Żel zamiast ziemi

Rośliny doniczkowe
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Żel zamiast ziemi

Post »

Witam serdecznie,

Po latach traktowania zjawiska jak twór mityczny, udało mi się wreszcie nabyć ozdobne żele, które mają zastępować roślinom ziemię. Rzecz znam tylko ze zdjęć i powierzchownej zasady działania. Ma ktoś może to u siebie? Jeśli tak, to :
-Jakie rośliny będą się czuły najlepiej? (wiem tylko, że lubiące wilgoć)
-Czy faktycznie można je podlewać raz na dwa miesiące?
-Czy można hodować rośliny jadalne (ziółka) bez odkładania się w roślinach jakichś świństw?
-Czy po paru miesiącach żel dalej wygląda ozdobnie?Nie blaknie? (mam kolorowy)
-Jaka jest ogólna ocena wynalazku?

Za odpowiedzi z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Osobiście trzymam w tym rośliny cięte. Tylko. Ponieważ:

- żel dodany do ziemi nie nadaje się do ponownego użycia
- ziół nie trzymam i nie trzymała bym w ziemi, ponieważ jest prawdopodobieństwo, że producent dodał jakiś karm dla roślinek

Kupiłam pierwsza paczkę na jarmarku dominikańskim. Podobno z nawozami. Dwie kolejne w kwiaciarni długo później. Podobno bez nawozów. Faktycznie zachowują się i wyglądają trochę inaczej. Ta "nawozowa" była bezbarwna. Po użyciu część kuleczek zrobiła się brzydka, brązowa, sypka, galaretowata, śmierdząca.

- stojąc w wodzie kuleczki z czasem śmierdzą.

Jeśli są używane jako ozdoba wazonu, trzeba je przepłukiwać i trochę podsuszać, aby nie pachniały nieładnie.

- kuleczki, o ile nie zniszczy się ich kształt (niektóre się porozpadały, zapewne w wyniku wsadzania łodyg w wazony) są wielokrotnego użytku i wracają do swoich kształtów po ponownym zalaniu wodą

- kolory nadal są mocne, aczkolwiek kuleczki kolorowe zmniejszając objętość ciemnieją - siłą rzeczy a więc i dekoracyjność troszkę spada. Na szczęście wystarczy wymieszać kulki, wilgoć przejdzie z jednych na drugie :)

Ogólnie oceniam kuleczki jako kandydata na dobra dekorację, choć bez sensacji. Czytałam, że niektóre forumki używały kulek do utrzymywania wilgoci w ziemi, opinie, jakie widziałam były pozytywne, ale to już opowiedzieć muszą inni :)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zgredo pisze:Osobiście trzymam w tym rośliny cięte. Tylko. Ponieważ:

- żel dodany do ziemi nie nadaje się do ponownego użycia
Hmm... Miałam raczej na myśli sam żel bez ziemi, a w nim roślinkę z normalnym systemem korzeniowym. W związku z tym nasuwają mi się pytania : czy można na żelu hodować nasionka i jak bez szkody dla rośliny otrząsnąć ją z ziemi i wrzucić w żel?

Kupiłam i kulki i sześciany :)
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Myślicie, że papirus może dobrze czuć się w takim środowisku? Czy może będzie zbyt łapczywy na wodę i wysuszy mi te kryształki przed czasem?
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Re: Żel zamiast ziemi

Post »

Ten fragment:
Gayaruthiel pisze:Witam serdecznie,
-Czy faktycznie można je podlewać raz na dwa miesiące?
zasugerował mi, że myślisz o dorzuceniu ich do ziemi :)

