Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże prześliczne. Szczególnie te wielokolorowe.
Bardzo podoba mi się też Twój taras. Dla kogoś takiego jak ja, z bloku, to miejsce wydaje się rajem.
A kolor zielony trawnika : dla mnie :shock: ideał.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:A ktoś tu ostatnio narzekał że wszystko za szybko kwitnie i w ogrodzie pozostanie pustka :wink: , Ewelinko przyznaj się wiesz o kogo chodzi :?: ,
bo ja u Ciebie widzę mnóstwo przecudnie kwitnących kwiatów , które będą kwitnąć i kwitnąć 8)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Anetko, oj, nie krzycz na mnie :cry: Ja tylko tak czasem sobie narzekam , a chodziło mi o to, że już teraz w ogrodzie kwitnie wiele "letnich" kwiatów , np. Hortensje,czy Słoneczniczki - są wcześniej niż w minionych sezonach.

Ewo - Te niebieskie Hosty będą naprawdę piękne , gdy zakwitną ...Zobaczysz !

Inko -Ja mam pelargonie wzdłuż okien z południowej strony i na balkonie od północy. Te na balkonie zawsze mają się lepie j(tam jest słońce do ok. 13-14.Z obu stron kwitną jednak bardzo obficie , ale te " południowe wymagają intensywniejszego podlewania. Co do obcinania...możesz to zrobić ale pozbawisz się na 2-3 tygodni kwiatów, więc nie wiem , czy warto?
Pytałaś też o Sosnę czarną . Mam taką ( sztuk 1) ale nie wiem , o którą u mnie Ci chodzi, bo mam wiele odmian sosen...Możesz uściślić ?

MirabilisPowiem nieskromnie,że dla mnie taras też jest rajem , zwłaszcza , gdy rano , w pidżamce :;230 piję sobie na nim kawkę ...a ptaszki śpiewają ...Nawet , kiedy pada deszcz ( byle nie ulewa) można tam posiedzieć , bo od kilku lat jest "zadaszony" markizą. Nie do wiary, że deszcz wtedy nie jest wcale denerwujący, a mokra trawa i ziemia ...pachną.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zaczęło padać !!! Nareszcie , bo od rana powietrze było ciężkie jak ołów. Ja się cieszę , pies jakoś mniej ( bardzo boi się burzy i wyczuwa ją zanim jeszcze słychać ,że grzmi ). Siedzi teraz biedaczysko skulone na moich klapkach i się trzęsie :(

Musiałam więc przerwać działalność ogródkową . Pokażę za to fioletowo-białe dziwo=Bielunia /daturę/ brugmansję "Ballerina purple" . Oto , jak kwitnie teraz, a ma jeszcze sporo maleńkich pączuszków, więc mamanadzieję na jeszcze...

Obrazek Obrazek Obrazek ] Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Po obejrzeniu następnych (ostatnich) zdjęć z Twojego ogrodu doszłem do wniosku, ze powinnaś wydać książkę o Twoim ogrodzie - byłby to bezceler. bestseller
Szczerze podziwiam, perfekcji w każdym szczególe. :shock:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ale mnie podpuszczasz , Andrzeju ! A może od razu film dokumentalny albo cykl kaset video ? A właściwie to mam gotowy scenariusz na balet: " Taniec z grabiami " co Ty na to ?
W każdym razie cieszę się ,że czasem do mnie zaglądasz :D
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Pytałam o sosnę widoczną na ostatnim zdjęciu z serii widoków z balkonu - interesuje mnie też ,co rośnie pod sosną (domyślam się ,że to jakaś roślina zadarniająca .Prześlicznie kwitną także margaretki w wazonach - jak długo u Ciebie kwitną ? U mnie kwitły około miesiąca ,obecnie bardzo żałośnie wyglądają - chyba przekwitły - zastanawiam się .czy można je przyciąć i podlewać ,czy są już do wyrzucenia ? Jak postępujesz ze swoimi margaretkami ? Czy kupujesz, co roku nowe, czy próbujesz je wysiewać? Te kupowane w marketach są bardzo drogie i rosną tylko jeden sezon niestety :cry:
pozdrowienia.
Inka
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Ale mnie podpuszczasz , Andrzeju ! A może od razu film dokumentalny albo cykl kaset video ? A właściwie to mam gotowy scenariusz na balet: " Taniec z grabiami " co Ty na to ?
W każdym razie cieszę się ,że czasem do mnie zaglądasz :D
Prawdę powiedziawszy zaglądam często a piszę czasami.
Po pierwsze nie chodzi mi o nabijanie punktów, a jestem jakoś oszczędny w słowach.
Po drugie - jeśli miałbym częściej pisać, (za każdą wizytą) to po niedługim czasie zabrakłoby mi konceptu jak zachwalać to co widzę.
Po trzecie czym częściej zaglądam - tym gorzej oceniam swój ogród (z jednej strony jest to pozytywna zazdrość i argument do większej mobilizacji, z drugiej strony jak widzę jak wygląda Twój ogród, to wszystkiego mi się odechciewa)
Po czwarte - wcale Ciebie nie podpuszczam - taki ogród jest wart pokazania w jednym odcinku bez przerywników (postów), ale kto z nas oglądających (i mających jakieś swoje ogródeczki) by to przeżył bez stresów.
Po prostu poziom kunsztu ogrodowego podniosłaś do granic niemożliwości.
Myślę, że dla nas ........... It is mission impossible.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ewelinko nie jestem zwolenniczką datur, raczej z przymusu niż z wyboru. Wiatr zdmuchnął by ją dosyć szybko z mojego tarasu. Nie o tym chciałam...
Ta niebieska datura wygląda wręcz nienaturalnie, jest tak doskonała, i piękna, że w pierwszej chwili myślałam, iż to coś sztucznego.
Fantastyczny widok. :D :D :D
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

