Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biały storczyk jest niesamowity - kwitnie non stop od listopada bodajże, cały czas przedłuża pęd... Skutkiem jest to, że jest już straaaasznie wielki, ale pęd coraz cieńszy. Brakło mi takiego długiego patyka, więc dosztukowałam mu drugi.. :roll: Stoi w ceramicznej osłonce - tylko to ratuje go przed obaleniem ;)
A walczyć ze sobą muszę... :roll: W niedługiej przyszłości zamierzamy z chłopakiem kupić mieszkanie, więc w związku z tym mam wiele ważniejszych wydatków... A parapet w aktualnym pokoju nie pomieści już ani pół mini doniczki...
Ale jak już się doczekam mieszkanka, to wszystkie parapety będę miała tylko na storczyki :lol: Więc będę cierpliwa ;) poczekam sobie ;)
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Chłopak, mieszkanie. A kiedy ślub więc :D ?
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Oj tam ślub od razu... :wink: Na wszystko przyjdzie pora ;)
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Ciekawe co będzie pierwsze nowy storczyk czy zakup sukni :D
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Hahaha...chyba całe stado storczyków ;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pierw poszerzam kolekcje storczyków, a później będę szukać mieszkania/domu z odpowiednimi (czyt. szerokimi) oknami :)
Męża szukać nie muszę...

A wracając do meritum, Anetko- masz piękne storczyki, cudny jest ten biały z różową warżką i pięknymi delikatnymi żyłkami na płatkach. Takiego jeszcze nie mam :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Tak wygląda storczyk, o którym wspominałam. Bardzo długi czas nic się z nim nie działo. Wypuścił pędzik, ale przez kilka miesięcy stał w miejscu. W końcu rozwinął 1 pączka, który szybko usechł, a wtedy rozwinął się drugi, ten na zdjęciu. Szybko zmarniał i tak wisi ze zwieszoną główką... Liście od dawna straciły turgor, i co najdziwniejsze: nie ma liścia sercowego. Od samego początku. Oto jego zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

kiepsko z nim. ma małe szanse na przeżycie, chyba, że puściłby keiki u podstawy rośliny.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Anetko, a zajrzałaś do korzeni ? W jakim są stanie ?
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Cóż...widzę tyle co przez osłonkę...Niektóre są brzydkie, pomarszczone...Widziałam też jednego malutkiego zieloniutkiego... Hmmm..czyli wolę życia ma... Tylko ten brak liścia sercowego mnie zastanawia. Może przy weekendzie wyciągnę go z osłonki i dokładniej obejrzę.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dokładnie tak bym zrobiła. Nawet po to, żeby mu dać szansę na wytworzenie keiki ;:67
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Szamanka pisze:Cóż...widzę tyle co przez osłonkę...Niektóre są brzydkie, pomarszczone...Widziałam też jednego malutkiego zieloniutkiego... Hmmm..czyli wolę życia ma... Tylko ten brak liścia sercowego mnie zastanawia. Może przy weekendzie wyciągnę go z osłonki i dokładniej obejrzę.
stożek wzrostu mógł mu ktoś urwać, albo ugnił... nie wiadomo. ale jak nie ma stożka, to musi puścić keiki, bo ta roślina już nie może puszczać liści.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Anetko, moja teściowa ma storczyka bez liścia sercowego (dopadły go wełnowce i tak zżarły, że usechł), który wypuścił z boku jedno basal keiki, a później drugie. Jeśli tamten dał radę to Twój na pewno! Trzymam kciuki.

U mnie możesz zobaczyć mojego Phal. z łodygą wyrastającą ze stożka wzrostu, też ma już małe basal keiki :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne te storczyki dwa. Nie przepadam na różowymi, ale jednak zdrowy piękny kwiat nie może pozostać obojętnym :)

ten bez liścia sercowego może wypuści keiki, najważniejsze żeby korzonki miał w dobrym stanie !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

i ja tez powiem, że piękne te kwitnące storczyki. mam tego białego - jest śliczny :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”