Choroba koi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 cze 2009, o 16:34
Choroba koi
witam kupilem karpie koi najprawdopodobniej juz zarazone wygladalo to na posocznice. padly mi wszsytkie 12 sztuk (wydatek 600zl) mam pytanie czy musze wymienic cala wode po tych rybach w oczku czy moze wystarczy ją zdezynfekowac jakims preparatem jak tak to jakim no i w końcu po jakim czasie mozna dac nowe ryby nei chcialbym by sytuacja sie powtorzyla ryby kupilem tutaj http://www.koi-farm.pl/ zaplacilem dostalem nie takie ryby co chcialem nie tej wielkosci itd a potem ta sytucja z chorobą. prosze o pomoc
-
- 0p - Nowonarodzony
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bez pewnego rozpoznania choroby trudno coś doradzić, wiec moja rada jest taka:
Nie dodawaj żadnej chemii, pozostaw oczko bez ryb jakiś miesiąc. Następne ryby kupuj mając okazje im się dokładnie przyjrzeć.
Zrezygnuj z japońskich koi, bo możesz się ponownie sparzyć. Na początek zacznij od karasi, orf, linów a jak lubisz karpie to wybierz euro-koi - one są znacznie bardziej wytrzymałe i mniej wymagające.
Nie dodawaj żadnej chemii, pozostaw oczko bez ryb jakiś miesiąc. Następne ryby kupuj mając okazje im się dokładnie przyjrzeć.
Zrezygnuj z japońskich koi, bo możesz się ponownie sparzyć. Na początek zacznij od karasi, orf, linów a jak lubisz karpie to wybierz euro-koi - one są znacznie bardziej wytrzymałe i mniej wymagające.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
-
- 0p - Nowonarodzony