Znów nauxzyłam się czegoś - ja nie przycinałam ani smagliczki ani floksa ... a teraz to chyba za późno już ?
Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
Hortensje pnące mnie zadziwiły. One po prostu czują się jak u siebie i dlatego są tak piękne!
Dodają ogrodowi takiej "patyny" czasu, czyniąc go bardziej dojrzałym
Południowa rabata z różami jakby była tam od zawsze, jak sadziłaś, że tego zabiegu nie widać???
Od razu podsadzałaś mniejszymi roślinami?
Wspaniałe to Twoje Miejsce, nieustannie piękne, gościnne i życzliwe
Zapomniałam dodać, że również tworzone niezwykle konsekwentnie, czego próbuję się od Ciebie nauczyć
A to okazuje się najtrudniejsze
Wspominasz o pnącej róży... jakiej? Dobrej pogody dzisiaj

Dodają ogrodowi takiej "patyny" czasu, czyniąc go bardziej dojrzałym
Południowa rabata z różami jakby była tam od zawsze, jak sadziłaś, że tego zabiegu nie widać???
Od razu podsadzałaś mniejszymi roślinami?
Wspaniałe to Twoje Miejsce, nieustannie piękne, gościnne i życzliwe
Zapomniałam dodać, że również tworzone niezwykle konsekwentnie, czego próbuję się od Ciebie nauczyć
A to okazuje się najtrudniejsze
Pozdrawiam, nigella
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rzeczywiście - wydaje się ,że jaszczurkowi zaczął odrastać ogonek 
Dziś dopiero po południu trochę się przejaśniło, a ponieważ mój "Wierny ogrodnik" wykazywał niejaki zapał do pracy - poszaleliśmy sobie razem w ogrodzie
Dzięki temu została przycięta wysoka i rozłożysta sosna himalajska ,oraz sąsiadujący z nią dereń ( tak się rozrosły ,że już "właziły"na siebie !) poczyściłam też pozostałe , najpóźniej kwitnące różaneczniki , usuwając przekwitłe kwiatostany, podejrzane liście i inne śmieci, które nawiał na krzewy wiatr. A potem... oczywiście znowu zaczęło padać , więc to był koniec prac ogrodowych. Zresztą wierny ogrodnik orzekł,że on pracuje tylko na pół etatu i na dziś wystarczy ...
A co kwitnie w ogrodzie , mimo niełaskawej aury - popatrzcie , proszę :
Słonecznica - czyli żółta DELOSPERMA DESCHAMPSII, z powodu braku słońca kwiaty ma częściej zamknięte niż otwarte
Zaczęła kwitnąć moja ulubiona DELOSPERMA COOPERII

Nieźle zapowiada się DATURA, choć ulewne deszcze podziurawiły jej liście.
Kremowe baldachimy HORTENSJI PNĄCEJ i rozwijające się pąki PIWONII
CLEMATIS "Dr Ruppel" otworzył pierwsze kwiaty , obok PODAGRYCZNIK i BODZISZEK u stóp sosny

Dla tych skalnych roślinek deszczu już za wiele... GOŹDZIKI JAKOŚ GO ZNOSZĄ , ZAWCIĄGI powyginały się i pokładły ...

Róża-miniaturka i pachnące GOŹDZIKI, potarmoszone przez deszcz i wiatr
Mokre IRYSY...
Mokry c.d być może nastąpi...
Dziś dopiero po południu trochę się przejaśniło, a ponieważ mój "Wierny ogrodnik" wykazywał niejaki zapał do pracy - poszaleliśmy sobie razem w ogrodzie
A co kwitnie w ogrodzie , mimo niełaskawej aury - popatrzcie , proszę :
Słonecznica - czyli żółta DELOSPERMA DESCHAMPSII, z powodu braku słońca kwiaty ma częściej zamknięte niż otwarte
Zaczęła kwitnąć moja ulubiona DELOSPERMA COOPERII

Nieźle zapowiada się DATURA, choć ulewne deszcze podziurawiły jej liście.
Kremowe baldachimy HORTENSJI PNĄCEJ i rozwijające się pąki PIWONII
CLEMATIS "Dr Ruppel" otworzył pierwsze kwiaty , obok PODAGRYCZNIK i BODZISZEK u stóp sosny

Dla tych skalnych roślinek deszczu już za wiele... GOŹDZIKI JAKOŚ GO ZNOSZĄ , ZAWCIĄGI powyginały się i pokładły ...