paco pisze:Prawdę powiedziawszy zaglądam często a piszę czasami.
Nic dodać ,nic ująć ... podpisuję się obiema ręcoma :wink:
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Andrzeju Aż mi zabrakło słów... ;:154

Lilu Ja zaczęłam "na próbę " od jednej małej Daturki...teraz mam trzy i nie jestem pewna czy to koniec :D Ponieważ największa też spadała przy silniejszym wietrze z tarasu, więc od ubiegłego roku mąż wstawia ją ( a niełatwe to zadanie ) w wykapaną pod sosną dziurę. To dobra metoda. Jej wielkie kielichy i tak widać z tarasu, a pachnie w całym ogrodzie !

Inko Tak , jak sądziłam - pomyliłaś sosny ! Ta , o której mówisz to pospolita sosna , jedna z 7-u zastanych przez nas na działce " samosiejek. Pisałam o tych sosnach na str. 1 ( Nie czytałaś ...)
W ogrodzie mam kilka odmian sosen: 6 szt. wielkich dziś sosen " polnych"(jedną musieliśmy wyciąć)
15szt.kosodrzewiny"pumilio"
2 szt. - II- " mops" (ja mówię na nie "klops")
1 szt. sosna czarna
1 szt. sosna himalajska
1 szt. sosna drobnokwiatowa
Poniżej zdjęcia mojego sosnowego inwentarza i pełne nazwy gatunków i odmian :

Obrazek Obrazek

Sosny- samosiejki(sosny polne )pierwsze zdj. sprzed 8 lat.Dziś rośnie pod niektórymi Hedera helix-Bluszcz zadarniający.

Obrazek Obrazek

Sosna himalajska (Pinus wallichiana syn.Pinus griffithii)

Obrazek Obrazek

Sosna górska kosodrzewina/kosówka , odm. pumilio( Pinus mugo pumilio)

Obrazek Obrazek

Sosna górska kosodrzewina odm. mops ( Pinus mugo "Mops")

Obrazek

Sosna czarna (Pinus nigra-nigra, forma o pokroju kulistym )
Obrazek Obrazek Obrazek

Sosna drobnokwiatow sina ( Pinus parviflora glauca)-ostatni nabytek.

Jeśli chodzi o zadarnianie Hederą , to nie stanowi ono pod sosnami problemu. U mnie bluszcz rośnie pod drzewem i na drzewie

Obrazek

Inko, pytałaś jeszcze Margaretkę , a właściwie "Złocienia krzaczastego" . Kupuję te rośliny od kilku lat , mimo ,że są jednoroczne. Bardzo je lubię , a poza tym kwitną nieprzerwanie przez całe lato aż do przymrozków! Nie udało mi się żadnej przechować do kolejnego sezonu.Należy je średnio obficie podlewać , nawozić nawozem z dużym % potasu i...najważniejsze : regularnie usuwać przekwitłe , lekko zasuszone kwiaty ! Jeśli chcesz możesz przyciąć cały krzew, a po jakimś czasie " odbije" i jeszcze się nim nacieszysz, lepiej jednak robić to systematycznie , wtedy w zasadzie nie ma przerwy w kwitnieniu. :D
Grzegorz B

Post »

Datura jedno wielkie cudo ;:111 ;:111 ;:111
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Oj , jak aura może popsuć humor !!! ;:151 Na dworze jest paskudnie , a ja na jutro mam zaplanowaną imprezę ogrodową :" Powitanie lata" . Goście zaproszeni, grill już czeka ...ładne to będzie powitanie ;:145 Chyba napiszę szybko jakieś podanie do samej "Góry "z prośbą o zmianę planów pogodowych na najbliższe dni :(
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja zapraszam do siebie u mnie kolejny dzień ;:2 , z rana się zachmurzyło już się ucieszyłam na deszcz a tu klapa wyszło słoneczko i świeci sobie w najlepsze , a mój biedny trawnik cały żółty ;:145
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Ewelinko ;:180

Ja jestem zadowolona ze zmiany pogody, przynajmniej mam czas policzyć bolące kości :wink:
A imprezka niezalężnie od pogody będzie na medal :wink:
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
orchidea
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 16 maja 2007, o 15:57

Post »

Nie jestem zwolenniczką datur aaaale ta jest ciekawa. Podoba mi się.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”