witam. kupiłem sobie 10 nasin palmy królewskiej.
wysiałem je do doniczek z tych 10 wykiełkowało "5" przeczytałem na forum że od czasu kiełkowania do ok 6 miesiąca palma osiąga ok 1 metra moje mają ponad dwa miesiące od czasu kiełkowania i osiągają 15 cm wysokości. czy to jest normalne? nie mam doświadczenia w takich sprawach>
proszę o jakies informacje dotyczące uprawiania tych roślin
Palma królewska!!! pytanie
Witaj
owszem pierwsze liście mogą osiągnąc prawie 30 cm ale nie metr.
Osiągnąłeś dobry wynik czyli 50% kiełkowalności nasion
Palma kanaryjska potrzebuje ziemi dobrze przepuszczalnej. Od października do marca lub kwietnia wymaga zimowania w temperaturze około 5 - 15 stopni. Bardzo dobrze jej to robi ponieważ pozwalamy wtedy palmie "odpocząć"
Osobiście ja mojego dużego kanaryjczyka trzymam od marca do grudnia w ogrodzie a potem przestawiam go do zimnej altany w której temperatura wacha się od 0 do 5 stopni.
- cudów na świecie nie maprzeczytałem na forum że od czasu kiełkowania do ok 6 miesiąca palma osiąga ok 1 metra

owszem pierwsze liście mogą osiągnąc prawie 30 cm ale nie metr.
Tak to całkowicie normalne. Phoenix canariensis czyli "palma królewska" zaraz po wykiełkowaniu osiąga takie rozmiary bez problemu w ciągu 2 miesięcy.moje mają ponad dwa miesiące od czasu kiełkowania i osiągają 15 cm wysokości. czy to jest normalne?
Osiągnąłeś dobry wynik czyli 50% kiełkowalności nasion

Palma kanaryjska potrzebuje ziemi dobrze przepuszczalnej. Od października do marca lub kwietnia wymaga zimowania w temperaturze około 5 - 15 stopni. Bardzo dobrze jej to robi ponieważ pozwalamy wtedy palmie "odpocząć"
Osobiście ja mojego dużego kanaryjczyka trzymam od marca do grudnia w ogrodzie a potem przestawiam go do zimnej altany w której temperatura wacha się od 0 do 5 stopni.