Balcony garden - dianek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tył ogrodu
w szklarniach suszy się drewno
dużo starych chorych zaniedbanych jabłoni
jak coś posadzone to bez pomysłu - ot tak żeby było
z tyłu w rogu kompostownik - już zrobiony przez nas
no i zabawki dla wnuków których póki co jest sztuk jeden :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha i panoramka na byłą grządkę, studnię i masę czarnych sosen zbyt gęsto posadzonych...
jeszcze nie wiem co z nimi zrobimy...

Obrazek
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Z jabłoniami to tak jak u mnie stare i chore dają mało owoców ale piękne :lol:
Byłam w Wieliczce :lol: i jechałam przez Wasze piękne miasto , nie miałam czasu aby coś zobaczyć więc cyknęłam tylko parę fotek i to nie bardzo ciekawych :?
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dianek jestem pełna podziwu, no po prostu szczena mi opadła ;).
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Dianek za odwiedziny i porady. Wpadaj czasem i komentuj proszę moje pomysły, bo ja to całkowity laik jestem jeśli chodzi o urządzanie ogrodu :lol: Pozdrawiam serdecznie
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwa27 -hehe, oj będę zaglądać będę :)
carterka - dziękuję bardzo i obiecuję że będzie jeszcze lepiej :D
Jadzia1 - most kotlarski akurat bardzo ciekawy ! szkoda że nie jechałaś nocą - jest rewelacyjny ! luknij sobie w googlach i wyobraź jak tam się nocą śmiga ;)

a teraz kilka fotek z części ogrodu teściów nad którą pracujemy (trochę niewyraźne, ale teść wieczorkiem pstrykał) i którą będziemy kończyć pod koniec lipca

Obrazek
tutaj na szmbie, które obecnie nieczynne (kanalizacja zbiorcza we wsi nareszcie ruszyła !) będzie za jakiś czas skalniaczek ! będzie jak się nauczę jak zrobić porządny wysoki skalniak i rodzinka będzie miała fundusze ;)
po lewej stronie - rosa rugosa przy ogrodzeniu, a po prawej w tle nasze nowe założenie - żywopłot z cisa i rabata z trzmielinami
Obrazek
a tutaj - stareńka thuja plicata (żywotnik olbrzymi) - przycięta bo rośnie pod kablami, jednakże piękna. Do zeszłego roku rosła przed nią thuja occidentalis - równie stara... jednakże nie zniosła śniegów beskidzkich, pochorowała się i z pozwoleniem wójta na wycinkę wycięta została ręcoma mego męża ;) a po prawej w donicy.. azalie japońskie ! kermesina i rubinstern ! nie byłam przekonana czy przeżyją zimę... w końcu tutaj strefa 5A lub chłodniejsza... a one maleństwa.. ale przeżyły nawet zośkę ! i od połowy maja cieszyły pięknym różem :) tylko jeden pąk przemarzł !
Obrazek
tutaj część którą niebawem będziemy kończyć, widać trzmielinki, aż przodu samego lawendę oraz maleńskie tawuły japońskie 'golden princess' oraz świerka "niewiadomojakiego" (chyba pungens po prostu). A te wielkie drzewa to od lewej: jesion, lipa, i dwa modrzewie
Obrazek
next - uschnięty migdałek i bratki, obok różyczki (jeszcze nie ruszyły), w tle kosodrzewina. A za migdałkiem maleńka magnolia 'Susan' - zimę przetrwała, ale nie kwitła.. może w przyszłym roku :)
Obrazek
a tutaj widok z góry - duży wjazd, ponieważ teście prowadzą małe biuro rachunkowe - więc miejsce na auta klientów musi być
a to kudłate drzewko w centralnej części zdjęcia, z tyłu to przycięta lipa - czyż nie wygląda fajnie ?:>
Obrazek
a tutaj również z góry widok na kosówkę podsadzoną lawendami, berberysa oraz piwonie (też jeszcze nie ruszyły - w górach wszystko później)

I na razie tyle
Pod koniec lipca będzie raport i porównanie - jak było a jak jest - będą spore zmiany ^^
może nawet projekt wrzucę :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Dianek na pewno będzie; widać, że masz super pomysły :).
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a w obi pustki :( kupiłam tylko nertera granadensis w odmianie o żółtych,białych i czerwonych owockach na jednej roślince...

a poza tym to nawet torfu w obi nie było ! :( straszność....
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Pablo
50p
50p
Od: 16 paź 2008, o 14:54

Post »

Hej, pozazdroscić zarówno balkonowej kolekcji i pracy nad ogrodem tesciów - to prawdziwe wyzwanie ale i wielka przyjemnosć planować i powoli realizowac plany - to chyba najprzyjmeniejsze w ogrodniczej pasji, zwłaszcza eśli ktoś, jak Ty ma to we krwi. Wspaniałe te sosny czarne - trochę za duze żeby uje przesadzić - moze spróbujesz je zagęszczać - chcociaz tu będzie potzrebna drabina - widziałem kiedyś żywopłot z sosen czarnych regularnie ścinanych - tworzyły takie ogromne kilkumetrowe kule - musiałabyś od następnego roku (przełom maja i czerwca) albo nawet jeszcze teraz skrócić wszystkie nowe przyrosty całkowicie albo o ponad połowę - zwłaszcza wierzchołki i tak co roku - wtedy powinny się ładnie zagęścić i wypuścić nowe pąki. Ogrom pracy pzred Tobą - ciekawy jestem postępów prac:)
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pablo problem z tymi sosnami jest taki, że są bardzo słabe - jedną teście przycięli jakiś czas temu - uschła
chyba je zostawimy - niech idą do góry, będziemy prześwietlać od dołu...
nie wiem co z nimi - na razie tematu nie ruszam - teście sobie posadzili - niech się martwią :P

Nie no tak serio - nie możemy im przyciąć stożków wzrostu bo się rozrosną na boki - a tego bardzo nie chcemy
cięcia gałęzi bocznych nie znoszą - ale w zeszłym roku je tak właśnie przycięliśmy.. będę w lipcu - zobaczę co się tam porobiło i będę myśleć

a balkonik rośnie i się rozmnaża ^^
czekam na paczkę od zeberki4 to będzie jeszcze więcej roślinek :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42

Post »

Pooglądałam i wpadłam w zachwyt, masz niezmiernie zielony balkon :!: :D Popatrzyłam tez na Twoją pracę i pozazdrościłam Ci... Tak bym chciała pracować :o
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgredo nic trudnego ^^ tok kursu malarstwa, rok kursu rysunku i pięć lat studiów ;) (choć mogą być i 3 ;))
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Pablo
50p
50p
Od: 16 paź 2008, o 14:54

Post »

Zdradzisz, czy masz juz jakiś projekt ogrodu teściów, na pewno powstał w Twojej głowie (coś o tym wspominałaś) ale ciekawy jestem czy masz jakieś szkice swojej wizji, tego co mozna tam zrobić?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam ^^
szkice bo nie miałam czasu żeby go przerysować
czyli fragmenty papieru pomazane markerami i długopisem + pobaźgrolone skrótowe nazwy roślin ;)

aczkolwiek chyba dzisiaj siądę i to przerysuję ładnie ^^ i wrzucę może faktycznie :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja zazdoszcze wszystkim, którzy maja już zielono gdziekolwiek... bo u mnie na razie pustynia. Ale wierzę, że się zazieleni!
Ale Twój balokn faktycznie imponujacy, jak również wiedza na temat... Z takim zapleczem mozna tworzyć cuda... nawet u teściów hehehe
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”