Vanda (wątek merytoryczny)
- lvlidnight
- 200p
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
lvlidnight ja obcinam tez zdrowe korzenie, bo w pewnym czysie wzrostu jest ich tak duzo ze sie nie mieszcza.
Tutaj znalazlam cos ciekawego. Moze ktos skorzysta http://www.forum.orchideen-forum.de/sho ... k%F6rbchen
Tutaj znalazlam cos ciekawego. Moze ktos skorzysta http://www.forum.orchideen-forum.de/sho ... k%F6rbchen
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
Ja także odradzam obcinania korzeni!!! Chyba ze są połamane i jakieś mizerne ale nigdy nie zdrowych i jeszcze ze stożkiem wzrostu
Prosze zajrzec do mnie jakie mam piekne vandy-> Storczyki Mariolki i nigdy vanda nie obicnałam korzeni to glupota. Wystarczy cieplo i duza wilgotnosc zeby te male vandy od p. rafała same puscily mnostwo korzeni i puszczyly nowe liscia
Akwarium ma na gore dwie szybki. Jak roślina ma juz korzenie to po co im obcinac zeby rosly nowe niech roslina nie puszcza drugi raz juz korzeni tylko rosnie jej masa zielona, a z nia i pedy kwiatowe. Na prawde nie obinajcie korzeni vanda bo robicie im krzywde
Dodatkowo wiele czytałam o tym że przycinanie korzeni vanda złe sluzy i cofa je w rozwoju! Juz dosc dlugo hoduje storzyki i prosze mi zaufac.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Storczykowa
zgadzam się z tym. Vanda musi mieć czym pobierać wodę. jak ma mało korzonków, to nie napije się dobrze. można obcinać stare, zeschnięte korzenie.Ja także odradzam obcinania korzeni!!! Chyba ze są połamane i jakieś mizerne ale nigdy nie zdrowych i jeszcze ze stożkiem wzrostu Prosze zajrzec do mnie jakie mam piekne vandy-> Storczyki Mariolki i nigdy vanda nie obicnałam korzeni to glupota. Wystarczy cieplo i duza wilgotnosc zeby te male vandy od p. rafała same puscily mnostwo korzeni i puszczyly nowe liscia Akwarium ma na gore dwie szybki. Jak roślina ma już korzenie to po co im obcinac zeby rosly nowe niech roslina nie puszcza drugi raz już korzeni tylko rosnie jej masa zielona, a z nia i pedy kwiatowe. Na prawde nie obinajcie korzeni vanda bo robicie im krzywde Dodatkowo wiele czytałam o tym że przycinanie korzeni vanda złe sluzy i cofa je w rozwoju! już dosc dlugo hoduje storzyki i prosze mi zaufac
- Storczykowa
- Storczykowa
po tych 8 latach to już pewnie umiesz obcinać tak, żeby nie uschły. ale moje Vandy są zdrowe i dobrze rosną i kwitną (z wyjątkiem żółtej, która tylko puszcza grube na ponad 1 cm korzenie, ale pędy zrzuca), więc nie ma sensu nic zmieniać. a jak obcinasz korzenie swoim Vandom to po jakim czasie wyrastają im nowe?
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
Storczykowa tego nie da sie powiedziec dokladnie czy po 2 dniach czy po tygodniu. Kazda roslina jest inna i jedna szyciej wypuszcza korzonki inna wolniej. Fakt jest ze to im sluzy. A tak na marginesie to jak moznaby uprawiac rosline ktöra w normalnych warunkach osiaga dlugosc korzeni do 3 metröw w domu?