Mała Rybka przedstawia swoje miejsce na ziemi (2008r.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lisko, kamień pewnie będzie musiał wyciągnąć jakiś operator koparki lub dzwigu. Jemu życzysz bogactwa? Wolałabym żeby na mnie to dobro spłynęło :D:D
Szkam i szukam, ale na razie nie znalazłam drugiej firmy gdzie można przewiercić kamień.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

MałaRybka pisze:Lisko, kamień pewnie będzie musiał wyciągnąć jakiś operator koparki lub dzwigu. Jemu życzysz bogactwa? Wolałabym żeby na mnie to dobro spłynęło :D:D
Szkam i szukam, ale na razie nie znalazłam drugiej firmy gdzie można przewiercić kamień.
po namysle stwierdzam, że bogactwo bedą mieli Ci, co Ci kibicują :) hihihi
z uśmiechami Iza
u liski
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Mój kolega wierci w kamieniach, robił sobie takie fontanny. Mam spytać?Jak długi ten odwiert?
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Igo, z nieba mi spadasz. Wiercenie to pewnie ze 150cm lub 120 cm, w zależności jak by się go postawiło. Jak będziesz coś wiedziała daj proszę znać. Gdzie mieszka twój kolega?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

liska pisze: po namysle stwierdzam, że bogactwo bedą mieli Ci, co Ci kibicują :) hihihi
Lisko, ta wersja juz mi się bardziej podoba ;)
ale nadal zostaję bez bogactwa hihi
Ogród Rybki
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Igo, z nieba mi spadasz. Wiercenie to pewnie ze 150cm lub 120 cm, w zależności jak by się go postawiło. Jak będziesz coś wiedziała daj proszę znać. Gdzie mieszka twój kolega?
Tam gdzie ja.Mogę zapytać.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rybko

te kleamtisy sa po 17 zł
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Ja swój kamień wierciłam na Flisackiej w Bydgoszczy, ale u nich kupiłam. Nie pamiętam ile kosztowało wiercenie :(
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Aśka, twój ogrod jest fantastyczny. Trochę zazdroszczę tych drzew :)
Mogę cię prosić o dokładniejsze zdjęcia twojego kamienia, oraz relacji jak go podłączaliście? Może masz zdjęcia z monatazu? Jak wysoki jest twój kamień?
Żeby kamyk nie był taki gładki można go posmarować jogurtem, a wtedy trochę obrośnie go mech. O szczegóły zapytaj Hankę, bo pamiętam, że cos takiego robila przy swoim oczku.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

MałaRybko flash zdradził listę róż, które będze sprzedawał jesienią... zapraszam
Mam to sie dzielę
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rybko

czytam że szukasz kogoś dowiercenia kamienia...każdy zakład kamieniarski albo firma która sprzedaje granitowe blaty wywierci ci dziurę w kamieniu.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Liss, jeśli możesz przyślij mi listę na PW. Zobaczymy czy jest coś ciekawego :)
Tess, obdzwoniłam kilka takich zakładów i "guzik"-nikt nie ma takiego sprzętu. Jest firma, o której wspomniala Aśka, ale trochę drogo. Iga da mi namiary na swojego znajomego, a mój znajomy też obiecał się w temacie coś dowiedzieć. Miałaś może okazję zerknąć na ceny tych białych szkliwionych, dużych donic w RO?

Pogoda dziś u nas baaaardzo słoneczna, temp powietrza 31 stopni, wilgotność 34%. Można dziś paść na zawał. Jestem niskociśnieniowcem, a dziś moje ciśnienie to 80/50. Wierzcie mi, ledwie żyję.

W końcu rozkwitła mi pierwsza Bonica 82. Nie spodziewałam się takiego gaciowego różu, rozczarował mnie trochę kolor. Liczę, że jak się za 2-3 lata rozrosną to pokrój zrekompensuje ten kolorek :)
Ogród Rybki
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale uczę się do sesji i staram się omijać komputer szerokim łukiem do niedzieli(a i tak się łamie).
Kamień ma ok 115 cm, zdjęć z montażu nie mam, mam inne zdjęcia kamienia(załączę jutro mam na laptopie ale wyfrunął razem z córką :D )
Montował go mój M., sam kamień stoi na wzniesieniu z podsypki betonowej, wkoło rozłożona jest folia. Z jednej strony jest niżej tam zatopiona jest pompa. Co do pompy my mamy 7000l/h, sprzedano nam mniejszą ale woda ledwo ciurkała. Ta spełnia zadanie. Folia obłożona jest kamieniami. Na początku mieliśmy równe małe otoczaki, ale wiosną wymieniliśmy na większe. Bo jednak co roku(przynajmniej u nas) trzeba wszystko wyciągnąć, wymyć i ułożyć na nowo. Wyciąganie tych małych i mycie każdego doprowadzało nas do szału.

