Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, witam Cię serdecznie po wakacjach :) Z przyjemnością obejrzałam wszystkie zdjęcia :) Dzwonek dalmatyński zastałam w moim ogrodzie po powrocie :lol: :lol:
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się Monika, że już wróciłaś :lol: No to może uda nam się jakoś umówić po niedzieli, bo mam już narcyzy i inne kwiatki dla Ciebie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zdjęcia w tonacji białej, bo w ogrodzie rządzi sama królowa - lilia 'Regale'
Obrazek
przyciąga wzrok i uwodzi nos fantastycznym zapachem :shock:
Obrazek
lilia ananasowa - wdzięczny pierwszoroczniak
Obrazek
zakwitł floks wiechowaty; też ładnie pachnie
Obrazek
te kwiaty trochę udają lilie ale to oczywiście funkia
Obrazek
i jeszcze jedna lekko muśnięta różem - gaura dwuletnia
Obrazek
'Tricolorka' szałwia też potrafi się wybielić :wink:
Obrazek
i taka ciekawostka botaniczna - pieprzyca szerokolistna (niektórych "uszczęśliwiłem" tą rośliną ale nie bijcie mnie jak Wam się nie spodoba :oops: )
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku lilia ananasowa to Eukomis prada ?
U mnie kwitną 2 takie jak Twoje i 2 białe ,mam też różową ale chyba nie będzie kwitła .
Dostałam różową i białą od naszej kochanej gigi .
Genia
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku masz ogród naprawde bardzo ciekawy, rosliny których nawet nie znam a ta pieprznica wygląda mi na okrywowa i to jest ok no ale lilia ananasowa bomba.
Pamiętam starsze małżeństwo na podwórku /tak takie ogródki tez sa bardzo piękne/ stworzyli raj białych kwiatów i paprocie, wówczas jeszcze nie myslałam nawet o swoim ogródku.

co do moich fotek na serwerze - przyznaje nie umiem przenieść tzw.kolaży
i skorzystałam z programu który podała Liska, zreszta Wasze zdjęcia sa tak profesjonalne że czasami w ogóle zastanawiam się co ja tu robię
:oops:

miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam bardzo serdecznie :!: Zapowiadał sie kolejny spokojny dzień, a tu takie zamieszanie :shock: Przyjechała ekipa zmieniać dach. Pełno ludzi, sprzętu, rusztowania. A ja biegam od rana i przesadzam rośliny, które rosły sobie w starej części ogrodu, zaniedbanej, zapuszczonej ale nie pozbawionej ładnych roślin. Teraz tam stoją rusztowania. Do tej pory tylko dwie rośliny przesadziłem do nowej części a dziś wykapywałem co się dało i przesadzałem gdzie się dało. Malwy połamane a już miały pąki więc nie wiem, czy się przyjmą :cry: Reszta (goździki, gailardie, smółki, trzmielina, miesiącznica, trzykrotka i nie wiem, co jeszcze) pewnie tak i będzie wdzięczna za wyrwanie z tego chwastowiska.
Geniu
Tak eukomis, to nazwa łacińska, a popularna to lilia ananasowa i po angielsku jest tak samo. Bardzo mi sie ona podoba i w przyszłym roku kupię kolejne odmiany.
Taro
masz piękny ogród na zdjęciach i nawet nie myśl, że jest inaczej :!: Masz rośliny, o których ja na razie mogę pomarzyć, np. róże.
Pieprzyca ma wyprostowane łodygi i na końcu drobne białe kwiatuszki. Przypomina trochę chrzan (kwiaty, liście, korzeń, ekspansywność)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

pięknie! i dostojnie w sumie też delikatnie bo tak biało! a ta lilia!? fantastico!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Co zrobiłaś Jacku swojemu Eukomisowi,że tak pięknie zakwitł ,?Mój coś mnie nie lubi i na razie jest liściasty.W tej bieli,ładnie wyglądają floksy,jeszcze jak jest ich duża kępa.
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Post »

Czesc Jacku! obejrzalam sobie cala pierwsza czesc Twojego ogrodu! Wow!Jakie zmiany! Bardzo duzo pracy wykonales! Widzialam,ze miewasz gosci w postaci wezow!!!!Takiego goscia ,to Ci akurat nie zazdroszcze! ;:202
Teraz wszystko pieknie kwitnie w Twoim ogrodzie,sciezka z cegielek superowa!Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia! :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Jacku pięknie zaprezentowałeś swój ogród w białej tonacji ;:109

Tak sobie myślę że kwiaty w każdym kolorze są piękne ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

JACKU
przy okazji Twojego święta
dołączam do Twojej białej kolekcji :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku ,eukomis piękny :!: ....a jeszcze tak niedawno wcale mi się nie podobał :roll:
Forum jednak ma duży wpływ na nasze upodobania......
....no i te białe lilie....cudne....ja zachorowałam na lilie św. Józefa albo Antoniego....sama nie wiem które są które :oops: :oops: :oops: ....ale to takie babcine lilie ,które podobno cudnie pachną :)

Jacku, spełnienia marzeń ,słońca, deszczu kiedy trzeba i samych radosnych chwil ;:196
Obrazek
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

I ja śpieszę z życzeniami wszystkiego najlepszego!
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Moc życzeń imieninowych od Agi - Pell !
Niech spełnią się wszystkie Twoje ogrodnicze i nie tylko marzenia!
Jacku , piękne Twoje białe i wcześniej rustykalne oraz subtelne dzwonki.
Pozdrawiam serdecznie.

:D :P 8)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo ciepło :!:
Wczorajszy dzień remontu zakończył się uszkodzeniem sieci elektrycznej i od piątej nie miałem prądu, a tym samym i netu :evil:
KaRo, Cynthia, Tu.ja, Pelagia - dziękuję pięknie za życzenia i musiałem sprawdzić w kalendarzu, bo nie wiedziałem o tych imieninach. Główne patronalne są dopiero w sierpniu. Ale jeszcze raz dziękuję za piękne białe kwiaty :!:
Janku
biały kolor jest delikatny, niewinny a przede wszystkim radosny, dlatego tak bardzo go lubię i nigdy mi się nie znudzi (także w domu i ubraniach).
Zuziu
eukomisowi nic nie zrobiłem :lol: Nawet myślałem że za płytko cebulę posadziłem, bo kwiat zaczął się rozwijać tuż przy ziemi, ale potem wybił w górę. Jest tylko trochę łodyga skrzywiona no i kiepskie miejsce mu wybrałem, bo zasłaniają go większe kwiaty.
Cieszę się, że właśnie biały floks zakwitł jako pierwszy, ale wkrótce zakwitną i inne :)
Agulino
cieszę się, że poświęciłaś tyle czasu na czytanie mojego wątku.
Ścieżka z cegieł ciągle się zmienia; wczoraj dołożyłem kamieni i ziemi więc powoli zaczyna nabierać wyrazu
Jolllu500
Całe piękno bieli dopiero wydobędę, jak założę białą rabatę. Do tego będą rośliny o białych lub srebrnych liściach :)
Cynthio
Eukomisy piękne i oryginalne są. Wczoraj nawet go obwąchałem, ale to dziwny, drażniący zapach.
A co do nazw lilii, lepiej stosować nazwy oficjalne i nie będzie wątpliwości. Lilia, o której mówisz to lilia biała.
Pelagio
dziękuję :) Dzwonki są delikatne a zarazem twardzielki :wink: Właśnie zakwitły kolejne - jednostronny, karpacki, okrągłolistny, boloński :) Prawdziwy festiwal dzwonków :!:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”