Bukszpan - choroby i szkodniki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam na forum!
Czy to krzaczki bukszpanu posadziłeś?
Czy rosły wcześniej w donicach czy też były wykopane z gruntu,z tzw gołym korzeniem?
Jeśli to bukszpan to może nie odpowiada jemu stanowisko - może zbyt nasłonecznione a może gleba- powinna to być przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym .
Trudno w ciemno opowiadać...czy masz możliwość wstawienia na forum zdjęcia?
Bo może to zwykła tylko reakcja krzewu na przesadzenie ...
Czy to krzaczki bukszpanu posadziłeś?
Czy rosły wcześniej w donicach czy też były wykopane z gruntu,z tzw gołym korzeniem?
Jeśli to bukszpan to może nie odpowiada jemu stanowisko - może zbyt nasłonecznione a może gleba- powinna to być przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym .
Trudno w ciemno opowiadać...czy masz możliwość wstawienia na forum zdjęcia?
Bo może to zwykła tylko reakcja krzewu na przesadzenie ...
RDZEWIEJĄCY BUKSZPAN
Witam forumkowiczów:o)
Wiem, że zawsze mogę na Was liczyć więc zwracam się z kolejną prośbą o poradę..
Na swoim ogrodzie rosną około 0,5 metrowe kule bukszpanowe..ale tej wiosny zmianiły barwę liści na rdzawą..
Proszę o poradę, co zrobić żeby moje bukszpany znów nabrały żywo zielonej barwy..
Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakikolwiek pomocny odzew w tej kwestii..

Wiem, że zawsze mogę na Was liczyć więc zwracam się z kolejną prośbą o poradę..
Na swoim ogrodzie rosną około 0,5 metrowe kule bukszpanowe..ale tej wiosny zmianiły barwę liści na rdzawą..

Proszę o poradę, co zrobić żeby moje bukszpany znów nabrały żywo zielonej barwy..
Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakikolwiek pomocny odzew w tej kwestii..

Nie sądzę, jest to raczej choroba pochodzenia grzybowego i strawiłabym na zamieranie pędów i liści spowodowane przez grzyb Volutella buxi, porażone pędy wyciąć i spalić a całą roślinę opryskać trzykrotnie w siedmiodniowych odstepach: Score 250 EC (0,05%) lub Sportak Alpha 380 EC (0,05%) ew. w ostateczności Sarfun 500 SC (0,1%). 

Hmmm, podejrzewam ,że chodzi o ...siusianieelwirka pisze:Magdo ,a nie zastanawiałaś się czy winowajcą nie jest ten sympatyczny czworonóg z Twojego zdjęcia ?

Nawet myśleliśmy o tym , on faktycznie siusia na bukszpany ,chociaż gonię go jak mogę w inne miejsca- bardziej zachwaszczone

Ostatnio oglądałam te krzaczki i "choroba " nie posunęła się dalej ,a w końcu niczym nie pryskałam

Mozliwe ,że masz rację

Magda.
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
i ponownie mam problem z bukszpanem
Od czerwca, pewna czesc krzewu zaczela zmieniac kolor, popryskalam cyberkill troche sie poprawilo w lipcu, caly sierpnien mnie nie bylo w domu i jak przyjechalam poczatkiem wrzesnia taki oto widok zastalam
jakim preparatem moge teraz pomoc bukszpanowi? Moge pryskac talstarem czy nim tylko wiosna?
Prosze o pomoc

i ponownie mam problem z bukszpanem

Prosze o pomoc

Witam w ogrodzie... (NL1)