Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Nigello, właśnie - ja też zaczynam mieć mieszane uczucia odkąd mój M. sam zaczął mi kupować kremy i delikatnie sugerować, że ogród, owszem, jest ważny, ale o siebie też trzeba zadbać...
Ogród mam dzisiaj na błysk - wypielony, trawka skoszona, przekwitłe kwiatki pościnane, tylko żywopłot czeka na formowanie, bo znalazłam w nim gniazdka...

Kilka kwiatków doniczkowo-kubełkowych

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołączam do krytyki babskich pism...robią wodę z mózgu.Bardziej podatne nie wiedzą co ważniejsze czy normalne życie czy życie na wysokich obrotach gdzie panuje kult metek znanych firm,pieniędzy i kariery.Gdzieś tam zatracają się po drodze :cry: a życie jest piękne.Chociaż przy pucowaniu ogrodu.Ja pucuję [?]dom na przyjazd wnuczek.Ogród wczoraj wypucowany :P
Kremy są bardzo ważne ale jedno nie wyklucza drugiego.Ale za to jaką mamy zdrową cerę będąc tyle na powietrzu :oops:
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Doniczkowo-kubełkowe rewelacyjne, szczególnie te drobniutkie pelargonie! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu !
Widzę kawałek a'la secesyjnej ławeczki !
Piękne dzwoneczki i margaretki.
Super naczynie bednarskie z begoniami.
Pozdrawiam serdeczne. ;:177
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
x-d-a

Post »

pelagia72 pisze:Witaj Dalu !
Widzę kawałek a'la secesyjnej ławeczki !
Piękne dzwoneczki i margaretki.
Super naczynie bednarskie z begoniami.
Pozdrawiam serdeczne. ;:177
Pell, Ty to masz oko! wszystko zauważysz :!: od razu czuć w Tobie artystyczną duszę... To, co widać, to jeden z 2 foteli, jest jeszcze ławeczka i stół. A "naczynie bednarskie" znalazłam w piwnicy mojego domu (1930 rok) i wydaje mi się, że to było cosik do wyrobu masła, ale nie jestem pewna. A begonie sama wyhodowałam z przechowanych zimą kłączy!

Nigello, też mi się strasznie podobają te pelargonie angielskie, są takie delikatniutkie, a jednocześnie bardzo obficie kwitną.

Aszko, zgadzam się z Tobą w 100%, że babskie pisma propagują plastikowe, puste życie i kreują jakieś dziwne problemy.
Ogród, natura, rośliny - to jest coś prawdziwego i dającego radość.
Pozdrowienia dla Wnuków :!:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu. Wszyscy chyba postępujemy podobnie z wpisywaniem się. Nie umiem pisać tylko zdawkowych zdań jak u Ciebie pięknie. Przecież to widać. Każdy ogród ma jakiś swój klimat. Twój jest wyjątkowo piękny, dużo w nim starych drzew, które już nadają specyficzny klimat i narzucają pewne ograniczenia, bardzo dbasz o szczegóły i ciekawe aranżacje, ale wielu rzeczy w ogrodzie działkowym się nie zrobi, choćby nie wiem jak się chciało, bo albo zniknie, albo zostanie zdewastowane.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-d-a

Post »

To prawda, Ado, że ogródek działkowy ma pewne ograniczenia, wynikające choćby z faktu, że nie jest cały czas pilnowany.
Ale można też szukać dobrych stron - idziesz tam wtedy, kiedy chcesz, a ogródek przydomowy to praca na cały etat.
Ale każdy ogród - czy to działkowy, czy przydomowy dojrzewa z czasem i tak jak piszesz ma swój styl i klimat wynikający z upodobań i pracy włożonej przez Ogrodnika.

