Storczyki Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Parę osób na Forum ma takie oncidium i wszyscy piszą że jst bezproblemowe :roll: ja mam problem z doprowadzeniem cambrii do kwitnienia, niby to co innego ale jednak mam obawy czy oncidium by było u mnie dobrze :twisted:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No cóż lato było w kwietniu, to teraz przyszła pora na zime, a przynajmiej na jesień :P Chociaż ja i tak na pogode narzekać nie mogę. W Gdańsku jakoś to łagodnie przebiega i słoneczko często wychodzi:) Przez to nie nadążam z podlewaniem. Szczególnie wszelkich cambriowatych, które powypuszczały pełno przyrostów i ciągną wodę jak gąbka.
U mnie weranduje tylko d. nobile. Reszta storczyków w domu, przy otwartym oknie. To oncidium strasznie przyciąga mszyce, dlatego już nie ryzykuje i siedzi w domu
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Przedłużony długi weekend już niestety dobiegł końca i trzeba wracać do rzeczywistości :)
Oczywiście od razu po powrocie zrobiłam przegląd storczyków. I odkryłam parę nowinek. Po pierwsze listek mojego zdechalaczka bardzo szybko rośnie, a oprócz tego puścił także korzonek :)!
Po drugie na moim d. nobile coś się "wykluwa". Na dorosłej psb, która jeszcze nie kwitła pojawiło się 4-5 zgrubień, które pękają. To dendrobium kupiłam jakieś 2 msc temu, już przekwitnięte, ale z 2 dorosłymi, niekwitnącymi psb. Po pobycie u mnie wypuścił nową psb i te cosie. Od 3 tyg jest w akwarium na balkonie. Jestem strasznie ciekawa co się z tego wykluje. Tylko zastanawiam się co zrobić, jeśli okaże się, że są to kwiaty? Czy jak przestawię do domu to zakwitnie?

Jutro wkleję troche zdjęć :)
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Tak jak obiecałam wklejam trochę zdjęć :)

Zacznę od mojej nowości dendrobium phalaenopsis :
Obrazek
Które kupiłam ze względu na takie cosik:
Obrazek

Moje wyprzedażowe niespodzianki pięknie mi się odwdzięczają:
Obrazek

Ratowany storczyk od sąsiadki:
Obrazek

Moje miltonidium rosy sunset szaleje:
Obrazek
Ten trzeci pęd widoczny z boku jest już o jakieś 10cm dłuższy od tych kwitnących, a ciągle się wydłuża! Na razie ani myśli by się rozgałęziać, tylko pnie się do góry w zawrotnym (dla storczyków) tempie :)

Dzisiaj przy podlewaniu zauważyłam nową psb u mojego dendrobium phalaenopsis. Dendrobium to kupiłam już jakiś czas temu w bardzo kiepskim stanie. Nawet nie wiem jaki kolor będą miały jego kwiaty. Na samo kwitnienie przyjdzie mi jeszcze poczekać, gdyż stare psb są w tragicznym stanie, a młode są na razie za małe. Już sam znak że to dendrobium odżywa jest dla mnie dużym sukcesem :)

Obrazek

No i na sam koniec moja największa duma. Mój biedny falek, bez korzeni, ratowany w keramzycie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Cytuję;
Które kupiłam ze względu na takie cosik:
Obrazek

ciekawy jestem co to takiego....?
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

To będzie prawdopodobnie nowy pęd kwiatowy :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

:) Żadne prawdopodobnie! To jest pęd kwiatowy!
Mój rok temu ze szczytu rośliny wypuścił dwa pędy. Teraz idzie mu kolejny, dziwnie, bo spod przedostatniego liścia, ale co tam. Najważniejsze, że będzie kwitł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

tak, to jest pęd. a storczyki ci pięknie kwitną i puszczają pędziki.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto, gratuluję wypatrzenia pędzika! W ogóle dużo się u Ciebie dzieje.
Czasem warto zostawić swoich podopiecznych, by po powrocie zauważyć co się u nich zmieniło, czy coś urosło, pojawił się nowy listek czy korzonek :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Dziękuje za miłe komentarze :)
Niedługo będę musiała zostawić moje storczyki na jakieś 10-12 dni i się boję jak one to przeżyją. Teraz podlewam je mniej wiecej co 5-7 dni.

Chciałam Wam pokazać jak szaleje moje miltonidum. Jego nowy pęd kwiatowy jest już prawie dwukrotnie wyższy od ty starych, a ciągle nie chce się rozgałęziać. Zdjęcie nie oddaje tych dysproporcji.
Obrazek

Tu moja torebka nasienna phal. Ma już niecałe 4msc.
Obrazek

Chciałabym spróbować wyhodować własne storczyki, ale mam problem skąd wziąć agar :/

Jeśli ktoś, by był zainteresowany sadzonką vanilii, to z chęcią komuś odstąpię 1 sadzonkę.

Pozdrawiam
Marta
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

No całkiem całkiem. tak za 3-6 miesięcy bedzie gotowa do zerwania.

Agar bardzo łatwo dostać w sklepie ze zdrową żywnoscią. Ale nie pytać o agar tylko o środek żelujacy taki by w składzie miał agar-agar 100%

A pyłek od jakiego storczyka wzięłaś?
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Jak widać storczyk na którym jest torebka nasienna, to phal. z miniaturowymi fioletowymi kwiatkami. Pył brałam z phal., który miał również miniaturowe kwiatki, tym razem białe z uroczą warżką.
Teraz ten storczyk niestety przechodzi rehabilitację i ma ścięty pęd kwiatowy.
To stare zdjęcia:

Obrazek
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Tak obecnie wygląda moje okno. To oczywiście nie wszystkie storczyki. D. nobile jest na balkonie, kilka stoi na akwarium i na stole w innym pokoju.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Masz cudne storczyki i życzę Ci powodzenia w ich uprawie :shock: :shock: :shock:
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

pięknie wygląda storczykowe okno. a torebkę też miałam kiedyś, ale nie wysiewałam. zapyliłam po to, by zobaczyć, co się stanie.
myślę, że można storczyki zostawić na 10-12 dni. moje by na pewno wytrzymały, bo wystarczy im podlewanie co 2 tygodnie, bo przesychają powoli.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”