Storczyki Storczykowej
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu, ale taka pomyłka to chyba fajna, no nie?Storczykowa pisze:tą fioletową w kropki kupiłam jakieś 3 lata temu. była bez kwiatków, miała być niebieska w kratkę, a okazała się taka. ale mi się podoba. jest ładniutka i piegowata.

Ja ciągle nie wychodzę z podziwu nad jej nieziemskim pięknem...

- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Dusiu kwitnącymi wandami podbiłaś nie tylko mnie,ale chyba całe forum.Pozostałe kwitnienia również wzbudziły mój zachwyt.Okno z wandami bajeczne.Wielka szkoda,że fioletowa wanda ma tylko dwa kwiatuszki.A może młode pędy za bardzo przypiekło słoneczko i dlatego uschły
Podobnie jak twoja żółta wanda.Gdzieś czytałam,że są wandy,które potrzebują do zakwitnięcia bardzo dużo światła,ale są też i takie,które mają mniejsze wymagania,jeżeli chodzi o światło.

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie na oknach jest bardzo dużo światła, za dużo nawet dla Vand i muszę je cieniować, żeby ich nie poparzyło. fioletowej raczej nie mogło przypiec, prędzej jej zaszkodziło odwrócenie w drugą stronę, ale już był pęd bardzo blisko szyby, jakby się zderzył, to też by kwiatki zrzucił.danutastachurska1 pisze:Dusiu kwitnącymi wandami podbiłaś nie tylko mnie,ale chyba całe forum.Pozostałe kwitnienia również wzbudziły mój zachwyt.Okno z wandami bajeczne.Wielka szkoda,że fioletowa wanda ma tylko dwa kwiatuszki.A może młode pędy za bardzo przypiekło słoneczko i dlatego uschłyPodobnie jak twoja żółta wanda.Gdzieś czytałam,że są wandy,które potrzebują do zakwitnięcia bardzo dużo światła,ale są też i takie,które mają mniejsze wymagania,jeżeli chodzi o światło.
cieszę się, że Vandy i inne wam się podobają. pierwszy raz mi tyle zakwitło (Vand, ale Phalaenopsis też). w zeszłym roku mi kwitła tylko rózowa (miałam wtedy 3 Vandy, a teraz mam 4).
dzisiaj byłam w sklepie i kupiłam sobie 3 Phal. 1 kwitnący i 2 przecenione. już mam tak ciasno, że częśc storczyków muszę trzymać w innych pomieszczeniach.
a Liodoro otworzył pierwszy pąk. jutro już pewnie będzie pachniał.

- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Dusiu, i ty mówisz, że nie masz gdzie i kiedy kupować storczyków?! 
Jakoś tego nie widać po Twojej, już dość sporej, kolekcji
Nowy nabytek śliczny, ilość kropek fajnie się zgrała z kolorem - taki delikatny kwiatuszek... :P
Vanda tak samo śliczna jak wczoraj
A Phal. liodoro... 
A Phal. liodoro przypomina mi trochę kształtem kwiatka Phal. javanica, a kolorkami Phal. bellina

Jakoś tego nie widać po Twojej, już dość sporej, kolekcji

Nowy nabytek śliczny, ilość kropek fajnie się zgrała z kolorem - taki delikatny kwiatuszek... :P
Vanda tak samo śliczna jak wczoraj

A Phal. liodoro przypomina mi trochę kształtem kwiatka Phal. javanica, a kolorkami Phal. bellina

- Storczykowa
bellina jest inna, jest żółta z dodatkiem różowego na dolnych płatkach.
a kupować rzeczywiście nie mam gdzie, bo sklepy są daleko, ale dzisiaj akurat byłam. i co dziwne, tym razem to T. mnie namawiał na te storczyki, a nie ja jego. a moja kolekcja spora nie jest. 62 storczyki (z czego ponad 20 kupiłam w tym roku) to wcale nie jest dużo jak na 5 lat zbierania.
a kupować rzeczywiście nie mam gdzie, bo sklepy są daleko, ale dzisiaj akurat byłam. i co dziwne, tym razem to T. mnie namawiał na te storczyki, a nie ja jego. a moja kolekcja spora nie jest. 62 storczyki (z czego ponad 20 kupiłam w tym roku) to wcale nie jest dużo jak na 5 lat zbierania.
ja już ją (tą niebieską w kratkę) kupiłam z tymi drucikami, bo ona była bez wazonu. drucik jest przyczepiony do tego czarnego koszyczka, w którym są korzenie Vandy. ja tego drutu nie używam, bo Vanda jest w wazonie i będę musiała go ściągnąć, jak Vanda urośnie większa.Dusia,vandy cud,miód!!Nie mogę się napatrzeć!!
Jak przytwierdzasz drucik do vandy,zeby ją powiesić?Możesz to miejsce sfotografować?(bo robisz to bardzo dokładnie).Z góry dziękuje.
- Storczykowa
kwiatuszek liodoro już się całkiem otworzył. niedługo, może jutro, zrobię mu znowu fotki. będzie mieć 10 kwiatów, o ile nie zrzuci żadnego pąka. w zeszłym roku miał tylko 3. ten pęd to pierwsze kwitnienie keika, który w zeszłym roku wyrósł spomiędzy liści mojego liodoro bez stożka. nie rozdzielałam ich. inne Phalaenopsis też mają się dobrze, rosną, puszczają pędy... Vandy też kwitną. ta różowa kwitnie już ponad miesiąc, gdzieś za kilka tygodni pewnie przekwitnie, bo kwiaty Vand niestety nie są tak trwałe jak Phalaenopsis.
- Storczykowa
- Storczykowa