Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Hosty
Zablokowany
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Arczi...bo z Twymi problem.... raz, że młode, dwa coś chyba mutują. Druga wg mnie blisko mojej Fragrant Bouquet
Beata
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

asiapg pisze: Najciekawsza jestem pozycji 14 nabyłam ją drogą kupna 2 tygodnie temu i nadal nie widziałam nawet na zdjęciach nic do niej podobnego. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś zerknie na moje zdjęcia i coś podpowie
W tym roku u mnie wygląda tak "Green Gold" - właśnie ma tak mocno ulistnioną łodygę kwiatową.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
asiapg
50p
50p
Od: 24 cze 2009, o 19:48

Post »

Paco, to bardzo możliwe ale kiedy ją kupiłam nie miała poza tymi na łodydze kwiatowej żadnych liści. Chyba trzeba czekać do przyszłej wiosny, to się okaże :) A co myślisz o pozostałych 13 odmianach? Obstawiasz tak jak my z Anią?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podobnie:

1. Wide Brim - tak
2. Night Before Christmas – bardzo podobna
3. Patriot - tak
4. Devon Green - ??? (Czy na liściach jest jakiś nalot, czy to tylko światło? DG ma liście gładkie i błyszczące).
5. fortunei Aureomarginata - bardzo podobna
6. Pearl Lake, Blue Cadet? - nie wypowiadam się.
7. Queen Josephine - tak
8. Scooter? – według mnie zbyt szerokie, za mało lancetowate liscie.
9. NN - ???
10. Guacamole - tak
11. fortunei - ???
12. Grand Master - tak
13. Blue Angel –tak – jaki kolor kwiatów?
14. Green Gold
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
x_P-42

Post »

To maleństwo wypatrzyłam w kątku niewielkiej szkółki.W doniczce była z inną, zieloną ( ostatnie zdjęcie). Co to może być?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwiaty na zdjęciu wyszły dość duże, są w rzeczywistości mniejsze ( ciemnolawendowe, czy nawet fioletowe), natomiast łodyga jest dość wysoka w stosunku do rozmiarów maluszka - jakieś 3, lub 4 x wyższa..
Awatar użytkownika
asiapg
50p
50p

Post »

Paco, dziękuję. Odpowiedzi na twoje pytania: Hosta nr 4 ma nalot, nie taki jak 13 ale nie są błyszczace, a 13 ma lekko liliowe kwiaty.

Dodatkowe zdjęcie hosty nr 8 może teraz będzie bardziej rozpoznawalna

Obrazek

Wydawawło mi się, że hosta nr 11 to jakiś najbardziej pospolity osobnik (ale mnie zaskoczyła) to moja pierwsza funkia :), dodatkowe zdjęcia 11-stki

wiosenne:

Obrazek

Obrazek

i letnie

Obrazek

i jeszcze 9 wiosną:

Obrazek
Awatar użytkownika
baatrig
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lut 2009, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jaka to hosta?

Post »

Kupiłam sobie hostę na balkonik i zachodzę w głowę która to może być z niezliczonych odmian? Pomóżcie, proszę :(. Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

So Sweet.
Ale do takich pytań jest wątek o identyfikacji :)
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, 8-ka na dodatkowym zdjeciu wygląda dokładnie jak moja Wide Brim w zeszlym roku :? (wcześniej ją chyba określiłam jako Scooter?)

A Blue Angel jest na pewno Blue Angelem :lol:

A gdzie jest nasz niezrównany identyfikator Tomasz? Na urlopie?
Awatar użytkownika
asiapg
50p
50p

Post »

Aniu, ale White Brim ma nierówną powierzchnię liścia, taką marszczoną między żyłkami i jest dużą rośliną, a 8 ma gładkie liście i jest mała.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, w zeszłym roku kupiłam jedną z moich Wide Brim właśnie taką - to miałam na myśli :D Dojrzała roślina wygląda zupełnie inaczej. To właśnie trudności w identyfikacji :?
Awatar użytkownika
asiapg
50p
50p

Post »

Aniu, i po roku się pomarszczyła? To zdjęcie jest zeszłoroczne, ale w tym roku nadal liście są gładkie. Może moja pomarszczy sie dopiero w przyszłym roku. Bardzo dziękuję za starania w rozpoznaniu moich funkii, teraz trochę imion więcej :D

Przez to gapienie się na zdjęcia zachorowałam na ice and fire (chyba tak sie pisze) i stiletto :) , ale juz nie mam gdzie posadzić :(. Chyba nauczę się je hodować w donicach i odsadze nimi werande. Świetne warunki, tylko muszę się nauczyć jak je podlewać i zabezpieczać na zimę.

Macham łapką w środku nocy z pozdrowionkami :)
x_P-42

Post »

asiapg, obie Twoje hosty z marzeń nie są olbrzymkami, więc kupuj i nie martw się :)
Awatar użytkownika
asiapg
50p
50p

Post »

Świetna rada Pola :), tego mi było trzeba :) Dzięki, no to postanowione, jak nabędę zaraz się pochwalę...

A swoją drogą jesteś właścicielką hostowego zakątka, może coś mi podpowiesz przy odgadywaniu odmian moich funkii?
Awatar użytkownika
baatrig
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lut 2009, o 22:05

Jaka to hosta?

Post »

Bardzo dziękuję, faktycznie, znalazłam teraz jej fotografię, to ta :). Właśnie miałam dylemat gdzie umieścić moje pytanie, troszkę można się pogubić, bo w dziale hosty też są pytania o identyfikację :(.
Zablokowany

Wróć do „Hosty”