziłaby tylko zbyt mała ilość wody, ponieważ opisana hosta rośnie po północnej stronie domu i słoneczko jest tylko rano. A w ogóle mój ogródek jest jeszcze młody, a ja ciągle się uczę i zmieniam koncepcje, więc ciągle coś przesadzam

Jeszcze raz dzięki za rady
Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Plamy na brzegu liści Big Dady
- niepokoją mnie.
Tak wygląda prawie każdy liść tej pięknej hosty.
I tylko ona ,mimo,że rośnie w dwu różnych,oddalonych od siebie miejscach ma taki problem.
Jedna rośnie w świetlistym cieniu druga w całkowitym ...
Na brak wody narzekać nie mogą, przynajmniej w ostatnim czasie mają jej dużo.
Nie podsypywałam nic ... nie dokarmiałam,nie opryskiwałam ...nic nie robiłam
a co mogę zrobić?
Proszę o radę

Tak wygląda prawie każdy liść tej pięknej hosty.
I tylko ona ,mimo,że rośnie w dwu różnych,oddalonych od siebie miejscach ma taki problem.
Jedna rośnie w świetlistym cieniu druga w całkowitym ...
Na brak wody narzekać nie mogą, przynajmniej w ostatnim czasie mają jej dużo.
Nie podsypywałam nic ... nie dokarmiałam,nie opryskiwałam ...nic nie robiłam

a co mogę zrobić?
Proszę o radę

Dziury w lisciach??
Witam mam w moich hostach dziury w liściach, czy to jakaś choroba czy ślimaki może je podjadają?
Czym nawozimy hosty? Obornik się nadaje, co one lubią? Mam b. duże 2 rośliny i w tym roku kupiłem około 10 odmian małych i chciałbym je zasilić.
Proszę, używaj polskich czcionek.
- paco
Czym nawozimy hosty? Obornik się nadaje, co one lubią? Mam b. duże 2 rośliny i w tym roku kupiłem około 10 odmian małych i chciałbym je zasilić.
Proszę, używaj polskich czcionek.

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dziury w lisciach??
Dziury w liściach na pewno pozostały po uczcie ślimaków lub prosionków i nie należy się teraz przejmować dziurami, ale walczyć z ich twórcami.Cmegorz pisze:witam mam w moich hostach dziury w lisciach w czy to jakas choroba czy slimaki moze ja podjadaja?
Czym nawozimy hosty? obornik sie nadaje, co one lubją?mam b. duze 2 rosliny i w tym roku kupilem okolo 10 odmian malych i chcial bym je zasilic.
Ja młode rośliny w lipcu już bym nie zasilał żadnym nawozem i pozostawił ten zabieg na wiosnę. Oczywiście "przerobiony" obornik lub kompost można zastosować - podsypać pod roślinę i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby naokoło 10 cm.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,