Świerk - przesadzanie,przycinanie korzeni
Byłam zmuszona przesadzić 1,5 m sosenkę ubiegłego lata, bo potrzebne mi było miejsce na składowanie kamieni. Obkopaliśmy ją dosyć daleko od pnia i równie sporo w dół. Dostałam szczepionkę z Mikoryzy od znajomej inż.ogrodnictwa i wszczepiłam w korzeń. Do nowego dołka wlałam sporo wody z nawozem do iglaków, podypałam spód mieloną korą aby ziemia nabrała lekkiego odczynu kwaśnego i zasypałam ziemią. Jak na razie nic złego się z nią nie dzieje, no ale zobaczymy, czy będzie puszczać młode pędy. Ludzie przesadzają i większe drzewka, więc nie jest to chyba nic nadzwyczajnego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Post ten jest w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=30pogotowie ogrodnicze pisze:mnie uczono,
że najintensywniej korzenie iglastych przyrastają tuż po fazie intensywnego wzrostu
to 15 kwiecień-15 maj oraz 15 sierpień- 15 wrzesień
dlatego jest to najlepszy czas na ich przesadzanie
minimalna temperatura wzrostu korzeni
truskawka +2C
winorośl 9-10C
brzoskwiń i śliw 4-5C
jabłoni i grusz 7-8C
Przeczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6wierk%F3w
Pozdrawiam Andrzej.
Tomek własnie rozmawiałam z tą moją znajomą. Ona ma swoją działkę i przesadzała kilka jodełek metrowych na przełomie 4 lat( ze starej działki na obecną). Robiła to w różnych porach roku i wszystkie się jej przyjęły bez problemu. Wykopywała je tylko z solidną bryłą ziemi i każdą zasilała nawozem. Nie przyjęła jej się tylko raz sosna, którą przesadzała we wrześniu, gdy były susze.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Tomku, przesadzałam mnóstwo krzewów i drzewek w różnym wieku o najróżniejszych porach roku i zawsze mi się przyjmowały. Nie robiłam nic, prócz dodania nawozu (naturalnego: kompost, przegniły obornik) do sadzenia. No i nie żałowałam wody
Na drugi dzień , przy bezdeszczowej pogodzie i wysokich temperaturach, warto jeszcze raz podlać.

- karolina7787
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2007, o 19:30
Świerk
Możesz przesadzić. Drzewka przesadza się albo wiosną albo jesienią. Pamiętaj o przygotowaniu gleby i podlewaniu. Do jesieni się ładnie przyjmie.
Witajcie! To mój pierwszy post tutaj. Bardzo proszę o radę dotyczącą mojego skrzydłokwiata. Jest już ogromny i postanowiłam go rozsadzić (wiele razy widziałam jak robi to moja babcia), już kupiłam ziemie, doniczki itp. i on mi pięknie zakwitł!!
Czytałam że nie można przesadzać a tym bardziej rozsadzać kwiatów w czasie kwitnięcia. Moja babcia mówi że to nie ma żadnego wpływu. I co teraz? Sama nie wiem co robić!
Chciałabym go rozsadzić bo jest ogormny, już mu widać dość korzeni i spokojnie może być z niego z 2 lub 3 ładne skrzydłokwiaty.
Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam:)
Czytałam że nie można przesadzać a tym bardziej rozsadzać kwiatów w czasie kwitnięcia. Moja babcia mówi że to nie ma żadnego wpływu. I co teraz? Sama nie wiem co robić!
Chciałabym go rozsadzić bo jest ogormny, już mu widać dość korzeni i spokojnie może być z niego z 2 lub 3 ładne skrzydłokwiaty.
Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam:)
http://www.adopcjaserca.pl/
Biżuteria i pamiątki z Zambii
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=7210224
Biżuteria i pamiątki z Zambii
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=7210224
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
Kiedy przesadzać iglaka?
Mam ślicznego iglaka, który ma jakieś 1,5 m wys. Jest już długo tam, ok.10 lat. Teraz chciałabym go przesadzić w inne miejsce. czy to bezpieczne w ogóle żeby je ruszać? a jeśli tak, to jak to zrobić i kiedy najlepiej? Nie śpieszy mi się z tą akcją, więc chcę wybrać optymalny czas na przesadzenie (drzewko jest prześliczne i marnuje się w niewidocznym punkcie ogrodu)
Jeśli będziesz go regularnie podlewać i doglądać, to próbuj nawet teraz. Musisz go wykopać z możliwie największą bryłą korzeniową, ponadto przy przesadzaniu możesz dosypać dla pewności ukorzeniacza. Jeśli ci się nie śpieszy, to pewnie lepiej byłoby poczekać do jesieni.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Poznaję regulamin
Witaj
:P
Ja radził bym wstrzymać się z przesadzaniem tak dużego iglaka. Ja miałem jałowca, który miał osiem lat. Zachciało mi się go przesadzić w kwietniu. Mimo podlewania kilka dni temu musiałem go się pozbyć. Usechł. A przecież teraz w tak słoneczne dnie, to szanse na sukces zdecydowanie maleją.
Pozdrawiam
:P 

