Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko ależ bajeczne, wspaniałe kwiatuszki pokazujesz. Goździki niesamowite, czy to są kropkowane :shock: :?: moje przy nich to jakieś wypierzeńce :( a ten powojnik cudo :shock: a róze..... padłam dosłownie, szczególnie na widok tej czerwonej z nutką pomarańczy- jest bajeczna i nie mogę się napatrzeć, czy znasz może nazwę :?: Ta jaśniutka też cudo, Ireniu jestem powalona na kolana Twoimi kwiatami :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku dziękuję za pochlebne słowa o zdjęciach, bo ze mnie żaden fotograf. Pytasz o przetacznik, mój to roślina płożąca, rośnie dość bujnie i obficie kwitnie, jest to bylina, mam ją od dawna. Goździki pierzaste, to one tworzą takie kolorowe poduchy. Jak już pisałam nie mam pojęcia skąd się u mnie wzięły, nie miałam ich wcześniej i nie sadziłam. Powojnik rozrośnie się bardzo szybko.

Jadziu jak zwykle miłe słowa, dziękuję. Powojnik jest ładny i ciekawy, kwitnie do jesieni. Róże dobrze wyglądają bo u nas tak mocno nie pada. Jest mi przykro, że deszcz narobił ci tyle szkody.

Witam cię Adamie, bardzo mi przykro z powodu tych nawałnic i nieszczęścia jakie ludzi dotknęło. Bardzo mi ich żal, cały dobytek i wiele lat pracy woda zniszczyła. Dobrze, że ciebie to ominęło. Myślę, że wreszcie pogoda zmieni się i przestanie padać.

Zenku deszcz pada, jest ciepło, w ogrodzie wszystko rośnie jak na drożdżach. Nie wiem czy przez tą wilgoć choroby grzybowe nie zaatakują.

Maryniu dziękuję za odwiedziny , miło, że moje klimaty podobają ci się.

Joluś w tym roku busz jest wyjątkowo bogaty bo często pada. Dziękuję za odwiedziny.

Witaj Justynko, miło cię gościć. Róże mają różne odcienie, są ciemniejsze i jaśniejsze ale na zdjęciach są prawie tego samego koloru natomiast powojnik jest dokładnie taki jak na zdjęciu.

Agusiu dziękuję za odwiedziny i tyle miłych i ciepłych słów. Co do goździków to są z gatunku pierzastych. Róż czerwonych mam kilka lecz nie pamiętam nazwy żadnej z nich. Pewnie pomyślisz jak można nie wiedzieć, nie zawracam sobie głowy nazwami, zwykle kupuję to co mi się podoba i widzę jak to wygląda. Miałam przykre doświadczenie z kupnem roślin znając ich nazwę, jak urosły i zakwitły okazało się, że było to zupełnie coś innego niż miało być.

Miłego wieczoru
Jutro wybieram się do was.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia z dzisiejszego pobytu na działce, róże kwitną w pełni a lilie dopiero zaczynają.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO piękna ta podwójna lilia różyczki też zresztą możemy się zachwycać kwiatkami ,których nie mamy . Dobrze że nie we wszystkich ogrodach jest to samo . Wtedy byłoby nudno .U mnie właśnie znowu zaczyna się burza chociaż cały dzień świeciło pięknie słonko . Miłego wieczoru .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu lilie dopiero zaczynają kwitnąć, kupowałam różne, te, które pierwsze się rozwinęły nawet są ładne, nie wiem jakie będą następne. Co do róż to u wszystkich mi się podobają, są tak różne i bardzo piękne. Dziękuję za odwiedziny.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko kolekcję róz też masz imponującą i wspaniale wykorzystany każdy kawałek ogrodu, daleko mi jeszcze do tego :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne, zdrowe rośliny - lilie, róże, tawulki... Nawet irys holenderski jeszcze Ci kwitnie :?: U mnie już jest wspomnieniem.
Pamiętam, jak opisywałaś swoją ciężką pracę z dosypywaniem kompostu. Ale dzięki temu masz piękne rośliny, które możemy podziwiać. Już się nie mogę doczekać, kiedy u mnie będzie kompost.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu moja kolekcja jest mała, to tylko 10 róż ale każda jest inna i są to róże rabatowe wielkokwiatowe. Większych odmian nie mogę sadzić bo nie ma miejsca a ogród jak widać jest zapakowany całkowicie. Gdy jeszcze kilka lat będziesz zajmować się działką to też się zapełni.

