Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na szczęście Geniu nie ma dużych strat po burzy. Powiązałem kładące się rośliny, powycinałem nagietki, które i tak były już za duże i przeszkadzały, pozbierałem gałęzie połamane i tyle. Rośliny mają się dobrze, co widać na załączonych obrazkach:
lilia orientalna 'Staccato' zakwitła wczoraj w burzę. Na szczęście nie ucierpiała
Obrazek
pysznogłówka ma mokrą swoją irokezową fryzurkę ale to jej nie przeszkadza :lol:
Obrazek
no to jak już tak zacząłem na czerwono to pokażę maki, które niestety musiałem wyciąć i znalazły się w wazonie
Obrazek
na szczęście dzwonki brzoskwiniolistne się nie połamały i są obsypane kwiatami
Obrazek
i trochę zdjęć w tonacji żółtej sprzed burzy, czyli dzieci słońca, jak ja je nazywam :wink:
drugie kwitnienie smagliczki
Obrazek
zaczyna kwitnąć rumian złoty
Obrazek
nachyłek wielkokwiatowy
Obrazek
wiesiołek krzewiasty
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Lilia i pysznogłówki piękne !
Dzwonki też super, mogła bym mieć ich cały łan, u mnie jakoś się nie udają, przestały kwitnąć.
Za to dwuletnie i dzikie są udane.
Pozdrawiam serdecznie. Pell.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku bardzo się cieszę, że roślinki bardzo nie ucierpiały przez burzę, lilia wspaniała, śliczne dzwoneczki , a i wszystkie roślinki śliczne:D U mnie też przeszła okropna burza, była straszna ulewa i 3 x padał grad, ale na szczęście nie zrobił takich szkód jak ten poprzedni :roll:
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

oj ta (buraczkowa!?) lilia fantastyczna! widze że strat po burzy faktycznie nie ma jakichś gigantycznych. u mnie niestety po 2 tyg. ulew wszystko gnije i umiera... no ale nic, trza się brac do roboty i naprawiać to co zostało :) pozdrawiam!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku super zdjęcia.......a powiedz mi czy pysznogłówka też jest w fioletowym kolorze :roll:

Tak będę tez na tym spotkaniu ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Dziś ważny dzień dla mojego ogrodu - właśnie ukończyłem pracę nad środkową częścią ogrodu, czyli trawnikiem. To dość spory obszar, bo zajmuje ok.30% ogrodu właściwego, ale mój ogród jest na tyle duży, że mogę sobie na to pozwolić. Goniłem z pracami, bo pogoda sprzyja zakładaniu trawnika, no i udało się. Jestem bardzo szczęśliwy :lol:
Pelagio
Dzwonki się nie udają :?: :shock: To dziwne, bo wydawało mi się, że brzoskiwniolistny czy drobny nie mogą się nie udać :?
Ja też mógłbym ich mieć dużo więcej i na pewno będę powiększał kolekcję dzwonków
Agness
Dziękuję za tak miłe słowa. Na szczęście po burzy wszystko wraca do normy. Jednak ilość opadów może zaszkodzić cebulom, dlatego dziś wykopałem część narcyzów i szachownice. Niech sobie odpoczną przez dwa miesiące w suchym.
Janku
cieszę się, że jesteś :) To u Ciebie chyba cięższa gleba, skoro tyle strat :cry: U mnie jest wilgotna ale nie stoi więc nic nie gnije. Za to wszystko świetnie się przyjmuje. Dziś dostałem sporo nowych roślin więc liczę, że i one się przyjmą :)
Jollla500
Tak, fioletowa pysznogłówka też jest, ale trochę później kwitnie i kwiatostany nie są tak okazałe. Za to mocno pachnie, choć może nie wszystkim ten zapach odpowiadać, bo jest dość ostry, muszkatałowy, o ile pamiętam
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jacku Twoje zdjęcia pierwsza klasa ;:333
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ,zakładanie trawnika to spora praca....fajnie ,że już się z nią uporałeś :)
Pora deszczowa jaka teraz u mnas panuje, na pewno sprawi ,że trawniczek raz dwa się zazieleni ;:138 ....nie ma to jak poranny spacer na bosaka po mokrej trawce :wink:
Miłego dnia Jacku :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny Ida, Cynthia! Miło mi Was gościć :) Dziś niebo zachmurzone ale mam nadzieję, że uda mi się posadzić nowe rośliny. Poleciałem zobaczyć, jak się mają i jest wszystko w porządku. No a ja mogę spokojnie wypić poranne zioła, pobyć z Wami na forum i pójść do pracy :)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

Ty sobie sadzisz i wszystko piękne a u mnie kolejny dzień deszczu i nici z wyjścia na dwór. a trawa z boku i z tyłu dalej wielka i chwasty na rabatach dalej gigantyczne... no ale cóż począć!? :) pozdrawiam!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jacku masz wiesiołek drzewiasty, czy to jest krzew? ja mam wiesiołek ale to jest taka roslina, ze trzeba ja bardzo pilnowac rozłazi się, piękny to fakt.
pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Jacku zwiedzam ogród i podziwiam piękne kwiaty, masz dużo różnych roślinek, ładny jest przetacznik taki okazały. Pięknie zakwitły lilie i mają ładny kolor. Pysznogłówka śliczna, ja mam fioletową ale jeszcze nie kwitnie. Przyjemnie ogląda się twój ogród.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Pozwiedzałam Twój ogród z dużą kolekcją odmian różnych kwiatów. Przetaczniki obecnie dają niesamowite wrażenie.Pysznogłówka i nachyłki ślicznie kwitną,u mnie bedą może za 2 tygodnie,coś im nie śpieszy się.Ciekawie zaprojektowałeś ścieżkę.Ceglany akcent przy kolorowych kwiatach bedzie ładnie komponował.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości :)
Janku
u mnie też pogoda w kratkę i tylko łapię chwile, jak nie pada.
A o chwaściorach to nawet nie mów - wyrastają jak grzyby po deszczu :evil:
Taro
ja mam wiesiołek krzewiasty (oenothera fruticosa) i pewnie to ten sam, co Twój, bo też się rozłazi. Ale łatwo go poskromić więc go specjalnie nie ograniczam. Zresztą póki co zależy mi, żeby trochę zapełnić mój ogród i poskromić chwasty
Ireno
dziękuję Ci za tyle miłych słów :) Lilię mam tylko tą jedną i jeszcze dwie zakwitną więc pewnie jestem na forumowym liliowym końcu :oops:
Pysznogłówkę też mam fioletową i obydwie ładne :)
Zuziu
Mój ogród jeszcze w powijakach ale dziękuję za to, że Ci się podoba :) Nachyłki wyjątkowo wybujały, pomimo iż przesadzałem je miesiąc temu. Widać lubią wilgoć. A przetaczniki kwitną nieprzerwanie od kwietnia, bo mam kilka różnych gatunków. Więc cały sezon można się nimi zachwycać. Właśnie dostałem nowego, zimozielonego przetacznika i idę go posadzić.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Jacku,czym się różni wiesiołek krzewiasty od czworokątnego?
Mam jeszcze pytanie odnośnie przetaczników,ty chyba wysyłałeś mi jakiegoś,ale ja go u siebie nie widzę.
Mam tylko przetacznika siwego.Zaklepuje u ciebie pozostałe odmiany,bardzo podobają mi się przetaczniki.
Chyba mam trzy takie lilie jak pokazywałeś wcześniej.Jak pokaże jutro po południu zdjęcia u siebie,bardzo proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”