Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Witaj justus27, coś mi się wydaje, że jesteśmy imienniczkami 
Przepiękne są te storczyki z Elfowej krainy: ciapek, flamaster, wisienka etc. a już bliźniaczek rzucił mnie na kolana. Wyglądam cały czas takiego ale niestety jeszcze nie udało mi się upolować, jest urzekający.
Mam u siebie prawie identycznego jak Twoja "boża krówka", dostałam go od męża w tym tygodniu, mój nosi imię "milka" (skojarzył mi się z krówką i czekoladą) Moje ćmówki też zawsze nazywam, łatwiej jest je rozpoznać, ja jeszcze z nimi rozmawiam a głupio jest mówić do "cosia"...
Od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką phalaenopsis'a woskowego, zamiast aksamitnych płatków ma takie gładkie, błyszczące, "lukrowane", TUTAJ możesz go podejrzeć.
Trzymam kciuki za Twoje kwitnienia, jesteś ode mnie odważniejsza bo ja na razie poprzestaję na falkach.

Przepiękne są te storczyki z Elfowej krainy: ciapek, flamaster, wisienka etc. a już bliźniaczek rzucił mnie na kolana. Wyglądam cały czas takiego ale niestety jeszcze nie udało mi się upolować, jest urzekający.
Mam u siebie prawie identycznego jak Twoja "boża krówka", dostałam go od męża w tym tygodniu, mój nosi imię "milka" (skojarzył mi się z krówką i czekoladą) Moje ćmówki też zawsze nazywam, łatwiej jest je rozpoznać, ja jeszcze z nimi rozmawiam a głupio jest mówić do "cosia"...
Od piątku jestem szczęśliwą posiadaczką phalaenopsis'a woskowego, zamiast aksamitnych płatków ma takie gładkie, błyszczące, "lukrowane", TUTAJ możesz go podejrzeć.
Trzymam kciuki za Twoje kwitnienia, jesteś ode mnie odważniejsza bo ja na razie poprzestaję na falkach.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Menia
Dziś, jak pisalam, byłam w Lidlu i...Były 2szt oncidium, 2szt- miltonii, 6rodzajów falków< z czego 2 mi się podobały, ale za tą cenę to ja w Kraku kupię 2>...i mój wybór padł na Dendrodium
Ma 5psb, dwa pędy kwiatowe, jeden rozwinięty, a drugi nie
Ratujcie, nie wiem, jak o niego dbać? Na razie ztoi z falkami. Jak często go podlewać< a raczej moczyć>, rzadziej niż falki czy częściej? Po kwitnieniu chcialabym go wywieźć na działkę, co by sobie odpczął...Gdzie go postawić?Mam klomb częściowo po dachem, przy budynku od str. zachodniej, ale nie wiem czy nie za ciemno mu tam będzie? A co z nawożeniem? Też tak często, jak falki? I jeszcze jedno, czy on musi mieć okres "odpoczyku", żeby mógł znów zakwitnąć? Bo jeśli tak, to go zostawię go na działce, gdzieś do listopada na nieogrzewanym strychu...
Oto fotki kolejnego mojego storczyka:

Dziś, jak pisalam, byłam w Lidlu i...Były 2szt oncidium, 2szt- miltonii, 6rodzajów falków< z czego 2 mi się podobały, ale za tą cenę to ja w Kraku kupię 2>...i mój wybór padł na Dendrodium

Ratujcie, nie wiem, jak o niego dbać? Na razie ztoi z falkami. Jak często go podlewać< a raczej moczyć>, rzadziej niż falki czy częściej? Po kwitnieniu chcialabym go wywieźć na działkę, co by sobie odpczął...Gdzie go postawić?Mam klomb częściowo po dachem, przy budynku od str. zachodniej, ale nie wiem czy nie za ciemno mu tam będzie? A co z nawożeniem? Też tak często, jak falki? I jeszcze jedno, czy on musi mieć okres "odpoczyku", żeby mógł znów zakwitnąć? Bo jeśli tak, to go zostawię go na działce, gdzieś do listopada na nieogrzewanym strychu...
Oto fotki kolejnego mojego storczyka:

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dendrobium jest piękne, kolorek mi sie podoba.
Justynko dbanie tak jak o falki. Moczysz jak doniczka staje się lekka i tyle. Mój mnie zaskoczył bo wypuszcza na starej bulwie pęd, chyba kwiatowy anic szczególnego nie robiłam
. Bardzo sie cieszę.
Wierzę ,że Tobie też sie uda uprawa tego storczyka, naprawdę nie jest trudna
Justynko dbanie tak jak o falki. Moczysz jak doniczka staje się lekka i tyle. Mój mnie zaskoczył bo wypuszcza na starej bulwie pęd, chyba kwiatowy anic szczególnego nie robiłam

Wierzę ,że Tobie też sie uda uprawa tego storczyka, naprawdę nie jest trudna

Jaki tam z niego maluszek... Pewnie jest niewiele mniejszy od swojego braciszka.
Dziś mi się udało podobnego do niego upolować, nie jest tak piękny jak Twój bo był z przeceny, ale ja i tak jestem nim zachwycona. Jutro/pojutrze, zależy jak znajdę czas, zrobię mu sesję

- justus27
Dawno mnie tu nie bylo, ale to ze względu na ostatnie "zawirowania" w moim życiu. Na dodatek dziś padł mój komp<Czyt.zlom :P>...trzeba wreszcie pomyśleć o nowym sprzęcie. A na moim stoliku storczykowym ruch jak nie wiem...
Oto opis i fotki zaległe
Z kupionych Phalenopsisów w Castoramie najpiękniej obecni się prezentują trzy hybrydy:
"Boża krówka":

"Ciapek"

I "Flamaster"

Oto opis i fotki zaległe

Z kupionych Phalenopsisów w Castoramie najpiękniej obecni się prezentują trzy hybrydy:
"Boża krówka":

"Ciapek"

I "Flamaster"

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- justus27
A teraz "spóźniona" fotka mojego Paphiopedilum z Obi, z przeceny. Jest zła i dobra wiadomość, na jednej roślince jest plama, już posmarowana alkoholem. Ale jakiś tydzień temu zauważyłam, że rosną chyba dwa dzieciaczki mu<albo to młode listeczki>. Chyba mu dobrze u mnie :

Dendrobium ma nowe dwa pędziki, na razie maleńkie

"Limonkowi" pięknie się rozwija drugi pędzik

Dendrobium ma nowe dwa pędziki, na razie maleńkie

"Limonkowi" pięknie się rozwija drugi pędzik