Fascynacja pięknościami Paulinki Z

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cymbidium :lol:
ten pierwszy to oncidium, a druga to cambria :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przedostatni zakup ma się znakomicie, chyba mu u mnie dobrze bo nie gubił ani jednego kwiatka a wręcz przeciwnie rozkwitły 2 kolejne. Bardzo cieszy on moje oko. Obrazek A jeśli chodzi o rekonwalescentów, a raczej o te które chwilowo nie kwitną to mam pytanie. Czy jak zaczyna wam wypuszczać pęd kwiatowy to na początku rośnie on szybko czy raczej wolno. W jednym falku mam taką małą zieloną kulkę między korzeniami powietrznymi i się zastanawiam co to może być. Obserwowałam już wzrost korzenia powietrznego i działo się to o wiele szybciej stąd też moje przypuszczenia... Zdjęcia nie mogę zrobić bo nie wychodzi na nich to co widzę :roll:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko, pędzik faktycznie wolniej rosnie niż korzonki. W moim od tygodnia urósł najwyżej 2-3 mm
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Super wiadomość:) Więc będę mieć go nadal pod wzmożoną obserwacją ;:32 jakby do tej pory pod taką nie był...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Paulinko, jeśli to pędzik (korzonki mają bardziej zaokrąglony czubeczek a pędy taki trochę spłaszczony, jakby zaostrzony), jak już na dobre wybije to później rośnie w oczach, z dnia na dzień widać sporą różnicę. Później, kiedy dorośnie do momentu, że zawiązują się pączki, odnosi się wrażenie jakby przystopował ze wzrostem ale to złudne wrażenie bo on wciąż rośnie, tylko nasza cierpliwość jest na wykończeniu - chciałoby się już widzieć, że pączki rozkwitają. Z moich obserwacji wynika, że od pojawienia się pędu, zwykle mija około 4 miesięcy zanim się zobaczy łodygę w pełnym rozkwicie. Długa to droga ale przez przynajmniej kolejne 4 miesiące storczyk będzie nas cieszył swoimi kwiatami :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Paulinka Z
200p
200p

Post »

Hm no jest taki hm stożkowaty...czekam cierpliwie aż coś więcej będzie widać:) właśnie przeprowadzam podlewanie tzn moczenie z nawozem niech sobie trochę possie witaminek:)
Pochwalę się też że czekam na sadzonki w wieku przedszkolnym... To będzie dopiero lekcja wytrwałości. Mama zapytała co z nimi będzie jak wyjadę (10dni)? Jak to co maluchy wezmę z sobą w końcu wiele miejsca w samochodzie mi nie zajmą... Jak szybko można się dorobić dzieci...
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

No niezła z Ciebie aparatka. A jak już się dorobisz całego przedszkola będziesz musiała auto zamienić na ciężarówkę, żeby móc ze storczyk-dzieciakami na wakacje jeździć :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Paulinka Z
200p
200p

Post »

tak się składa że nie muszę się dorabiać bo już posiadam autko i osobowe i dostawcze, zawsze półki można zrobić :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Paulinko, cobyś nie wykrakała.
Bo mam wizję.......są następne wakacje a Ty zajeżdżasz ...............TIR-em na camping, hihi
Paulinka Z
200p
200p

Post »

ale z moimi podopiecznymi:)
Właśnie obdzwaniam kwiaciarnie w Poznaniu w poszukiwaniu sphagnum. I niemal widzę ten wytrzeszcz oczu moich rozmówców. Zaraz zacznę zoologiczne sklepy straszyć. Jeśli ktoś wie gdzie jest tak owa fanaberia dostępna to proszę o wiadomość!!!
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Oszklony TIR, jak orchidarium na kółkach. Pomysł godny wykorzystania :)

Ja naszukałam się sphagnum inie znalazłam. Wszędzie było i nie będzie. Gdzieś tu na forum volcowitch/Łukasz pisał, że można go zastąpić wełną izolacyjną, ale nie szklaną. Poszukam i podeśle ci link.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinka Z pisze:ale z moimi podopiecznymi:)
Właśnie obdzwaniam kwiaciarnie w Poznaniu w poszukiwaniu sphagnum. I niemal widzę ten wytrzeszcz oczu moich rozmówców. Zaraz zacznę zoologiczne sklepy straszyć. Jeśli ktoś wie gdzie jest tak owa fanaberia dostępna to proszę o wiadomość!!!
Na allegro sprawdzałaś? Ostatnio tam widziałam
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Cytuję volcowitcha/Łukasza, n.t zastąpienia sphagnum:

"Kup sobie kawał wełny mineralnej(nie waty szklanej) (taka do ocieplania budynków) i pokrój w kostkę 0,5cm x 0,5cm do tego dodaj samej czystej kory dobrze przebranej i przepłukanej w proporcji 1 do 1 i też powinno być dobrze. efekt będzie ten sam."

Gdybyś nie znalazła sphagnum u siebie, możesz zamówić tu: http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Paulinka Z
200p
200p

Post »

wiem że w necie jest sporo ofert sprzedaży sphagnum myślałam, że uda mi się kupić na miejscu...W ostateczności...
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinka Z pisze:wiem że w necie jest sporo ofert sprzedaży sphagnum sporo myślałam, że uda mi się kupić na miejscu...

AAAAAAAAAAAAAAA no to nie pomogę, inne miasto:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”