Ligustr-choroby,szkodniki
Liście trzmieliny i ligustru wyglądają jak... znaczki pocztowe. obejrzałam dokładnie krzewy, ale nie znalazłam żadnych żerujących stworów. Co to może być. Profilaktycznie opryskałam Karate.pozdrawiam Baśka
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co podgryza mój liguster i trzmieliny?
Otiorhynchus rotundatus i sulcatus
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co podgryza mój liguster i trzmieliny?
O, opuchlak!Barbara65 pisze:Liście trzmieliny i ligustru wyglądają jak... znaczki pocztowe. obejrzałam dokładnie krzewy, ale nie znalazłam żadnych żerujących stworów. Co to może być. Profilaktycznie opryskałam Karate.pozdrawiam Baśka

B.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Teraz jest wylot chrabąszczy, i w tym samym czasie żeruje niszczylistka.
Jest mniejsza od chrabąszcza, jedyne szkody jakie robi, to właśnie obgryzanie liści.
Żeruje głównie nocą, więc w dzień trudno ją zobaczyć.
Może to jest ten żarłok?
Właśnie wyczytałam w necie, że jednak larwy, podobnie jak u chrabąszcza żywią się korzeniami traw, i innych roślin.
Jest mniejsza od chrabąszcza, jedyne szkody jakie robi, to właśnie obgryzanie liści.
Żeruje głównie nocą, więc w dzień trudno ją zobaczyć.
Może to jest ten żarłok?
Właśnie wyczytałam w necie, że jednak larwy, podobnie jak u chrabąszcza żywią się korzeniami traw, i innych roślin.
Zapomniałam dodać, że tego ligustru jest całkiem sporo; jakieś 15 metrów żywopłotu, więc nie sądzę, że to ślimaki ( z którymi zresztą też walczę, zbierając je co rano ). W ubiegłym roku poobgryzane były niemal wszystkie liście, w tym nieco mniej, bo dwa razy profilaktycznie potraktowałam żywopłot Karate. Nadal będę obserwować co się z nim dzieje, moąe wreszcie przyuważę gada
Pozdrawiam. Baśka

Witam
Mam na imię Przemek, szukając wszędzie pomocy trafiłem na to forum i proszę użytkowników o pomoc gdyz roślina mi umiera, to ligustr chiński na spodniej stronie liści pojawiły się grudki brązowe najprawdopodobniej grzyb (prznajmniej tak mi się wydaje), niestety aby z nim skutecznie walczyć muszę wiedzieć co to dokładnie za paskuda. z góry dziękuje za pomoc

Mam na imię Przemek, szukając wszędzie pomocy trafiłem na to forum i proszę użytkowników o pomoc gdyz roślina mi umiera, to ligustr chiński na spodniej stronie liści pojawiły się grudki brązowe najprawdopodobniej grzyb (prznajmniej tak mi się wydaje), niestety aby z nim skutecznie walczyć muszę wiedzieć co to dokładnie za paskuda. z góry dziękuje za pomoc

- TRAWIASTY
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2010, o 20:09
listki ligustra mi sie zwijają???
Mój dwuletni żywopłot ligustrowy zaczął wyraźnie chorować, wiele gałązek ma listki zwinięte w rulonik, nie widzę owadów ani larw. Co to jest i jak leczyć.jest to odmiana zimozielona pomóżcie.???
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: listki ligustra mi sie zwijają???
Zerknij tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 47#p467547
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 47#p467547
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
a nie ma w tych liściach larw zwójek?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Re: listki ligustra mi sie zwijają co robić pomocy
A może jest to objaw przemarznięcia liści. Czy wypuszcza nowe pędy? Te stare liście zrzuci, wypuści nowe gałązki z liśćmi. Tak bronią się rośliny zimozielone. Moja laurowiśnia teraz tez nie wygląda zachęcająco, ale żyje.
O zeszłego roku mam ten sam problem z moim ligustrem (ok. 30mb żywopłotu). Nawet przez szkło powiększając 10x nie widać na nim żadnych szkodników. Liście z wyjątkiem nielicznych (dziurki, mocniej zniekształcony brzeg z żółtym kolorem) nie mają uszkodzeń z wyjątkiem tego, ze są zwinięte do środka. W dodatku zwinięte i pofałdowane liście miała katalpa, akacja, a w tym roku również morwa. W morwie liście są zawinięte do góry (liście zasychają), a ligustrze do środka. Wykonałam wiosną oprysk promanalem, niedawno magusem, bo na conice wystapił przędziorek. W tym roku ligustr bardzo długo nie mógł obudzić się do życia, w 50% jest uschnięty. Jak uda mi się wkleić zdjęcia to to zrobię, ale jak na razie jeszcze nie potrafię