Na ósemkę przywiązujemy pomidory do palika, tasiemkę lub jakiś troczek krzyżujemy między łodygą pomidora a palikiem i zawiązujemy.mirka2 pisze: A kto potrafi mi wyjaśnić podwiązywanie pomidorów "na ósemkę" ?
I wtedy popuszcza się tylko sznurki, nie trzeba ich odwiązywać.
Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam pytanko... to moja pierwsza szklarnia więc wybaczcie brak wiedzy.
Pomidory siałam 01 marca, do folii poszły 01 maja. Od początku czerwca mają owoce, owocują już trzecie grona a wszystko nadal zielone:( Nic nie chce dojrzewać. Niektóre zrobiły się tylko z zielonych takie jaśniutkie, prawie wpadające w biel i koniec. Nie wiem czy to źle czy dobrze. Czy przyczyną mogą być ciągle padające deszcze i chłód, czy też czegoś im brakuje?. Dodam jeszcze, że ziemia jest podmokła, wcześniej rosła tam pietruszka buraki etc... i nie przygotowywałam ziemi w żaden sposób.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Magda - zielona jak moje pomidory
Mam pytanko... to moja pierwsza szklarnia więc wybaczcie brak wiedzy.
Pomidory siałam 01 marca, do folii poszły 01 maja. Od początku czerwca mają owoce, owocują już trzecie grona a wszystko nadal zielone:( Nic nie chce dojrzewać. Niektóre zrobiły się tylko z zielonych takie jaśniutkie, prawie wpadające w biel i koniec. Nie wiem czy to źle czy dobrze. Czy przyczyną mogą być ciągle padające deszcze i chłód, czy też czegoś im brakuje?. Dodam jeszcze, że ziemia jest podmokła, wcześniej rosła tam pietruszka buraki etc... i nie przygotowywałam ziemi w żaden sposób.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Magda - zielona jak moje pomidory
wciąż jestem zielona
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Mirko , Betoxonu używam dopóki nie mam kupionych trzmieli . Przy okazji towarowej uprawy zapylają też cudaki . Owoce powstałe w wyniku hormonizacji Betoxonem są przeważnie gorsze w smaku niż te z nasionami , chociaż nie u każdej odmiany . Sa też miększe i bardziej podatne na pękanie .mirka2 pisze:Kozula Super pomidorki !
A czy stosujesz Betoxon?
A kto potrafi mi wyjaśnić podwiązywanie pomidorów "na ósemkę" ?
I wtedy popuszcza się tylko sznurki, nie trzeba ich odwiązywać.
Magdo Misiu , jak tylko zeberka będzie zjadliwa , nasiona odtworzę . Za 3-4 dni będzie widać kolorki . Niestety z nasion nie powtórzy , bo to jest F1 , więc za każdym razem trzeba powtarzać krzyżowanie .
Pozdrawiam , kozula .
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Magdo , nie napisałaś gdzie rosną Twoje pomidory , jeśli w tunelu przy wysokiej temperaturze nie używaj Amistaru bo poparzy , w gruncie możesz .
Koktailowe pomidorki powinny dojrzeć szybciej niż Malinowy Ożarowski , chociaż wszystko zależy od odmiany , koktailowe też potrafią być późne .
Pozdrawiam , kozula .
Koktailowe pomidorki powinny dojrzeć szybciej niż Malinowy Ożarowski , chociaż wszystko zależy od odmiany , koktailowe też potrafią być późne .
Pozdrawiam , kozula .