Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie! Dziś znowu lało i nic nie zrobiłem w ogrodzie. Irysy holenderskie się połamały więc musiałem je związać. Zakwitły też ostróżki i nachyłki. Byłem dziś w rozjazdach więc nie bardzo miałem czas na ogród :(

Dzięki Janku :!: Zdjęcia robił fachowiec, dlatego tagie ładne :)

Witaj Marivsz po raz pierwszy w moim ogrodzie :!: Tak, naparstnice są eleganckie i bezproblemowe. Tylko lubi je mszyca :cry:

Cynthio, ja też zachwycam się fuksjami, choć czasem trudno mi je przezimować. Ale wilgotne powietrze sprzyja bujnemu wzrostowi i wkrótce zakwitną kolejne. Ta jest zawsze najładniejsza i złamaną łodygę postaram się ukorzenić

Witaj Pelagio :!: Uwielbiam irysy i mam nadzieję, ze już w przyszłym roku będą bujnie kwitły. Właśnie dostałem dwa nowe. Cieszę się zwłaszcza z białego irysa syberyjskiego :)

Jolu, ciekawe jak u Ciebie kwitną irysy holenderskie :?: Też chcę dokupić inne kolory, skoro tak dobrze u mnie rosną

Marcin-Mutari, pochwały bardzo miłe ale chyba nie zasługuję na nie, bo mój ogród w powijakach i daleko mu do Twojego, czy innych ogrodów. Ale dziękuję za miłe słowa, które są jak zastrzyk energii.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i zapraszam na świeże truskawki :!: Na szczęście ślimaki nie zdążyły wszystkiego zjeść :lol:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Truskawki - miodzio, aż ślinka leci !
Zazdroszczę, moje jeszcze zielone i małe.
A serwetkę robiłeś sam ?
Pozdrawiam. ;:130
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

To pierwsze zdjęcie jest dosłownie jak z reklamy.
Aż trudno uwierzyć że normalne truskawki tak wyglądają a nie są pomalowane i polakierowane :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że truskawki smakują :lol:

Pelagio, u Ciebie zawsze tak późno truskawki :?: :shock: Bo u nas, to się już chyba będą kończyć.
Serwetki nie robiłem, bo nie umiem takich rzeczy, ale bardzo lubię je rozkładać i ocalać od zapomnienia dzieło moich babć i cioć z innej epoki :)