Powiem Ci, że taki jak wam się udało wykopać polny kamień jest ładniejszy od tych które sprzedają, tak naturalnie wtapia się w krajobraz. Jak bym miała teraz wybierać wybrałabym fajny kształtem zwykły polny kamień.
Od poniedziałku będę bardziej wolna to będę się starała na bieżąco śledzić wasze prace związane z kamieniem.
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Asiu, dziękuję za odpowiedź. W takim razie czekam na zdjęcia.
Nasz kamień jest taki gładki i boję się, że może nie być ladnego\efektu jak woda by po nim splywala. Jak już go wyciągniemy to zobaczymy, może od spodu jest bardziej nierowny.
Wasz kamień ma załamania, więc i efekt kaskady pewnie ładny. Duży zbiornik na wodę macie?
Ogród Rybki
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

MałaRybko, trafiliście na piękny granitowy głaz narzutowy (pozostałość po którejś z epok lodowcowych w Polsce, najprawdopodobniej tej trzeciej i ostatniej).
Na waszym miejscu położył bym go w takiej pozycji, w jakiej leżał w dole, każde inne położenie będzie nie naturalne.
Czeka Was teraz trochę pracy z przewiezieniem głazu do nawiercenia, a potem przewiezienia z powrotem na wcześniej specjalnie przygotowane miejsce. Powinno ono wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

To rysunek poglądowy takiego źródełka. Trzeba zwrócić uwagę na wytrzymałość poszczególnych elementów takich jak postument na którym położycie kamień. Wytrzymałość postumentu, powinien wyliczyć jakiś zaprzyjaźniony budowlaniec najlepiej inżynier. Taki paproszek będzie ważył coś ok 1 - 2 ton. Podstawa kamienia (postument) powinna być wykonana, w Waszym przypadku, z żelbetonu (zbrojony beton). Postument zamocowany jest w żelbetonowej wylewce wewnątrz zbiornika (postument i wylewka mogą być jedną żelbetonową konstrukcją).
Wewnątrz postumentu, przed jego zalaniem betonem w formie, instaluje się instalację zasilająca w wodę kamień. Instalację wykonuje się z miedzianych rurek lub z rur PE, są sztywne lecz na tyle elastyczne że można łatwiej nasadzić na nie kamień po przewierceniu. Rurka powinna wystawać z postumentu na taką wysokość, aby po położeniu kamienia na postument wystawała z niego. A juz po zakończeniu stawiana i zamocowania kamienia przycina się rurkę tak, aby była na równo z powierzchnią kamienia i uszczelnia silikonem budowlanym
Sam zbiornik (z włókna szklanego lub membrany EPDM, posadowiony jest na żelbetonowym fundamencie. Wylewka wewnątrz zbiornika wraz z postumentem uszczelniona jest membraną EPDM, łatwo się ją mocuje (przykleja) do betonu i jest wyjątkowo wytrzymała. Cały zbiornik przykrywa się rusztem. Może być wykonany z metalu lub plastiku, te ostatnie w zależności od wielkości zbiornika rozłożone na rzadkim metalowym ruszcie, lub w konstrukcji z kątowników.

Metalowa kratownica, wykonana ze stali zbrojeniowej zabezpieczonej przed korozją lub ocynkowanych płaskowników.
Obrazek

Plastikowa kratownica:
Obrazek
Więcej na temat tych plastikowych kratownic TUTAJ

Po zmontowaniu całości na wierzch kratownic nasypujemy żwir lub jak kto woli nie duże otoczaki rzeczne, te ostatnie wyglądają lepiej. A to jest efekt naszych prac.

Obrazek Obrazek

Lub:

Obrazek Obrazek Obrazek

Takie źródełka umiejscawia się w pobliżu miejsca, gdzie odpoczywamy w ogrodzie (taras altanka)
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”