Miniaturowy ogród -Foggia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odwiedziłam Twój ogródek ,jest wielkością zbliżony do mojego,ładnie sobie rozplanowałaś kwiatuszki,czy wszystko sama robiłaś?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Oj, Maryja, Maryja!. Sprawdziłam swoją chusteczkę do nosa i widzę że ogródek masz jednak od niej trochę większy, Trochę, ale jednak większy. Jestem zauroczona. Piekny ogród, niesamowite kwiaty. Coś wspaniałego. Zdziwiłam się, jak można pomieścić tyle roślin, pięknych roślin na takim małam skrawku ziemi. Jesteś mistrzynią, że to uczyniłaś. Duuuuże uznanie dla Ciebie. Pozdrawiam stasia ;:114
ps. kogo to zasłoniłaś? A kota masz pieknego. To kocur? Ja, odkąd mieszkam na wsi to zachorowałam na rude koty. Chcę adoptować ze schroniska 2, ale kotki. czołem.....
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Maryniu, Basiu, Nelo i Stasiu, Dziękuję bardzo za wizytę :D

Zaczynałam "ogródkowanie" 3 lata temu, od zera i z kompletnie pustym portfelem. Pierwsze roślinki dostałam od sąsiadki, żarnowiec przywlokłam z pól, tu tego pełno rośnie :D Drugi sąsiad zrobił mi za niewielką opłatą ścieżki, które najpierw wydeptałam. Pierwszym zakupem była używana szklarnia i mogłam siać i byliny i jednoroczne. Chciałam już, od razu mieć pełno kwiatków. To mój pierwszy ogród. Teraz chyba zrobiłabym inaczej :D Czasem mam ochotę wszystko wykopać i zacząć od nowa... Bo sadziłam tak bez ładu i składu, gdzie akurat było miejsce. A teraz mi szkoda roślinek. A chciejstw wciąż całe mnóstwo... :roll:

Ale o dziwo nawet w malutkim ogródku można zmieścić masę roślin, chociaż nieraz wychodzą takie "cudaki", jak bergenia kwitnąca na niebiesko :D Kiedy ją sadziłam nie wiedziałam, że były tam cebulki dzwonków angielskich

Obrazek

Stasiu, ten kotek, a właściwie kotka nie jest moja, przychodzi tylko czasem i domaga się głaskania. Przychodzi jeszcze druga, czarna kotka, ale ona jest nieufna i tylko przebiega przez ogród.
Ja mam w domu dwie papużki faliste.

A ten "zasłonięty" to mój największy szkodnik ogrodowy, czyli mój szanowny, szkocki małżonek :D

Trudno w to uwierzyć ale od kilku dni mamy tu prawdziwe lato, w słońcu temperatura dochodzi do 40oC. Dziś uciekałam do domu z powodu gorąca :D I podobno przyszły tydzień też ma być ciepły. Oby.

I trochę zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze domowy kwiatuszek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Marysiu wszystko u Ciebie pięknie kwitnie :shock: U mnie też gorąco i słonecznie ale jutro ma już padać.. :cry:
Jak się nazywa ten domowy kwiatuszek???Śliczny jest :shock: :roll:
I dlaczego uważasz,że Twój mąż to szkodnik ogrodowy?hihi :lol:

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Aniu, ten kwiatuszek to Lithops, czyli żywe kamienie. Zakwitł poraz pierwszy.
A mąż szkodnik :D bo czasem zabiera się za "wyrywanie chwastów" a ja potem muszę szukać niektórych roślin w kompostowniku. Niedawno plewił z takim zaangażowaniem, że upadł na rabatkę i złamał kilka lilii :twisted:
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co za kwiaty i każdy w innej barwie, no ale pracy to na pewno kosztuje. A pozytyw za falki :D ja też mam tylko troszkę więcej; masz parkę?
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
x_P-42

Post »

Piszesz :" A mąż szkodnik :D bo czasem zabiera się za "wyrywanie chwastów" a ja potem muszę szukać niektórych roślin w kompostowniku. Niedawno plewił z takim zaangażowaniem, że upadł na rabatkę i złamał kilka lilii :twisted:"

Skąd ja to znam Mario ! U mnie to samo...jak mąż wpadnie w moje uprawy to modlę się w głos :lol:
Zwiedziłam Twój ogródeczek po raz pierwszy. To takie malutkie cacuszko - wszystko na swoim miejscu. A ten mur, jakie daje mozliwości, nie myślałaś o tym, aby utknąć weń troszkę np cymbalarii murowej. Wyglądałaby odjazdowo ! Ucieszyłam się,że znalazłaś w nim miejsce i na moje ukochane funkie. Ja mam w swoim ogrodzie aż za dużo miejsca - to całe 76 arów i roboty huk, chociaż nie wszystko jest zagospodarowane, bo trwa budowa domu i budynków gospodarczych.
Ślicznie tu u Ciebie, zapewne wpadnę jeszcze nie raz, aby się zrelaksować.

