ANIU
dziękuje za odgadnięcie nazwy róży muszę się nauczyć jak zidentyfikować kwiaty czy rośliny jak kupowałam kwiaty czy rośliny nigdy nie myślałam o nazwach tyko patrzyłam na wygląd na obrazku no ale teraz to trzeba znać nazwy bo sama wiesz jak to jest na forum
wiem
sama mam kilka róż nn, ale to są zazwyczaj żółtki albo czerwone, żółte są wszystkie prawie takie same a czerwonych jest zatrzęsienie.
Ciężko trafić w tą jedyną
WITAM wszystkich co odwiedzają moje forum i mam wielką prośbę aby ktoś mi pomógł bo mam problem z wierzbą wygląda na to że je ją kornik i zaczyna ginąć czy można coś z tym zrobić czy przeznaczyć ją na straty wklejam zdjęcia wierzby żeby to jeszcze zobaczyć
Ewciu prawdopodobnie to rak kory. Chorą korę trzeba usunąć do zdrowej tkanki i zasmarować farbą emulsyjną z dodatkiem, najlepiej Miedzianu albo specjalną pastą dostępną w sklepach ogrodniczych. Pozostałą korę a najlepiej całe drzewko opryskaj środkiem grzybobójczym. Poszukaj wiadomości w wątku o drzewkach owocowych wydaje mi się że postępowanie w obu wypadkach jest takie samo. Korę wycina się ostrym narzędziem nie wolno poszarpać brzegów. Powoli powinna narosnąć nowa kora, na wiosnę pamiętaj o opryskaniu środkiem grzybobójczym.
Nieraz w drzewkach owocowych są uszkodzenia mrozowe, kora odchodzi od pnia. W miejsca te chowają się robaki. Możliwe że jakiś ptak wydziobuje. Najlepiej opryskaj od grzyba i robali. Może to pomoże. Przypadek możne być podobny. Próbowałaś zobaczyć co jest pod korą, czy odchodzi od pnia? Na zdjęciu nie bardzo widać.
ANIU
wiesz nie próbowałam czy odchodzi kora od pnia ale jak tylko skończę prace to zaraz sprawdzę a ptaki raczej nie dzióbią bo wokoło pnia na ziemi leżą trociny jakby ją coś śrutowało póżniej dam ci znać co z tą korą
Ewciu obawiam się że wierzbę musisz wyciąć te robale są pewnie i w środku pnia. Zapobiegawczo opryskaj sąsiednie drzewa środkiem owadobójczym i pień też. Mogą siedzieć i w innych, szkoda tej wierzby. Bardzo dziwne, wygląda na młode drzewko robaki nie powinny atakować co innego jak jest stare.