Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana Ewelinko - dziś byliśmy u Ciebie całą rodziną
Przedepataliśmy u Ciebie już dużo .. a wciąż zaskakuje mnie to o uczyniłaś w ogrodzie.
10 - lat powiadasz ... no - to jeszcze trochę przede mną.
To dużo .. ale i mało czasu - żeby tak wszystko pięknie i ze smakiem zaplanować, wykonać.
1500 m - a wygląda , jak ogromny , stary , dworski ogród GRATULUJĘ .. i podziwiam
Ja swoje kamienie znoszę ( zwożę ) z pobliskich pól - z gospodarstwa rodziców
.. Z takich kamieni zbudowana jest skarpa i schody na nią i dlatego chcę, żeby było z jednego materiału.
Trochę to potrwa .. ale mam nadzieję, że warto.
W moim wątku wkleiłam jedyne zdjęcie decumbensa w porze kwitnienia, jakie znalazłam . Trochę słabe, bo wieczorem chyba robione ... ale widać go chociaż.
Dobrej Nocki Ewelinko

Przedepataliśmy u Ciebie już dużo .. a wciąż zaskakuje mnie to o uczyniłaś w ogrodzie.
10 - lat powiadasz ... no - to jeszcze trochę przede mną.

1500 m - a wygląda , jak ogromny , stary , dworski ogród GRATULUJĘ .. i podziwiam

Ja swoje kamienie znoszę ( zwożę ) z pobliskich pól - z gospodarstwa rodziców

Trochę to potrwa .. ale mam nadzieję, że warto.
W moim wątku wkleiłam jedyne zdjęcie decumbensa w porze kwitnienia, jakie znalazłam . Trochę słabe, bo wieczorem chyba robione ... ale widać go chociaż.
Dobrej Nocki Ewelinko

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bernadko - mój decumbens ładnie się rozrósł, ale kwitł ... 1 ( słownie:JEDNYM ) kwiatuszkiem ! Może to przez te podróż , późniejsze posadzenie na stałe miejsce , no , nie wiem. Musze się z tym pogodzić i mieć nadzieję na kolejny rok 
Bluszcz jest ekspansywny i rośnie szybko , ale potrzebuje roku, dwóch, by " wystartować. Sadzonki , które żyją mocno i często podlewaj. Będzie dobrze, tylko daj im trochę czasu.

Asiu, jak każda hortensja i ta pnąca potrzebuje ziemi o odczynie kwaśny. Możesz sadząc ja dać do dołka torf wysoki zmieszany z ziemią ogrodniczą i gliną . Ona jest z tych " pijących" , a glina lepiej trzyma wilgoć.Aśka68 pisze:Ewelino czy hortensja pnąca musi mieć jakoś szczególnie przygotowaną glebę pod drzewami?
Mi tak słabo wszystko tam rośnie, jedynie bodziszki lub hosty.
Bardzo podobają mi się Twoje nasadzenia pod drzewami, chciałabym u siebie powsadzać jakieś pnącza. Rok temu wsadziłam pod niektóre bluszcz ale marne rośnie(niektóre sadzonki uschły).
Nie wiem może to wina gleby?
Pozdrawiam
Bluszcz jest ekspansywny i rośnie szybko , ale potrzebuje roku, dwóch, by " wystartować. Sadzonki , które żyją mocno i często podlewaj. Będzie dobrze, tylko daj im trochę czasu.
Pelagio, to nie Acorus lecz Irys syberyjski - jeden z ostatnich kwiatuszków. Deszcze bardzo całą kępę sponiewierałypelagia72 pisze: Bardzo ciekawy biały irys ( acorus ?)

Ewelinko, dzisiaj z rana -na dobry humor- pospacerowałam po Twoim ogrodzie, a nawet... wpadłam na tarasik, żeby popodziwiać jego śliczne obrzeżenie - ogromniaste funkie i tawuły(?).
Popatrzyłam też na widoczki ogólne, soczyście zielony trawnik i wspaniałe drzewa - u Ciebie jak zwykle ślicznie.
No, ale masz wiernego ogrodnika na pół etatu, a to wiele tłumaczy; mój coś się ostatnio zbiesił i chyba na urlop się wybiera (ale bezpłatny!).
Miłego dnia
Popatrzyłam też na widoczki ogólne, soczyście zielony trawnik i wspaniałe drzewa - u Ciebie jak zwykle ślicznie.
No, ale masz wiernego ogrodnika na pół etatu, a to wiele tłumaczy; mój coś się ostatnio zbiesił i chyba na urlop się wybiera (ale bezpłatny!).
Miłego dnia

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Masz rację , trochę to kosztowało, ale żółty granit , niewiele droższy od piaskowca, jest od niego bez porównania trwalszy. Piaskowiec kruszeje pod wpływem warunków atmosferycznych ( wiem , bo mam go przy wazach pod sosną kilka lat i zaczyna się sypać...).Granit zaś jest niemal wieczny ! Te kamienne inwestycje rozłożyliśmy zresztą w czasie - w drugim roku powstały fragmenty kamienno- trawiaste (8 ton kamiennych płyt) , w trzecim pierwszy skalniak (4 tony głazów) w kolejnym roku przyjechało kilka sporych kamieni , które są porozrzucane w różnych ogrodowych zakątkach , a w ubiegłym roku kolejne 8 ton - na frontowy skalniak i okolice magnolii. Na szczęście prace tego typu można wykonywać stopniowovertigo pisze:Dziękuję za odpowiedź, Ewelinko - za te kamienie w ogrodzie to chyba majątek zapłaciliście

Witajdala pisze:Ewelinko, dzisiaj z rana -na dobry humor- pospacerowałam po Twoim ogrodzie, a nawet... wpadłam na tarasik, żeby popodziwiać jego śliczne obrzeżenie - ogromniaste funkie i tawuły(?).
Miłego dnia

Mój wierny ogrodnik działa "akcyjnie", tylko wtedy , gdy narzekam ,że nie daję rady... Lubi "mieć ładny ogród", posiedzieć w nim wieczorami, po pracy , lecz generalnie nie przepada za pracami ogrodowymi . Ale pracuję nad tym , by polubił

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Haniu , dla HOST najważniejsza jest stale wilgotne podłoże, wtedy mogą rosnąć w cieniu, półcieniu , a nawet słońcu:)HannaCS pisze:Ewelinko piekny masz trawnik... ach ile ja lat musze pracować w ziemi na takie efekty jak u Ciebie.... do emerytury chyba![]()
![]()
zresztą u mnie nie ma takiej przestrzeni więc i za 100 lat tak nie będzie![]()
a jakie masz hosty.. rewelacja i tak na sloneczku sobie rosną i nic im się zlego nie dzieje.... ?
I nie przesadzaj , piękny trawnik można mieć w ciągu 2-3 sezonów, o ile spełni się podstawowa warunki jego zakładania i pielęgnacji .Tak więc grubo przed emeryturą doczekasz się zieloniutkiej darni , czego Ci szczerze życzę:)