Pozdrawiam serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

dala - zajrzałam do Ciebie z ciekawości, a tu taki magiczny ogród! niesamowity, pięknie skomponowany stary ogród. Twoje zdjęcie, jak zjadasz czereśnie na hamaku mnie urzekło! i ten kącik na kawę. i te drobne detale, chodniczki, ławeczki. sam dom jest magiczny - piękne miejsce, jak z obrazu. czy można tu Cię poodwiedzać czasem? bo czuję się jak intruz w tak pięknym ogrodzie - to dzieło skończone. nie ma tu ani jednego źle dobranego elementu czy detalu.
jak ogród marzeń...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dala pisze:C
...a także zaczyna kwitnąć złocień wielki
Obrazek
I liliowiec :D

Bardzo ci zazdroszczę wypucowanego ogrodu, to chyba u mnie nierealne.
Jak posprzatam w jednym końcu to zanim dojdę do drugiego - znów zarośnie, przekwitnie, zachwaści się :(
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, jak zwykle ślicznie w Twoim ZACZAROWANYM OGRODZIE. ;:15
I wszystko wypucowane, wyczyszczone na cacuś. Aż milo przejść się pod drzewami i podziwiać rabatę liliwcowo
hostową.
Kochana, ten dzwoneczek NN to może być biała campanula punctata. Czy Ci się bardzo rozrasta przez podziemne
pędy ? Ponoć jej cechą jest ekspansywność.
dala pisze: oprócz róż, kwitną teraz dzwonki: Poszarskiego i NN

Obrazek
U Ciebie jest cieplej niż u mnie bo złocienie już kwitną a u mnie dopiero mają pąki.
dala pisze: ...a także zaczyna kwitnąć złocień wielki
Obrazek
Uściski na pogodny dzień ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dalu,
obciachano Ci wątek i tym samym umknęło mi tyle czarownych ogrodowych zakątków. Ale już jestem i szybciorkiem nadrobiłam zaległości. Piękne fotki jeszcze piękniejszego ogrodu pokazujesz.
Dużo ;:3
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Och Dalu...masz rację.
Przydomowe ogrody mogą być doglądane kilka razy dziennie...
I tak jak już tu wspominałyście można w kapciach spacerować po porannej rosie i popijać kawkę z ulubionego kubka :)

Poza tym to wizytówka domu! Musi być piękna i zadbana...

Działkowe to już inna bajka...
Jedni mogą poświęcać im więcej czasu a inni zdecydowanie za mało! Tak jak ja...
Ale i tak się cieszę że mam te swoje 300m2 :)
x-d-a

Post »

Lamio,
najważniejsze jest mieć swój kawałek ziemi, a czy to jest działka, czy ogród to już nie ma wielkiego znaczenia...
Na działkę można wyskoczyć albo i nie, a ogród cały czas woła i kusi...

Magdo,
właśnie, coś szybko mi podzielono wątek i sama się już pogubiłam w tych częściach.
Tak czy siak, wpadaj jak najczęściej, zawsze jest mi miło Cię gościć.

Wiesiu,
chyba masz rację, że mój dzwonek to campanula punctata, bo w zeszłym roku taki kupowałam i gdzieś mi zniknął w ogrodzie. Na razie nie jest ekspansywny, rośnie sobie grzecznie na swoim miejscu.
Zapraszam jak najczęściej na spacerek po moim ogrodzie.

Mariolko,
Ty nie myśl, że jak ogród wypucowany, to raz i na zawsze. To jest ten moment - trawa skoszona, rabaty wypielone, zwiędnięte kwiaty ścięte, krzewy i żywopłoty uformowane. Ale już następnego dnia wszystko trzeba zaczynać od początku, zwłaszcza wiosną...

Moniko,
witaj w moim ogrodzie, jesteś zawsze mile widziana
:lol: I dzięki za tyle miłych słów.

Dzisiaj pokażę kilka moich róż, w większości NN, bo kilka lat temu jak urządzałam ogród -niestety- nie dbałam jeszcze tak bardzo o znajomość odmian..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

:P :P to już jest natręctwo-takie zapamiętywanie odmian i nazw.Kiedyś kupowałam bo nalepka była ładna i rozróżniałam -szlachetne i na rabaty....a teraz :shock:
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Witaj Dalu, zawsze z przyjemności spaceruję po Twoim ogrodzie i jest on z kilku na tym forum dla mnie wzorów, bo i ja stawiam na ogród ze starodrzewiem taki naturalistyczny :-)

Owszem jest klika innych które szalenie mi się podobają, ale nigdy u mnie nie wyjdzie np. uporządkowany ogród w stylu japońskim, bądź z nowoczesnymi uporządkowanymi żwirowymi ścieżkami wśród pięknie skomponowanych iglaków.... :roll:

Piękne Daluś masz róże, zwłaszcza ta ostatnia w kocimiętce mi się podoba :-)

Mam nadzieję że spokamy sie w niedzielę w OB :-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”