Śmietka i inne szkodniki i choroby cebuli
Ja moje dwa poletka poskręcanej cebuli (sadzona z dymki) wyrwałam wczoraj i wywaliłam do kosza
Robali na niej nie było, ale gniła na potegę... Zaczęła gnic przed deszczami, a po trzech tygodniach ulew to już nie było co się z tym meczyć dalej... To mój pierwszy rok upraw warzywniczych i zaliczam klęskę za kleską... Chciałabym posadzić w miejscu tej cebuli cukinię z rozsady. Czy odkazić jakoś ta ziemię czy tylko przegracować?

Ja mam dwa poletka ,jedno przed sadzeniem było zaprawione ,drugie nie -złapało obydwa. mocno poskręcana była ta nie zaprawiona ,ta druga trochę mniej. ślubny opryskał obie KARATE jedna troszkę się podniosła z drugiej nic chyba już nie będzie . Czym najlepiej zaprawiac dymkę cebuli ja użyłam NOMOLTU ale tam było napisane że jest do nasion . 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli powodem gnicia cebuli Cebulli była jakaś choroba grzybowa, to wtedy można odkazić glebę, ale czym? Trzeba wiedzieć co to za grzyb i jaki do tego odkażania zastosować preparat. I jak długo nie wolno tam nic po takim odkażaniu sadzić?
Podobno są takie preparaty, które niszczą nicienie i grzyby, ale wtedy chyba przez dłuższy czas tam nic nie można siać. Chyba tylko kwiaty?
Podobno są takie preparaty, które niszczą nicienie i grzyby, ale wtedy chyba przez dłuższy czas tam nic nie można siać. Chyba tylko kwiaty?
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
U mnie cebula żółknie, załamuje się szczypior, a w środku szczypioru znalazłam srebrzyste korytarze (nie wychodzą na zewnątrz) i małe żółte robaczki (do 3mm), czy jest sens czymś pryskać? jeśli tak to czym, chciałam potraktować cebulę wyciągiem z czosnku, ale czy to wystarczy? kurcze, a jutro wyjeżdżam na trzy tygodnie... ciekawe, czy jak wrócę, to będę miała jeszcze cebulę...
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! Mam następujący problem z cebulą. nie wywija mi się na boki, tylko jej liście, szczypiorek żółkną od góry na dół.
Czy może by to wina podtopienia? Cebula jest tam uprawiana 1 rok.
Proszę Was o odpowiedzi i ...
Pozdrawiam
Czy może by to wina podtopienia? Cebula jest tam uprawiana 1 rok.
Proszę Was o odpowiedzi i ...
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
-
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Dzięki Gienia !
A jak by ten robal tam byl to co mam zrobic?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
-
popatrz na ten link, który podał colezka, jeśli nie ma robali to może być chorobacolezka pisze:Znalazłem taką stronkę na internecie:
http://www.nasiona-warzyw.pl/cebulachoroby.htm
Być może tu znajdziesz odpowiedź co to jest.