Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku u mnie wygląda tak "Green Gold" - właśnie ma tak mocno ulistnioną łodygę kwiatową.asiapg pisze: Najciekawsza jestem pozycji 14 nabyłam ją drogą kupna 2 tygodnie temu i nadal nie widziałam nawet na zdjęciach nic do niej podobnego. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś zerknie na moje zdjęcia i coś podpowie
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Paco, to bardzo możliwe ale kiedy ją kupiłam nie miała poza tymi na łodydze kwiatowej żadnych liści. Chyba trzeba czekać do przyszłej wiosny, to się okaże
A co myślisz o pozostałych 13 odmianach? Obstawiasz tak jak my z Anią?

Pozdrawiam Asia
Mój maleńki ogródeczek
Mój maleńki ogródeczek
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podobnie:
1. Wide Brim - tak
2. Night Before Christmas – bardzo podobna
3. Patriot - tak
4. Devon Green - ??? (Czy na liściach jest jakiś nalot, czy to tylko światło? DG ma liście gładkie i błyszczące).
5. fortunei Aureomarginata - bardzo podobna
6. Pearl Lake, Blue Cadet? - nie wypowiadam się.
7. Queen Josephine - tak
8. Scooter? – według mnie zbyt szerokie, za mało lancetowate liscie.
9. NN - ???
10. Guacamole - tak
11. fortunei - ???
12. Grand Master - tak
13. Blue Angel –tak – jaki kolor kwiatów?
14. Green Gold
1. Wide Brim - tak
2. Night Before Christmas – bardzo podobna
3. Patriot - tak
4. Devon Green - ??? (Czy na liściach jest jakiś nalot, czy to tylko światło? DG ma liście gładkie i błyszczące).
5. fortunei Aureomarginata - bardzo podobna
6. Pearl Lake, Blue Cadet? - nie wypowiadam się.
7. Queen Josephine - tak
8. Scooter? – według mnie zbyt szerokie, za mało lancetowate liscie.
9. NN - ???
10. Guacamole - tak
11. fortunei - ???
12. Grand Master - tak
13. Blue Angel –tak – jaki kolor kwiatów?
14. Green Gold
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
To maleństwo wypatrzyłam w kątku niewielkiej szkółki.W doniczce była z inną, zieloną ( ostatnie zdjęcie). Co to może być?

Kwiaty na zdjęciu wyszły dość duże, są w rzeczywistości mniejsze ( ciemnolawendowe, czy nawet fioletowe), natomiast łodyga jest dość wysoka w stosunku do rozmiarów maluszka - jakieś 3, lub 4 x wyższa..

Kwiaty na zdjęciu wyszły dość duże, są w rzeczywistości mniejsze ( ciemnolawendowe, czy nawet fioletowe), natomiast łodyga jest dość wysoka w stosunku do rozmiarów maluszka - jakieś 3, lub 4 x wyższa..
Paco, dziękuję. Odpowiedzi na twoje pytania: Hosta nr 4 ma nalot, nie taki jak 13 ale nie są błyszczace, a 13 ma lekko liliowe kwiaty.
Dodatkowe zdjęcie hosty nr 8 może teraz będzie bardziej rozpoznawalna

Wydawawło mi się, że hosta nr 11 to jakiś najbardziej pospolity osobnik (ale mnie zaskoczyła) to moja pierwsza funkia
, dodatkowe zdjęcia 11-stki
wiosenne:

i letnie

i jeszcze 9 wiosną:

Dodatkowe zdjęcie hosty nr 8 może teraz będzie bardziej rozpoznawalna

Wydawawło mi się, że hosta nr 11 to jakiś najbardziej pospolity osobnik (ale mnie zaskoczyła) to moja pierwsza funkia

wiosenne:

i letnie

i jeszcze 9 wiosną:

Pozdrawiam Asia
Mój maleńki ogródeczek
Mój maleńki ogródeczek
Aniu, ale White Brim ma nierówną powierzchnię liścia, taką marszczoną między żyłkami i jest dużą rośliną, a 8 ma gładkie liście i jest mała.
Pozdrawiam Asia
Mój maleńki ogródeczek
Mój maleńki ogródeczek
Aniu, i po roku się pomarszczyła? To zdjęcie jest zeszłoroczne, ale w tym roku nadal liście są gładkie. Może moja pomarszczy sie dopiero w przyszłym roku. Bardzo dziękuję za starania w rozpoznaniu moich funkii, teraz trochę imion więcej 
Przez to gapienie się na zdjęcia zachorowałam na ice and fire (chyba tak sie pisze) i stiletto
, ale juz nie mam gdzie posadzić
. Chyba nauczę się je hodować w donicach i odsadze nimi werande. Świetne warunki, tylko muszę się nauczyć jak je podlewać i zabezpieczać na zimę.
Macham łapką w środku nocy z pozdrowionkami

Przez to gapienie się na zdjęcia zachorowałam na ice and fire (chyba tak sie pisze) i stiletto

Macham łapką w środku nocy z pozdrowionkami

Pozdrawiam Asia
Mój maleńki ogródeczek
Mój maleńki ogródeczek
Świetna rada Pola
, tego mi było trzeba
Dzięki, no to postanowione, jak nabędę zaraz się pochwalę...
A swoją drogą jesteś właścicielką hostowego zakątka, może coś mi podpowiesz przy odgadywaniu odmian moich funkii?

A swoją drogą jesteś właścicielką hostowego zakątka, może coś mi podpowiesz przy odgadywaniu odmian moich funkii?
Pozdrawiam Asia
Mój maleńki ogródeczek
Mój maleńki ogródeczek
- baatrig
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lut 2009, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaka to hosta?
Bardzo dziękuję, faktycznie, znalazłam teraz jej fotografię, to ta
. Właśnie miałam dylemat gdzie umieścić moje pytanie, troszkę można się pogubić, bo w dziale hosty też są pytania o identyfikację
.