Jakie nasionka drzew i krzewów ozdobnych?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
radzioboss22
50p
50p
Od: 4 kwie 2009, o 09:08

Jakie nasionka drzew i krzewów ozdobnych?

Post »

Witam. Zamierzam kupić jakieś nasionka krzewów i drzew ozdobnych, które w miarę szybko rosną. Na razie kupię Paulownie Puszystą i Perukowiec Podolski, a co proponujecie dodatkowo? ;)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wydaje mi się żebyś siejąc nasiona drzew przyśpieszał szybkość rośnięcia roślin. Sianie nasion i hodowla rośliny od nasiona do dużego drzewa to długa droga, zajmująca dużo czasu.

Uważam że ,w dzisiejszych czasach w licznych szkółkach jest mnóstwo tanich roślin które w niedługim czasie po posadzeniu stają się szybko rosnącymi krzewami lub drzewami ozdobnymi, natomiast " zabawa" z nasionami , to raczej hobby dla pasjonatów.

Łatwo jest posiać nasiono do ziemi, dużo trudniej jest wyhodować z niego piękną sadzonkę, no chyba że jesteś jednym z tych "pasjonatów". Powodzenia.
radzioboss22
50p
50p

Post »

Właśnie to sprawia mi dużą przyjemność ;)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli takie hodowanie Ciebie pasjonuje, to warto pochodzić, pooglądać gdzieś w parkach, na skwerkach, jak teraz wyglądają, a później zebrać nasiona.
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Potem podjechać do jakiegoś ogrodu botanicznego, potem pooglądać drzewa i krzewy w pobliskim ogrodzie dendrologicznym, poczytać nieco o drzewach i krzewach, a na koniec zabrać się za zbieranie i wysiewanie nasion. Jeśli chcesz dorobić się ładnych, zdrowych roślin, to nie ma drogi na skróty. Kupisz nasionka czegoś i co dalej? Będziesz dopiero pytał co to jest i co się z tym robi?

Kupno nasion na All szczerze odradzam. Szczególnie roślin tzw. egzotycznych.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
radzioboss22
50p
50p

Post »

Ja czytam książki ;)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście hodowla drzewa czy krzewu od nasionka to trudne zadanie i rzeczywiście dla pasjonatów (nie rozumiem dlaczego Tadeusz48 pisze to słowo w cudzysłowie - czyżby kpił z takiej formy hodowli ?). Na pewno uczy cierpliwości i wytrwałości. Zgadzam się także z tym, że w "dzisiejszych" szkółkach można kupić prawie wszystko. Te "prawie" robi jednak wielka różnicę. Nalewka z kolei odradza kupowanie nasion roślin egzotycznych na All. Tylko gdzie dostać takie rośliny jak: adenium, delonix, albicję, jakarandę czy wiele innych - w szkółkach na pewno ich nie dostaniemy.
Oczywiście rodzime drzewa i krzewy - jak najbardziej polecam kupowanie wyrośniętych już sadzonek w szkółkach - rzeczywiście nie ma sensu w zabawy z nasionami, chyba że ktoś jest... rzeczywiście pasjonatem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Pewnie, że odradzam kupowanie na All, szczególnie u niesprawdzonych sprzedawców. Nigdy nie wiadomo co się dostanie, w jakim stanie, szanse są niewielkie na to, czy i co wyrośnie. Co innego w sklepie internetowym, który podaje np. swój adres pocztowy, a nie tylko numer komórki... I nie wznawiajmy, pls, dyskusji o tym że komentarze służą na All do polecania (lub nie) dobrych sprzedawców, bo wszyscy zdajemy sobie chyba sprawę z tego, że komentarz wystawia kupujący po otrzymaniu przesyłki z zakupem, a nie po wzejściu rośliny. A nawet jeśli roślina wzejdzie (po tygodniach, czasem po miesiącach), to czy na pewno kupujący potrafi sprawdzić czy jest to rzeczywiście to, co chciał kupić.... Nie wracajmy proszę do tematu odpowiedzialnych (lub nie) sprzedawców na All...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy nasiona egzotycznych roślin są dobre czy nie,nie zależy na ogół od sprzedawcy,ale od przyrody.Przecież sprzedawca,nawet z renomowanego
sklepu ogrodnicaego nie trzyma na oknie baobabu,czy innego drzewa większego od domu.Dostaje z zagranicy i sprzedaje co ma.Trochę zależy odsposobu przechowania nasion.
Kupuję dużo różnych nasion,najgorzej wychodzą ze Stanów.Jeśli wychodzi
połowa wysianych gatunków,to wielki sukces,jeśli ilościowa wzejdzie połowa,
to prawdziwe świeto.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”