Cyprysik ( Chamaecyparis) Uprawa, nawożenie - 1cz.

Drzewa ozdobne
gibi68
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2009, o 13:50

Post »

Witam
Chce posadzić wzdłuż płotu cyprys kolumnowy ,rośliny są wys. ok. 80-100cm . Jaka odległośc powinna być między roślinami,jakiej gleby potrzebuje,jak ją uprawiac ,czy trzeba ją jakoś zabezpieczyć na zimę.Nad mienie że u mnie gleba nie jest żyzna ,raczej piasek,żwirek pod warstwą czarnoziemu.
Jestem zielony w tych sprawach i może coś się dowiem na forum na temat cyprusa kolumnowego,za co z góry będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum :)

Cyprys na Warmii nie urośnie, za zimno, za mokro, nie ten klimat :( Masz na myśli cyprysik?

Poczytaj tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11623
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11615

A potem wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "cyprys*" bez cudzysłowu ale z gwiazdką na końcu, znajdziesz więcej wątków.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Oto on:
Obrazek

Nieco przypomina Ch. pisifera "Pygmaea' lub "Nana' :roll:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
milax1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 kwie 2009, o 13:26

Cyprysiki tępołuskowe - można przesadzać?

Post »

Hej

po głebokich przemyśleniach (i w konsekwencji ich wcześniejszego braku przy 1-ym sadzeniu), chciałabym przesadzić (na jesieni rzecz jasna) dwa 80-90cm, pewnie około 8-letnie cyprysiki tępołuskowe. Jeden to nana gracilis, zwany przeze mnie brokułowcem, a nazwy drugiego nie pomnę - taki sznurkowaty. Z tego co wiem cyprysy generalnie nie najlepiej znoszą przesadzanie. Jeśli w ogóle przesadzać, to może poczakać do kolejnej wiosny, okopać je, dać im wytworzyć nowe korzenie i przenieść dopiero na jesieni przyszłego roku?

Co radzicie?

U mnie już słońce, czego i wam życzę!
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli to rzeczywiście 'Nana Gracilis' to pewnie te 8 lat liczysz od momentu posadzenia kilkuletniej rośliny z doniczki; szkoda by było takiego okazu zmarnować więc polecam jednak sprawę rozłożyć na dwa lata (przycinanie korzeni i przesadzanie) o ile jest taka możliwość
o_gierek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 maja 2009, o 11:31

Cyprys kolumnowy

Post »

Witam, smiem twierdzic ze posiadam cyprysy kolumnowe (bynajmniej tak sie nazywaly w sklepie ogrodniczym gdzie je kupowalem). Posadzone jesienia zeszlego roku... jeśli bedzie trzeba zamieszcze zdjecie, ale moze sie obejdzie. Z mojej skromnej wiedzy wynika ze te cyprysy powinny rosnac pionowo w gore (kolumna) a moje staja sie rozlozyste i galazki pod ciezarem sklaniaja sie bardziej ku ziemi, niz ku gorze ;/ Czy to normalne? Czy przy cyprysach trzeba stosowac jakies podporki?? Bo raczej watpie, jeśli pozostawie je samym sobie ze wystrzela pionowa w gore...
Prosba o rady...

Pzdr!
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Witaj! Na wstępie prośba o pisanie poprawna polszczyzną i stosowanie polskich znaków. Źle czyta się Twój tekst.

Cyprysik Lawsona 'Columnaris' ma pokrój kolumnowy, ale jego gałązki są dość miękkie - mogą się nieco odchylać np po silnym deszczu. Z pewnością nie potrzebują żadnych podpór. Jeśli chcesz się upewnić jaka to odmiana umieść zdjęcie w dziale identyfikacji roślin.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
o_gierek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Proszę bardzo... :)

Dziękuje za odpowiedź, faktycznie ostatnio trochę padało.
Co do identyfikacji to jestem niemalże pewny.
Więc jeśli pozostawię te cyprysy/gałązki samym sobie to po pewnym czasie przestaną skłaniać się ku ziemi ?

Pozdrawiam!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przestaną. Galązki u cyprysika tak rosną. A i kolumnowy to on bardziej z nazwy jest.
o_gierek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dobra... chyba nie mam wyjścia, pójdę do "szkółki" gdzie to kupiłem i dowiem się dokładnie co to jest... przede wszystkim czy cyprys czy cyprysik :/
MirekL ale jest np. CHAMAECYPARIS LAWSONIANA Cyprysik kolumnowy i na zdjęciu przedstawia się jako piękna kolumna...
http://photos04.istore.pl/8029/photos/big/339531.jpg
http://www.e-centrumogrodnicze.pl/produ ... s__nat.jpg

Sam zresztą miałem kiedyś jakieś kolumnowe i nie było z nimi kłopotu, pięły się w górę a nie na boki.

No i fakt że się nie znam (jeszcze niedawno nie wiedziałem że są cyprysy i cyprysiki) ale jakoś cyprysy/cyprysiki kojarzą mi się z czymś co rośnie smukle pionowo do góry.

Pozdrawiam!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pierwsze wyraźnie cięte, a na drugiej focie (fakt, cyprysik laws.'Columnaris') wyraźnie widać, że przybiera formę stożkowatą. Kolumna to to nie jest i nigdy nie będzie.
o_gierek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

:| lepszy stożkowaty niż to co u mnie...
Pani w szkółce powiedziała że są to cyprysy kolumnowe, na moje wyraźne pytanie czy są to cyprysy czy cyprysiki (zasugerowałem nawet nazwę lawsona) też twardo pozosawała przy swoim mówiąc że to po prostu cyprys kolumnowy. Dziwne bo chyba nie ma takiego gatunku po prostu ?

Proszę więc o identyfikację.
No i wyglądają tak jak wyglądają, obciążone znacznym przyrostem leżą i nie zapowiada się na to że się podniosą:/
Myślę więc że trzeba będzie zastosować podpórkę ?

Pzdr!!

Obrazek Obrazek Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Złamanego grosza bym za toto nie dał.
Na szkółce? :shock: No pięknie.
CYPRYSY NIE ROSNĄ W POLSCE

No lawson. Może nawet 'Columnaris'.
Wytnij przy samej ziemi wszystko poza najsilniejszym pędem. Ten zapalikuj. I zero nawozu.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Faktycznie roślina nieciekawie wygląda.
Ale nie jest tak zle będą jeszcze ,z niej ludzie".
Ale na przyszłość omijał bym szerokim łukiem TAKĄ SZKÓŁKĘ.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Pomyłka?

Post »

Może się mylę, ale ta roślina zamieszczona w wątku powyżej:
http://photos04.istore.pl/8029/photos/big/339531.jpg
to chyba cyprysowiec leylanda.
ODPOWIEDZ