Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

^zrobiłam parę fotek. mało, bo nic nowego się nie rozwinęło. jak coś zakwitnie, to zrobię więcej.
dzisiaj na pomarańczowym Phalaenopsis zauważyłam pęknięcie między liśćmi, które wygląda mi na zaczątek czwartego pędu. odkąd go mam (kupiłam go w biedronce dzień przed jesienną wystawą) zawsze ma jakiś kwiatek. teraz kwitnie na 2 pędach, 1 ma bez kwiatów i chyba mu następny wyjdzie. ten Phalaenopsis to Phal. brown sugar, a przynajmniej tak pisze na doniczce.
pędziki innych Phal. też ładnie rosną. niedługo będą kwitły obydwa moje miniaturki. rózowy ma kilkanaście pąków na króciutkim pędziku, a żółto-czerwony ma 2 pędy.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie bez wyjątku piękne :)
Ale zdecyodawanie najbardziej wpadł mi w oko ten pierwszy, ze zwisającym pędem... :shock:
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

he przeniesiemy się tu, nie będziemy tulipanowi zaśmiecać wątku, to masz takie technikum? o to dośc niespotykane bynajmniej w mojej okolicy
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten pęd bardzo mu się udał. to, co teraz kwitnie, to w sumie nie pęd, tylko odgałęzienie ze starego pędu, ale pięknie się zwiesza. ten Phalaenopsis już mi kilka razy kwitł, odkąd go mam. lubię go. ma bardzo ładnie ubarwioną warżkę. ten w bordowe ciapki ma bardzo niesymetryczne kwiaty, płatki są róznej wielkości. a ten ostatni trochę kształtem i kolorem trochę przypomina Phal. equestris, może jest jakąś jego hybrydą.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj :D

Sto lat do Ciebie nie zaglądałem... :lol:

Pięknie Ci kwitną phalaenopsis i vany , napatrzeć się nie mogę :lol: :shock: . Szaleją Ci strasznie.. U mnie to wiecej korzenie i liście.. :lol: . Wybieram sie do Rzeszowa , ale jak wejdę do Leroy Merlin to bedą mnie strasznie kusić vandy.. , zwłaszcza , ze już z tymi dwoma daję siobie radę i wypuszczają masze korzeni :lol: . Chiałbym mieć takiego phalaenopsis w bordowe ciapki :roll: .

Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mnie nie mają gdzie kusić Vandy, bo ich nigdzie nie ma poza wystawami. a wystawy są bardzo rzadko. chciałabym mieć białą i czerwoną Vandę. z tych, co mam, różowa i fioletowoniebieska w kratkę kwitną, a fioletowa w kropki za parę dni otworzy swoje 2 pąki. za jakiś tydzień powinien otworzyć się też pierwszy pąk Phal. liodoro.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niedługo otworzy się fioletowa Vanda w kropki i Liodoro. za parę tygodni będzie też trochę innych Phal. będą piękne, kolorowe kwitnienia... wszystkie storczyki mają się dobrze.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj kupiłam sobie następne cudo. to biały Phalaenopsis w bordowe kropki. uwielbiam takie Phalaenopsis i nie mogłam przejść obok niego obojętnie, mimo, że już trochę takich mam (ale z innymi wzorkami).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

a fioletowa Vanda może się już jutro rozwinąć, bo pękł jej pąk. największy pąk Phal. liodoro nabiera już kolorów, więc też może niedługo się otworzyć. pędziki Phalaenopsisów rosną, na niektórych już pojawiają się pączuszki. woskowy pomarańczowy będzie puszczać czwarty pęd.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Szczerze powiwiedziawszy Dusiu - to ja też bym koło takiego nie przeszła obojetnie :lol: jest bajecznie piekny 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ma 3 odgałęzienia na pędziku i dużo pąków. może długo kwitnąć. jest cudowny. korzonki i listki też ma bardzo ładne.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Bardzo ładny.udany zakup.pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Uwielbiam takie ciapki! Jeszcze nie miałam okazji na takiego trafić. Pewnie też bym nie przeszła obojętnie :)
Ma bardzo ciekawą warżkę :) I same pąki są super ubarwione.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nesuniaaa pisze:Uwielbiam takie ciapki! Jeszcze nie miałam okazji na takiego trafić. Pewnie też bym nie przeszła obojętnie :)
Ma bardzo ciekawą warżkę :) I same pąki są super ubarwione.
na wystawach je można spotkać. w kwiaciarniach czasem też. w sklepach jezcze nie widziałam, ale może też są. ale są piękne, każdy jest inny, każdy niepowtarzalny. nawet na jednej roślinie nie znajdzie się 2 identycznych kwiatów.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Storczykowa pisze: nawet na jednej roślinie nie znajdzie się 2 identycznych kwiatów.
I to w nich jest najpiękniejsze :) Będzie super wyglądał jak pootwiera wszystkie pączki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zrobię mu fotki, jak otworzy wszystkie. na pewno będzie cudny.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”