Z tym nie mogę niestety pomóc, z moich obserwacji kwiatów ciętych wynika jednak, że to drobna przesada z tymi 2 tygodniami być może... cięte trzymają się bardzo, bardzo krótko, jeśli dać same kulki, odsączone. Niestety kulki trzymane w wodzie szybciej wydzielają brzydki zapach.
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Miałam ten żel. Na początku ładny. Kwiaty się w nich nie utrzymają w pionie, wypadają, pochylają. Musiałyby być do czegoś stabilnego przyczepione. Po jakimś czasie pleśnieje :(
W mojej ocenie do kwiatów ciętych jako dekoracja ok. Do hodowli się nie nadaje.
Próbowałam też wysiać na nim nasiona - spleśniały :(
Już lepiej, jak się nie chce hodować w ziemi, zainwestować w hydroponikę. U mnie kilka kwiatów tak ładnie rośnie.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli chodzi o pairusa, to jak już katrina powiedziała, kulki nie utrzymają go stabilnie (w wysokim, wąskim wazonie, trzymają się ładnie),ale myślę sama nad zastosowaniem ich jako "wysypki górnej, ozdobnej", samą roślinę chcę umocować w szkle kermazytem a resztę naczynia wypełnić kulkami. Jednak to zupełnie dla ozdoby i raczej wsypać je do wody, niż trzymać odsączone jako jej źródło. Jeśli kupię żwirek akwariowy, to zapewne zamienię kulki na żwirek, ewentualnie zostawię jako górną warstwę.
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mam kulki żelowe bodaj od roku. Używam ich głównie do ukorzeniania roślin. Hoye trudno się ukorzeniają w wodzie czy w ziemi. W żelkach bez problemu i bardzo szybko, inne roślinki też. Aktualnie ukorzeniam w nich Passiflorę.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Za Twoją radą wsadziłam swoje ukorzeniane właśnie roślinki do żelu. Dosypałam skruszonego węgla i czekam na wyniki. Wsadziłam tam hojkę i listki fiołka. Dla porównania wsadziłam też fiołkowy listek do wody. Jestem ciekawa wyników porównania, choć niedogodnością w ukorzenianiu w żelu jest brak podglądu na korzonki. Myślę jednak, że roślinka nie stojąca w wodzie a jedynie "czująca wilgoć" będzie tej wilgoci szukała a więc faktycznie może ukorzenić się szybciej.
Moje... wszystko
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Myślałam, myślałam i wymyśliłam. W kieliszkach stoją papirusy, w kulkach szczawik. Szczawik niestety źle zniósł trzydniową podróż, był też wzięty z ziemi. Czy ktoś ma pomysł jak go odratować?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

No nie powiem, fajnie to wygląda :-)
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Kochani,wybaczcie że jestem jeszcze 100 lat za murzynami,ale gdzie można takie kulki kupić? Bardzo podobają mi się wasze pomysły,więc postanowiłam i ja je wypróbować!!! :D
Gayaruthiel
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja dopadłam swoje paczki na dniach morza w Szczecinie, potem siłą rozpędu w kwiaciarni w Świnoujściu. Wiem, że można je dostać na allegro. Cena za jedna paczkę to od 5 do 12 zł.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

aha,dzięki za info :)
Awatar użytkownika
bastia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 cze 2009, o 19:45

Post »

oto co znalazłam w internecie:

Efektowne granulki

To nie tylko niecodzienna dekoracja, ale także praktyczne rozwiązanie ułatwiające uprawę i pielęgnację roślin doniczkowych. Preparat dobrze sprawdza się także w przezroczystych wazonach z kwiatami ciętym - zastępuje wodę. Można go również używać zamiast ziemi, sadząc rośliny, które lubią wilgoć (np. azalia, dracena, kalatea, papirus, paproć). Granulat jest wzbogacony nawozem i minerałami. Zatrzymuje wodę i składniki odżywcze oraz dzień po dniu dostarcza je roślinom, dlatego można je podlewać nie częściej niż co dwa tygodnie. Brak ziemi oznacza również brak szkodników i drobnoustrojów, które mogą wywoływać alergię u domowników. Granulat jest bardzo trwały, można go używać pięć lat. Ulega całkowitej biodegradacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czy na tym ostatnim zdjęciu w żelowych kulkach jest cała doniczka ??

czy macie już jakieś spostrzerzenia po za trzymaniem kwiatkó ciętych i ukorzeniania roślinek ??

Chciałabym wsadzić w to juncusa ..... tylko nie wiem czy jest sens go męczyć jeśli te kuleczki i tak za niedługo będą brzydko wyglądały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”