Mariolu-Coma, to najzwyklejsze truskawki, które rosną, bo nie zdążyłem ich wyrwać i uporządkować tamtej części ogrodu :)
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czesc Jacku! Bardzo fajowo u Ciebie!
Truskaweczki...mniam..mniam..pychotka ;:92 Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj nie udało się wkleić zdjęć więc dziś nadrabiam zaległości. Niebieskie akcenty przyciągają wzrok, ale właściwie teraz to już wszystkie kolory :)
dzwonek brzoskwiniolistny; dziwny on, bo się pokłada, i już mam nawet wątpliwości, czy to nie inny dzwonek; ale jaki :?:
Obrazek
nawet trudno go powiązać, bo rozłazi się na wszystkie strony
Obrazek
dzwonek gargański ze swej natury się płoży więc to rozumiem :)
Obrazek
tak intensywny granat i to jeszcze podkreślony czarnym oczkiem, to tylko u ostróżki
Obrazek
Obrazek
lepnicę orientalną też trzeba było mocno związać i dopiero teraz widać, jak dużo ma kwiatów
Obrazek
ostrogowiec czerwony okazał się podobny do lepnicy
Obrazek
zakwitła firletka halcedońska; na razie wygląda skromnie ale ten czysty czerwony kolor bardzo lubię
Obrazek
...i mały czerwony żuczek przycupnął na żółwiku
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agulina pisze:Czesc Jacku! Bardzo fajowo u Ciebie!
Truskaweczki...mniam..mniam..pychotka ;:92 Pozdrawiam.
Witaj Agulina :!: Miło gościć kogoś z tak daleka :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie pamiętam po ile ja płaciłam za irysy holenderskie..., ale wydaje mi się, że znacznie drożej.
Pamiętasz jak rozmawialiśmy o białym wysokim irysie w zeszłym roku?
Tak wygląda u mojej działkowej sąsiadki:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Cześć Jacku !
Dzwonki - super, tez je lubię we wszystkich formach.
Ostróżka, którą pokazałeś ma cudny kolor i jest piękna.
Czy możesz napisać więcej o roślinie - żółwiku (chelone ?)
Irysy Tuji zaczepiste.
Pozdrawiam. 8) :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Większość moich dzwonkó brzoskwiniolistnych też leży i kwiczy.
Już nawet się wściekam bo kładą mi się na ścieżki i je przydeptuję.
Myślałam że to wina deszczowej pogody....
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku pięknie ukazujesz te swoje roślinki :wink: a i biedroneczka się u Ciebie rozgościła :wink:
A wiesz, że u mnie kwitną nagietki od Ciebie i malutki ostrogowiec i przywrotnik :wink: :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku prześliczne dzwoneczki, ja też mam kilka odmian i strasznie je lubię,kupiłam w tym roku dziwacznego białego dzwonka ( jeśli to dzwonek) jest przepiękną zwartą roślinką, całą obsypaną pąkami, na razie otworzyło się tylko kilka dzwonkowatych kwiatuszków, postaram sie jutro cyknąć fotkę i pokazać, może będziesz mógł mi pomóc, w rozpoznaniu :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Miałem udany dzień w ogrodzie. Posadziłem zaległe piwonie, które czekały w donicach i ledwo zipiały. Mam to z głowy i już nie muszę ich ciągle podlewać :)
Posunęła się też robota kamiennej ścieżki wokół skalniaka. To rzmudna robota więc jeszcze trochę potrwa.
Nowy element architektoniczny się pojawił - pergole :! Zrobiłem je ze starych krat, które na szczęście są pomalowane więc trzeba je było tylko dobrze przytwierdzić. I dzięki temu mój kącik wypoczynkowy nabiera wyrazu, jaki chciałem - osłaniają go 4 pergole. Przybędzie jeszcze jedna i może ze dwa słupy na pnącza. Przy okazji zobaczyłem że murek oporowy wokół tego miejsca zaczyna zarastać (to te brzydkie butelki, które kiedyś pokazywałem) i kwitnąć - goździki, tojeść rozesłana.

Izo-Tu.ja, piękne te irysy od sąsiadki i jak ich dużo :shock: Może dostaniesz od sąsiadki bulwki? To i u Ciebie będą rosły. Ja na pewno dokupię kolejne irysy holenderskie.

Pelagio, ja też lubię dzwonki. Gargański ma mnóstwo kwiatów ale kolor taki sobie. Bardzo szybko przekwitł dzwonek szerokolistny.
Żółwik rośnie bez problemu w słońcu ale niezbyt szybko. Z trudem udało mi się go podzielić po dwóch latach. Ma bardzo oryginalne kwiaty. No i tyle o nim wiem.

Mariolu-Coma, zawsze dzwonki brzoskwiniolistne rosły na wyprostowanych sztywnych pędach i po raz pierwszy mam takiego o wiotkich cienkich pędach rosnących na boki. Nie mam pojęcia, o co chodzi :? W dodatku kwiaty ma znacznie większe i zakwitł wcześniej niż inne, dlatego zacząłem się zastanawiać, czy to nie inny dzwonek (niewiadomo skąd)

Alu, cieszę się, że kwitną Ci rośliny. U mnie nagietki, ostrogowce i przywrotniki mają mnóstwo kwiatów. Przywrotnik po związaniu wygląda jak seledynowa chmura :)

Agness, z chęcią zobaczę Twojego dzwonka. Być może masz coś innego niż ja :?: Pominąłem podczas fotografowania dzwonka kropkowanego, który ma niesamowity kielich - duży, purpurowy, błyszczący. Jeszcze się nie otworzył tak jak pozostałe.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich! W moim ogródku "buszował" profesjonalista w robieniu zdjęć. Kolory i ujęcia są tak niezwykłe, że aż odważę się pokazać większy skrawek, pomimo iż widać nieporządek, za który przepraszam:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”