Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I
hortensja w donicy - jak zimowac?
Pomóżcie bardzo proszę, mam na balkonie hortensje w donicach, pięknie wyglądaly cale lato.. i co teraz? W styropian + agrowłóknina i zostawić da balkonie? Czy razem z kaktusami do +10?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy dość spory cyprys koło którego rośnie moja hortensja może powodować to, że nie rosnie tak jak bym chciała
. Poza tym gleba piaszczysta i dosyć słoneczne stanowisko. Ale podlewam rano i wiedzorem i odżywiam i na jesień okopuję i dokładam ( w tym roku trociny a poprzednio drobną korę). Wiecie chyba dałam sobie juz odpowiedź. Po prostu muszę ją przesadzić ale zastanawia mnie jedno- przecież hortensje często widzę pod drzewami i jakoś idą.
Pozdrawiam. ;:228

Pozdrawiam. ;:228
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłośnicy Hortensji!
Czy ktoś z Was posiada hortensje krzewiastą (ang. hydrangea peegee)? To hortensja szczepiona na pniu. Wygląda bosko!
Jeśli posiadacie coś takiego. Napiszcie parę słów na temat pielęgnacji, rozwoju takiej wersji itp.
ZOBACZCIE SAMI!
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html

Jeśli posiadacie coś takiego. Napiszcie parę słów na temat pielęgnacji, rozwoju takiej wersji itp.
ZOBACZCIE SAMI!
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodziło mi oczwiscie o bukietową
Basiu wg moich informacji tę właśnie hortensje (hortensja paniculata) można zakupić w takich dwóh formach: jako krzew (ang. bush form), albo też jako małe szczepione na pniu drzewko (ang. standard form).
W podanym przeze mnie linku jest Ona pod nazwą Pee Gee Grandiflora.

Basiu wg moich informacji tę właśnie hortensje (hortensja paniculata) można zakupić w takich dwóh formach: jako krzew (ang. bush form), albo też jako małe szczepione na pniu drzewko (ang. standard form).
W podanym przeze mnie linku jest Ona pod nazwą Pee Gee Grandiflora.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
No to teraz jasne.
Nie wiem czy dostaniesz w naszych szkółkach takie szczepione drzewko.
Jeśli znajdziesz koniecznie dowiedz się na czym jest szczepiona. Uprawę i pielęgnacje dostosować musisz do podkładki, bo korzenie tej rośliny dostarczają składników.
Mimo, że mieszkasz w Poznaniu to przez pierwsze kilka lat będziesz musiała zabezpieczać koronkę łącznie z miejscem szczepienia.
Cięcie koronki przeprowadza się tak jak normalnego krzewu.
Nie wiem czy dostaniesz w naszych szkółkach takie szczepione drzewko.
Jeśli znajdziesz koniecznie dowiedz się na czym jest szczepiona. Uprawę i pielęgnacje dostosować musisz do podkładki, bo korzenie tej rośliny dostarczają składników.
Mimo, że mieszkasz w Poznaniu to przez pierwsze kilka lat będziesz musiała zabezpieczać koronkę łącznie z miejscem szczepienia.
Cięcie koronki przeprowadza się tak jak normalnego krzewu.
Też posadziłam w tym roku hortensję dębolistną. Nie rośnie mi najlepiej, płoży sie po ziemi, liście ma jasnozielone z ciemniejszymi żyłkami.Ale już są kwiaty, jeszcze nie w pełni rozwinięte, ale już lada moment. Widzę, że coś z nią nie dobrze. Odczyn zbyt zasadowy. czy też inne braki?Gdzieś na forum czytałam, o takich ciemnozielonych żyłkach, ale teraz nie mogę znależć.Brak żelaza?Jutro jadę kupić pH-metr, może coś się wyjaśni. A jak się miewa twoja hortensja?