Racja a dokładniej mammillaria elongata. Czyżby dracenka miała za ciemno? Jak nie idzie po dobroci :P (obracaniem), to może jakimś patyczkiem ją podeprzeć ?
Też masz taką koślawą dracenkę . Ja swoją delikatnie naginam, ale boje się że w końcu ją złamię .Przechylanie w stronę słońca też nic nie daje, chyba będzie trzeba pomyśleć o jakiejś drabince i do niej ją przywiązać.
Esti beniaminki nie lubią przestawiania bo wtedy gubią listki....pisałam Ci o tym wcześniej
Moja dracena też się krzywi ale wystarczy że ją obrócę i się 'prostuje' a i kaktusik fajniutki
Dzięki Aniu ale jak już tyle tych liści zgubił to mam wątpliwości czy mi się utrzyma
Już mu trochę poprzycinałam te gałązki co są bez liści nie wiem czy dobrze a już go nie przestawiam no chyba że do zdjęcia
To fakt . Benki są bardzo wrażliwe i nawet za bardzo obracania nie lubią, ale jak mój zaczyna gubić listki to bardzo obficie go pryskam i wypuszcza masę nowych listeczków.Mam takiego starego i parę razy już to przerabiałam, gubił liście na potęgę
Wiesz co, on chyba ma bardzo mokro, ja podlewam jak na dole wyschnie mu ten pieniek, ale głównie to go zraszam. Biegam z nim po całym domu i listki mojemu nie opadają. Poczekaj z następnym podlaniem, a później tylko psikaj na niego
Powinnien szybko odbić.
To widać taka już jej pogięta natura Mój benek regularnie rzuca listkami, a potem się odradza. Ciąć jest sens raz a dobrze, za częste drobne przycinki mogą osłabić roślinę. I spryskiwanie to coś co kochają benki.
Dziękuję wam za radę mam tylko nadzieję że tym razem go nie zasuszę
A co do przeschnięcia pnia przy ziemi to on był taki gęsty że ziemi nie było widać
Zrobię jak każecie byle mi przeżył
Nowe odkrycie z samego rana podlewałam kwiatki i pojawiły się 2 nowe męczennice wysiane jakiś miesiąc temu albo i dalej
Ale zdjęcia dzisiaj nie wstawie bo szwagier wczoraj aparat mi gwiznoł hi hi jak tylko odda to wstawiam zdjęcia