Róża-miniaturka i pachnące GOŹDZIKI, potarmoszone przez deszcz i wiatr
Mokre IRYSY...
Mokry c.d być może nastąpi...
Ewelinko, jak zawsze cudnie. Jestem oczarowana jukami. Piękne.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - nawet słów mi zabrakło ( mnie gadule !!!!)
Od roku juz zbieram płaskie kamienie na takie ułożenie ich w trawniku pod jabłonią .. na razie był to tylko pomysł, który powolutku wcielam w życie znosząc te kamolki z różnych pól - dziś pokażę mojemu Mężowi jak to ma wyglądać w przyszłości
W ogóle to my często rodzinnie jesteśmny u Ciebie
Ostatnio ogladalismy tarasy
Wciąż na nowo zachwycam się twoim ogrodem, jego pięknem, i atmosferą ..
Możesz zdraadzić jaki duży jest Twój ogród ? I Ile lat zabrało i doprowadzenie Go do tak cudownego stanu
Od roku juz zbieram płaskie kamienie na takie ułożenie ich w trawniku pod jabłonią .. na razie był to tylko pomysł, który powolutku wcielam w życie znosząc te kamolki z różnych pól - dziś pokażę mojemu Mężowi jak to ma wyglądać w przyszłości
W ogóle to my często rodzinnie jesteśmny u Ciebie
Wciąż na nowo zachwycam się twoim ogrodem, jego pięknem, i atmosferą ..
Możesz zdraadzić jaki duży jest Twój ogród ? I Ile lat zabrało i doprowadzenie Go do tak cudownego stanu
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niedawno wróciłam z grilla u sąsiada ( dziś nie padało , ale pod wieczór znowu zrobiło się chłodno
), a tu, jak widzę miałam gości w ogrodzie
To miłe... Odpowiadam po kolei :
Coma 95 - mój ogród nie jest ogromny
Ma ok. 1500m2. Większa część znajduje się za domem , co bardzo mnie cieszy, zapewnia bowiem spokój i intymność. Mogę sobie więc pozwolić na picie porannej kawy na tarasie - w pidżamce
. Część frontowa jest mniejsza i bardziej narażona na zerkających przechodniów... Niestety boczne części są wąskie...
Alinko Jukki oczarują dopiero , gdy raczą zakwitnąć, na co nie tracę nadziei.
mme33 PODAGRYCZNIK jest bardzo łatwy w uprawie (i w cieniu i w słońcu). Właściwie on "uprawia się sam"
Trzeba go natomiast trzymać w ryzach , bo lubi się ekspansywnie rozrastać. Ja wyrywam go wraz z korzeniami wszędzie tam , gdzie jest nieproszonym gościem. Można też fragment rabaty , na którym chcesz go mieć otoczyć plastikową taśmą -borderem (wys. 30cm. dostępna w Castoramie, OBI, itp), która będzie wkopana w ziemię. P. ma płytki system korzeniowy , a kłącza też prawie pod powierzchnią ziemi, więc to go "zablokuje".
Teraz idę do Ciebie
vertigo To kamienie - żółty granit. Wybrane w miarę płaskie, o różnej wielkości i kształcie. Zostały osadzone w ziemi, a następnie całość obsiana trawą. Kosi się normalnie , kosiarką , jak trawnik.
Olu, Bernadko witam Was
Bernadko, ogród ma ok. 1500m2 i ma 10 lat.
Coma 95 - mój ogród nie jest ogromny
Alinko Jukki oczarują dopiero , gdy raczą zakwitnąć, na co nie tracę nadziei.
mme33 PODAGRYCZNIK jest bardzo łatwy w uprawie (i w cieniu i w słońcu). Właściwie on "uprawia się sam"
Teraz idę do Ciebie
vertigo To kamienie - żółty granit. Wybrane w miarę płaskie, o różnej wielkości i kształcie. Zostały osadzone w ziemi, a następnie całość obsiana trawą. Kosi się normalnie , kosiarką , jak trawnik.
Olu, Bernadko witam Was
Ewelino czy hortensja pnąca musi mieć jakoś szczególnie przygotowaną glebę pod drzewami?
Mi tak słabo wszystko tam rośnie, jedynie bodziszki lub hosty.
Bardzo podobają mi się Twoje nasadzenia pod drzewami, chciałabym u siebie powsadzać jakieś pnącza. Rok temu wsadziłam pod niektóre bluszcz ale marne rośnie(niektóre sadzonki uschły).
Nie wiem może to wina gleby?
Pozdrawiam
Mi tak słabo wszystko tam rośnie, jedynie bodziszki lub hosty.
Bardzo podobają mi się Twoje nasadzenia pod drzewami, chciałabym u siebie powsadzać jakieś pnącza. Rok temu wsadziłam pod niektóre bluszcz ale marne rośnie(niektóre sadzonki uschły).
Nie wiem może to wina gleby?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam