Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Yoanna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2008, o 14:33

Post »

Cos z moimi nasionkami chyba nie tak :? Do tej pory jedno wykiełkwoało już jakiś czas temu i jest dość duże, a drugie pare dni temu. Posiałam 15... Po posianiu doniczki stały w domu i nie miały najcieplej. Teraz wystawiłam na pole, tam jest cieplej. Zastanawiam sie czy może one potrzebują wyższej temperatury do kiełkowania?

Markonix, a co z Twoimi?

Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Ja posadziłem 8 szt , jedno wzeszło jak widać na fotce, następne kiełkuje , inne jeszcze chyba śpią :P
Yoanna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2008, o 14:33

Post »

Markonix - i co u Ciebie? U mnie raczej marnie :( Ta pierwsza rośnie, ale wg mnie nie tak jak powinna (za wolno, jakby sie zatrzymała na pewnym etapie). Druga wyszła z ziemi, ale też jakby przestała rosnąć. Widziałam jeszcze, że jedna zaczeła kiełkować, ale na razie z ziemi nie wyszła. Reszta nic :(

A dużo później posiałam cukinie (trochę to podobne) i bardzo ładnie wykiełkowała. Teraz stoi w tym samym miejscu, więc warunki są takie same.

Jak myślicie czy może to być kwestia ziemi? Tykwy dałam do zwykłej ziemi do roślin doniczkowych. Cukinie wysiałam w torfie.

A tak chciałam mieć tykwy :(

Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Yoanna pisze:A tak chciałam mieć tykwy :(

Pozdrawiam,
Joanna
jesienią wpadniesz do mnie to dostaniesz..u mnie same wschodziły na kompoście..z tych wyrzuconych w tamtym roku.Kilka nasion wsadziłem do ziemi i tak prawdę powiedziawszy nie wiem jak duże są teraz.Wzeszły i rosną i nawet przymrozki im nie zaszkodziły.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yoanna-----no to mamy podobne problemy, jedna wzeszła i pomalutku rośnie , następna wzeszła i podobnie jak u ciebie zatrzymała się , dalej jej się nie chce :? pozostałe padły..............
Józef , tak to już jest na tym naszym świecie - jeśli się badzo starasz to niestety często nie chce wyjść , ale trzeba być dobrej myśli , tykwa to nie jedyna roślina którą zasiałem , ważne że pozostałe wzeszły :lol: :!: pozdrawiam M
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yoanna , jak tam Twoje uprawy ;:7 , mnie pozostała jedna sztuka , wsadziłem w glebę---idzie jak burza ;:87 ma już około 1,5 metra , zaczyna łapać się wzystkiego co napotka na swej drodze , najbardziej tych rzeczy których nie powinna , po prostu szatan ;:215
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje tykwy zeżarły ślimaki ;:202 ;:99 ;:5
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja zauważyłem że gdy zakwitną kwiaty zaraz potem odpada cały pączek , zostaje tylko łodyżka. Może faktycznie mają za dużo wody i nie mogą zawiązać powoców??
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Nie to inny powód kwiaty tykwy jak i wszystkich dyniowatych są męskie i żeńskie :).Pierwsze pokazują się kwiaty męskie które kwitną i odpadają a potem żeńskie które też mogą odpaść jeśli się nie zapylą.Kwiat żeński od męskiego różni się tym że ma pod kwiatostanem są malutkie zgrubienie.(W tym wypadku to zgrubienie małej tykwy która zacznie rosnąć gdy kwiat się zapyli.Więc czekaj na kwiat żeński swoją drogą moje wszystkie dynie ozdobne dawno mają owoce nie które będę już zbierał choć mieszkam na Podhalu a tykwy są liche i małe.Ten rok im nie sprzyja. :evil:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to wielkie dzięki za tą informację , będę zatem czekał cierpliwie :o moja tykwa rośnie jak szalona , zrobiłem jej podparcie by się pięłła ale, gdybym ją rozwinął miałaby już chyba ponad 3 m :!:
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Hmm to uparta ta twoja tykwa że jeszcze nie ma kwiatów żeńskich.
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj postaram się obejrzeć moje kwiaty , poszukam cech męskich i damskich :oops: :lol:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam , dokonalem oględzin i mogę potwiedzić obecność obydwu rodzaju kwiatów :P jeszcze raz dzięki za info :!:
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Post »

Witam,

miałam ten sam problem- byly same kwiaty męskie, ale jak tylko znalazłam domniemany kwiatek żeński, zapyliłam go pędzelkiem :wink:

Po dwóch tygodniach owoc wygląda tak:

Obrazek

Były jeszcze 4 kwiaty żeńskie, ale byłam na urlopie i nie zapyliłam, więc odpadły :( Czekam na kolejne. Dodam że hoduję jedną roślinkę, w dość dużej donicy na balkonie (od północnej strony). Rośnie jak szatan, musiałam juz 2 razy ją przycinać, po przycięciu ma ze 3 metry.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super wygląda ten owoc :!: wielkie dzięki " Kffiatek " :twisted: za informację , również znalazłem pędzelek i będę pomagał w zapylaniu :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”