Vanda (wątek merytoryczny)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lvlidnight to nie glupie pytanie tylko bardzo sensowne. Mozna korzenie obcinac, ale ja obcinam razem ze stozkiem wzrostu, czasami pozostawiam tylko dwa korzenie i to im swietnie sluzy. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

aha dziękuję za pomoc, ja je wyciągałam ale raczej im to nie służy. chyba zakupię osobne wazoniki albo jeden duży i zaczepię vandowate drucikami.. teraz puszczają korzonki warto o nie zadbać bo na jesień znowu będą stały w miejscu..
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16

Post »

hm, czyli jednak wyciągasz z wazonu i korzonki, tak?
O, qurcze, Vanda taka droga i trudno dostępna A jak są zdrowe to też? Celem pobudzenia do wzrostu?
Pozdrawiam,

lvlonika
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

lvlidnight ja obcinam tez zdrowe korzenie, bo w pewnym czysie wzrostu jest ich tak duzo ze sie nie mieszcza.

Tutaj znalazlam cos ciekawego. Moze ktos skorzysta http://www.forum.orchideen-forum.de/sho ... k%F6rbchen
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja bym moim Vandom nie obcięła korzonków, jeszcze by mi uschły... im więcej mają korzonków tym lepiej. a z wazonów wyciągam do kąpieli. kąpać w wazonach to za duży kłopot, bo trzeba ściągać je z parapetu, nalewać wody, potem wylewać z powrotem, wazon może się potłuc...
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

Jolusia bardzo ciekawe forum jest dużo tematów dotyczących vand. warto trochę podłapać doświadczenia od naszych zachodnich przyjaciół. mimo że niemieckiego się uczyłam używam słowniczka, a dodatkowo pomagają zamieszczone zdjęcia.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Storczykowa nie będę z toba dyskutowala bo ty i tak wszystko lepiej wiesz i przekonac sie nie dasz.

axela tak to jedno z moim ulubionych. Na nim znajdziesz wszystko i wszystkiego sie dowiesz :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48

Post »

Ja także odradzam obcinania korzeni!!! Chyba ze są połamane i jakieś mizerne ale nigdy nie zdrowych i jeszcze ze stożkiem wzrostu :shock: Prosze zajrzec do mnie jakie mam piekne vandy-> Storczyki Mariolki i nigdy vanda nie obicnałam korzeni to glupota. Wystarczy cieplo i duza wilgotnosc zeby te male vandy od p. rafała same puscily mnostwo korzeni i puszczyly nowe liscia :D Akwarium ma na gore dwie szybki. Jak roślina ma juz korzenie to po co im obcinac zeby rosly nowe niech roslina nie puszcza drugi raz juz korzeni tylko rosnie jej masa zielona, a z nia i pedy kwiatowe. Na prawde nie obinajcie korzeni vanda bo robicie im krzywde :cry: Dodatkowo wiele czytałam o tym że przycinanie korzeni vanda złe sluzy i cofa je w rozwoju! Juz dosc dlugo hoduje storzyki i prosze mi zaufac.

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Mariolka absolutni sie z toba nie zgodze, poniewaz juz sama kilkanascie razy obcinalam korzenie i moge z cala pewnoscia powiedziec ze im to sluzy. O tym sposobie dowiedzialam sie na niemieckim forum wiec jeśli ktos nie spröbuje to prosze zadnych opini nie pisac bo to wprowadza innych w blad.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja także odradzam obcinania korzeni!!! Chyba ze są połamane i jakieś mizerne ale nigdy nie zdrowych i jeszcze ze stożkiem wzrostu Prosze zajrzec do mnie jakie mam piekne vandy-> Storczyki Mariolki i nigdy vanda nie obicnałam korzeni to glupota. Wystarczy cieplo i duza wilgotnosc zeby te male vandy od p. rafała same puscily mnostwo korzeni i puszczyly nowe liscia Akwarium ma na gore dwie szybki. Jak roślina ma już korzenie to po co im obcinac zeby rosly nowe niech roslina nie puszcza drugi raz już korzeni tylko rosnie jej masa zielona, a z nia i pedy kwiatowe. Na prawde nie obinajcie korzeni vanda bo robicie im krzywde Dodatkowo wiele czytałam o tym że przycinanie korzeni vanda złe sluzy i cofa je w rozwoju! już dosc dlugo hoduje storzyki i prosze mi zaufac
zgadzam się z tym. Vanda musi mieć czym pobierać wodę. jak ma mało korzonków, to nie napije się dobrze. można obcinać stare, zeschnięte korzenie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Nie macie racji ale sie nie będę sprzeczala niech każdy robi co uwaza za stosowne :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak ktoś chce, to niech obcina. ja wolę nie ryzykować, nie chcę stracić moich Vand.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Storczykowa to moje by musialy juz wszystkie poumierac. Uprawiam juz 8 lat vandy i zadna mi nie umarla wiec to samo za siebie möwi, ale jak juz powiedzialam rubcie jak chcecie.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

po tych 8 latach to już pewnie umiesz obcinać tak, żeby nie uschły. ale moje Vandy są zdrowe i dobrze rosną i kwitną (z wyjątkiem żółtej, która tylko puszcza grube na ponad 1 cm korzenie, ale pędy zrzuca), więc nie ma sensu nic zmieniać. a jak obcinasz korzenie swoim Vandom to po jakim czasie wyrastają im nowe?
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Storczykowa tego nie da sie powiedziec dokladnie czy po 2 dniach czy po tygodniu. Kazda roslina jest inna i jedna szyciej wypuszcza korzonki inna wolniej. Fakt jest ze to im sluzy. A tak na marginesie to jak moznaby uprawiac rosline ktöra w normalnych warunkach osiaga dlugosc korzeni do 3 metröw w domu?
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”