P.S. A Twój nick ? Czy to ma związek z pewnym włoskim miasteczkiem ?
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Witaj Marivsz,
Falek mam parkę, fajne są tylko straszliwie brudzą :D
A to one podczas poobiedniej sjesty

Obrazek

Polu.
Dzięki za miłe słowa. Zazdroszczę Ci tych hektarów :shock: , ale nie zazdroszczę pracy przy budowie.
Kusi mnie cos posadzić na tym murze tylko M mi nie pozwala bo mur stary i boi się, że się pokruszy.
A mój nick pochodzi od nieoficjalnie używanej starej nazwy mieściny, w której mieszkam - Foggieloan, wszyscy mówią w skrócie Foggie :D
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Śliczne:) oj ja takich kolorków nie mam :) oj i trzeba dodać że hałaśliwe, a jak są w większym gronie to muza od 4 rano do 21 zapewniona :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

foggia pisze:Aniu, ten kwiatuszek to Lithops, czyli żywe kamienie. Zakwitł poraz pierwszy.
A mąż szkodnik :D bo czasem zabiera się za "wyrywanie chwastów" a ja potem muszę szukać niektórych roślin w kompostowniku. Niedawno plewił z takim zaangażowaniem, że upadł na rabatkę i złamał kilka lilii :twisted:
Cudna ta roślinka,nie widziałam tu takiej w sklepach ale na pewno kupię jak będzie :lol:
To rzeczywiście szkodnik :lol: :lol: Na szczęście mój M się do ogrodowych prac nie bierze,nawet trawnik koszę sama :lol:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mario- prześlicznie u Ciebie :roll: :)
Zawsze mnie zastanawiało jak Ty tyle roślin mieścisz na takim małym kawałeczku ziemi :shock: :roll:
Bardzo mi się podobało: Twój ogród jest jak pudełeczko wytwornych czekoladek- każda o innym smaku,myślisz, że już skosztowałaś najsmaczniejszą czekoladkę, a wtedy następna okazuje się być jeszcze pyszniejszą, taki jest też Twój ogród- pokazujesz śliczny zakątek, piękną roślinę- wszyscy się zachwycają i nagle niespodzianie następny, zaskakująco- czarowny kadr z Twojego miniaturowego ogródeczka... ( jak królik z kapelusza magika) ;:180 ;:180 ;:180 ;:180

Czekam niecierpliwie na następną czekoladkę, tfy.... :roll: śliczną roślinkę, lub cudowny widoczek ;:109
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Mariuszu, Aniu, Ewo witajcie i dzięki za wizytę. :D

Ewo, Dziękuję za tak miłe słowa, aż zaniemówiłam :oops: :oops:
Ogródek tak mały, że wystarczyłyby 2 zdjęcia, żeby objąć całość. No więc staram się wyszukiwać jakieś "obrazki". :D

A więc następne czekoladki... tzn. rośliny :D
Dzis będą róże. Jak wiele osób na forum i ja zaraziłam się różaną chorobą :D
Po długim okresie deszczowym i zimnym, już drugi tydzień panują upały. Róże nabrały tempa i rozkwitają ale i niektóre szybko przekwitają.

Obrazek

Pnąca NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta tez kupiona jako Bonica, ale teraz nie jestem pewna bo kwiaty ma trochę inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła passiflora
Obrazek

a miala być taka... Zakup Lidlowy :evil:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p

Post »

Dziś pokażę trochę ogólniejszych zdjęć mojego buszu.
Pogoda nadal upalna, tylko przez moment pokropił deszczyk. Za chwilę trzeba będzie podlewać ogródek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

ta roślina wariegata...chyba tojeść osatnio kupiłam taką jako odetkę różową :? Ciekawe , zobaczymy co z niej wyrośnie a u Ciebie jak zwykle kolorowo i pięknie!
pozdrawiam.Maryna :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
x_P-42

Post »

Jak zawsze z przyjemnością popatrzyłam na Twoje malutkie królestwo.Tak...to prawda, że to takie wychuchane cacuszko. Ślicznie wszystko razem wygląda. Szkoda tylko,że M Ci więcej nie pomaga , bo chyba pracy masz sporo .
Mam słabość do margaretek - widziałam,że i Ty je masz w swoim ogródku.Szkoda,że mieszkasz tak daleko.Podesłałabym Ci pełne odmiany tych roślinek - jeśli ich nie masz .A do paczki dorzuciłabym Ci kilka arów ziemi :D . Ślicznie wyglądałyby u Ciebie- oczywiście margaretki a nie ary ziemi ! Pozdrawiam serdecznie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”