Ja radził bym wstrzymać się z przesadzaniem tak dużego iglaka. Ja miałem jałowca, który miał osiem lat. Zachciało mi się go przesadzić w kwietniu. Mimo podlewania kilka dni temu musiałem go się pozbyć. Usechł. A przecież teraz w tak słoneczne dnie, to szanse na sukces zdecydowanie maleją.
Pozdrawiam

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Zgadzam się z tą wypowiedzią, ale... z mojego doświadczenia (przesadzałem już wiele dużych drzew i krzewów), najlepiej jest to zrobić wczesną wiosną zanim korzenie zaczną pobierać soki po zimowym spoczynku. Jesienne przesadzanie nie zawsze kończyło się powodzeniem, gdyż roślina odchoruje uszkodzenie korzeni (a jest jeszcze w trakcie pobierania soków), zostaje zachwiana równowaga pomiędzy nadziemną i podziemną częścią rośliny, nie zdąży przygotować się do zimy i nawet jeśli ją przetrzyma, to nie zregenerowane korzenie nie wykarmią ją wiosną. Moje wiosenne przesadzania jak do tej pory wszystkie były zakończone sukcesem (nawet 4 m klona ), czy w tym roku sosny czarnej i świerka srebrnego.chatte pisze:Najlepszym terminem na przesadzanie iglaków jest druga połowa sierpnia.
To jest zdjęcie tego świerka;

A to jałowca przesadzanego 2 lata temu (również wczesną wiosną)

Jak widać na zdjęciach czują się dobrze.

Prze przesadzaniu starszych drzew (krzewów) ważne jest, aby na nowym miejscu posadzić je w taki sposób, aby było zachowane ich położenie w stosunku do stron świata. Każdy wie (nawet z harcerstwa), że drzewa bardziej rozrastają się od strony południowej - obrócenie takiego drzewa w innym kierunku (prawdopodobnie) zakłóca jego rozwój i przepływ soków.
Aby to zapewnić wystarczy włożyć w koronę drzewa (krzewu) kawałek kija czy bambusa w kierunku północ - południe przed wykopaniem i później na nowym miejscu w tym samym kierunku usytuować jego położenie. Czy jest to regułą nie wiem,

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Czy można przesadzić dużą conikę
Poprzedni właściciel mojej działki posadził dużo iglaków, zrobił to bezmyślnie sadząc w bardzo bliskiej odległości. Kilka mniejszych drzewek już rozsadziłem, pozostały jeszcze cztery Coniki i 2 jodły koreańskie o wysokości 160-170 cm., które już wrastają w siebie.
Czy takie duże drzewka można jeszcze przesadzić? jeśli tak, to kiedy to najlepiej zrobić?
Czy takie duże drzewka można jeszcze przesadzić? jeśli tak, to kiedy to najlepiej zrobić?