Jacku nic nie uszło twojej uwadze, rzeczywiście rośliny dobrze się trzymają i rosną niesamowicie, wielkie krzaczory. Irysy dopiero zaczynają kwitnąć, myślałam, że nic z nich nie będzie bo długo nie wychodziły z ziemi, teraz kiedy już urosły są dość wysokie i nawet ładne. Wspominasz o kompoście, to naprawdę dobra rzecz, rośliny na nim rosną dobrze i ziemia robi się próchnicza tylko trzeba odczekać około dwóch lat, żeby kompost się "przerobił". Zacznij składować różne chwasty a czas szybko minie.

Kilka fotek z dzisiejszego dnia, moje lilie są jakieś opóźnione w rozwoju.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IRENKO co to za ładny kwiat obok języczki . Taki niebieściutki . U nas są w sprzedaży języczki ,ale kwiatki maja takie mizerne . Lilie piękne takie podwójne . Chyba nie mam ani jednego takiego egzemplarza . Milego wieczoru .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Witaj Irenko :) Piękne lilie masz, pełne są ładne ale mi się bardziej podobają te nakrapiane , robią wrażenie.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu języczki mam od około trzech lat, są młode może dlatego tak obficie kwitną. Ten niebieski kwiatek to powojnik całolistny płożący, ładny i ciekawy kwiatek. Część lilii kupiłam wczesną wiosną, niektóre jeszcze z ziemi wychodzą i pewnie będa kwitły jesienią.

Witaj Adamie miło, że znowu mnie odwiedziłeś dziękuję. Cieszę się , że coś wśród moich roślin podoba ci się. Chciałabym żebyś napisał co teraz w ogrodzie porabiasz, czy coś modernizujesz a może jakieś nowe nasadzenia robisz?
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Irenko nie tylko coś mi się podoba u Ciebie , ale cały ogród i wszystkie rośliny mi się podobają .
Na razie Irenko nic nie modernizuję i nie sadzę , myślę dopiero na jesień coś pozmieniać w moim ogrodzie,
trochę zmniejszyć trawnik i przesadzić porozrzucane rośliny w jednym miejscu tak aby był jeden ciąg rabat,
No i czeka mnie zaopatrzyć się w nowe , rośliny, byliny. Trochę napatrzyłem się na ogrody na forum i na Twój -
różne ładne rośliny wpadły mi w oko, których wcześniej nie znałem, więc czekam do jesieni z pracami a teraz się cieszę tym co mam.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Irenko ,
jak zwykle u Ciebie wypielęgnowane piękne widoczki, róże super, a lilie przepiękne z tymi cieniami ,jest czym nacieszyć oczy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Czy jeszcze mogę zapytać jak duży masz ogród i jakie rośliny albo krzewy chcesz sadzić, czy to iglaki albo liściaste lub wszystko razem?

Witaj Asiu cieszę się, że mnie odwiedziłaś a za miłe słowa dziękuję. Już wspominałam, że te lilie z kwitnieniem to mają nie po kolei, jedne prawie przekwitają a inne jeszcze nie zaczęły, może to na dobre wyjdzie, będzie długie kwitnienie.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Zachwycające róże.lilie i cała reszta.Tawułki dorodne,a moje połamał wiatr tak jak i wszystkie ostróżki.Lilie w tym roku u mnie też mają ciężko ale cieszę się,że nie zgniły na tyle deszczu.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”