HOSTA mutacja

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zdjęcia poniżej to co prawda nie mutacje, ale widać na nich jak wszystkie hosty są niestabilne - dlatego mamy coraz więcej nowych odmian. Te liście są jedynie o odmiennym ubarwieniu niż wszystkie w danej roślinie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
x_P-42

Post »

Uważam,że właśnie ta cecha - zmienność host jest wspaniała. Za to je kocham i całymi godzinami mogę się na nie gapić.I nie śmiejcie się - czasem nawet coś do nich zagadam- najczęściej ostrzegam , co je czeka, jak nie będą ładnie rosły... :oops:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Whirlwind staje się zielona i w przeciwieństwie do Poli wcale mi się ta zmienność nie podoba! Czy mogę jakoś temu zapobiec? A może w przyszłym roku sobie przypomni, jaka powinna być?
x_P-42

Post »

Ajajaj ! Nie pisałam o zmienności polegającej na zielenieniu się wszystkich host :shock:
Jak długo Wirlwind rośnie u Ciebie i na jakim stanowisku?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

artam pisze:Moja Whirlwind staje się zielona ...
Sprecyzuj to stwierdzenie, albo daj zdjęcie.
Jeśli centrum liścia z białego przechodzi w zielonkawo biały i staje się coraz ciemniejszy, ale różni się odcieniem od marginesu, to nie jest to nic strasznego. Na stanowiskach o większym nasłonecznieniu tak będzie się zmieniać. Problem może wystąpić, gdy zaczynają pojawiać się nowe odrosty z liśćmi jedynie zielonymi - takie należy odciąć.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest dokładnie tak, jak to opisałeś, zielenieje jej środek, a stanowisko jest oczywiście słoneczne, u mnie inne nie występują :cry: Czyli generalnie mam się zbytnio nie martwić.
Polu, wiem,że nie o to Ci chodziło :) A hostka jest młoda, kupiona w tym roku,żadne przyrosty się jeszcze nie pojawiły...
x_P-42

Post »

Moje zmutowane hostki , które rozdzieliłam wiosną wypuściły zdrowe pędy kwiatowe. Piszę " zdrowe", bo w tym roku moje roślinki na hostowisku szaleją i wypuszczają jakieś pogięte, powykręcane łodygi :( Np Sum off All ma pęd kwiatowy zgięty pod kątem prostym.Aż musiałam sprawdzić, czy się nie złamał.
Kwiaty mojego dziwoląga są bardzo jasno lawendowe, prawie białe :)

* Obrazek * Obrazek

...tak wyglądają z bliska. Obok najnowszy listek, który rozwinął się w ub. tygodniu - też ma takie cechy, jak cała roślina.

* Obrazek * Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Obrazek

na liściach ma zielone paski-maziaje - a raczej powinna być wyraziście biało-zielona...

co o tym sądzicie ? zmutowała czy jakieś paskudztwo?
x_P-42

Post »

Żadne paskudztwo, jak myślę. One tak mają :shock:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz (a mam ją 3 lata i zawsze miała ślicznie wybarwione na biało wnętrze) pokazała taki zamazany wizerunek na liściach... No, ale całe szczęście, że to nie żadne choróbsko...
Awatar użytkownika
arczi148
100p
100p
Od: 29 mar 2009, o 13:20

Post »

Witam
Niczym się nie przejmuj jak się nie mylę to undulata mediowariegata. Ja mam trzy i u teściowej są dwie dorosłe hosty, i dokładnie tak samo wszystkie mają mazaje, czego we wcześniejszych latach nie było. Myślę że przyczyną tego stanu rzeczy może być bardzo wilgotne lato i brak palącego Słońca.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Arczi :)
x_P-42

Post »

Pokazuję moje Niewiadomoco . Porozsadzałam je w różne miejsca po podzieleniu.Wszystkie ładnie rosną i nawet ta, która jeszcze czeka w doniczce , wypuszcza nowe listki.

Obrazek
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Mutacja Zounds.
W ubiegłym roku wybarwienie na jednym listku, w tym roku cały odrost jest taki ...chyba nadszedł czas na oddzielenie. Obrazek
Obrazek

a tak aktualnie wybarwia się Passenger:
Obrazek Obrazek

Andrzeju, napisz proszę jak się miewają Twe ubiegłoroczne mutacje, których foty są na 8 stronie wątku. Powtórzyły cechy?
Beata
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Niestety Fire nie powtórzyła cech z poprzedniego sezonu, ale..
Ta ma już takie liście drugi sezon
Obrazek

A ta zapowiada się ciekawie - została "oderwana" od mleka matki co, by rodzicielka nie zepsuła jej wyglądu. Mamusia Remember Me też ładna :P
Obrazek

niestety są też złe wieści Gemini Moon mutuje w jakimś niezbyt ciekawym kierunku, chyba w kierunku rodzica??? :evil:
Obrazek

U mnie mutuje wiele host (teren mutagenny!!!), ale przede wszystkim w zielonym i żółtym kierunku. Zieleńce może podobały by się Tomaszowi, bo rosną jak szalone.Jak na razie sąsiad ma czym obsadzać teren nad rzeką. Jak zrobią się ładne to dopiero wrócą do mnie. :shock: :D :D :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”