Storczyki Storczykowej
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak taką spotkam to pewnie kupię, a może jesienią stanieją jeszcze:) a falki to u nas za 10zł juz kupi i to całkiem całkiem:)
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zaglądnij do mnie, ten żółty podpisany jest, to sama ocenisz jego stan. Przekwitłe były po 7zł
ogródeczek
storczyki
storczyki
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dusia, piękne kwitnienia, gratuluję
vanda zdecydowanie podoba mi się najbardziej

vanda zdecydowanie podoba mi się najbardziej

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
Vandy już pootwierały wszystkie kwiaty, też się nimi ciągle zachwycam. jaksię rozwinęły, ich kwiaty były brzydkie, niewyraźne, a teraz są duże, intensywnie ubarwione i w piękną kratkę. od rozwinięcia urosły kilka cm. te Vandy nie są w ogóle nawożone, a kwitną pięknie, dużo piękniej niż w chwili kupienia. ta niebieska gdy ją kupiłam była blada, ze słabszą kratką, a teraz jest intensywnie fioletowoniebieska i kwiaty ma większe.
pączuszki na Liodoro rosną. parenaście innych Phal. też ma pędy. Phal. amboinensis puszcza nowy listek i korzonki. violacea puszcza korzonek. bellina 6 korzonków i listek. a sadzonka lueddemaniany, ta bez korzonków, chyba też wreszcie puści korzonek.
pączuszki na Liodoro rosną. parenaście innych Phal. też ma pędy. Phal. amboinensis puszcza nowy listek i korzonki. violacea puszcza korzonek. bellina 6 korzonków i listek. a sadzonka lueddemaniany, ta bez korzonków, chyba też wreszcie puści korzonek.
- Storczykowa
białe w bordowe łatki? też je lubię, są ładne i ciekawe.
a pędziki i pąki rosną, za jakiś czas będą następne kwitnienia... najbardziej czekam na kwitnienia botanicznych, ale one jeszcze nie puściły pędzików. będzie za to kwitł Liodoro. i jeszcze fioletowa Vanda w kropki niedługo zakwitnie, bo jest już w pąkach. będzie mieć 3 lub 4 kwiatki, tyle, co ostatnio. najważniejsze, że moje ulubione, niebieskofioletowa i rózowa w kratkę mają duże i liczne kwiaty.
a pędziki i pąki rosną, za jakiś czas będą następne kwitnienia... najbardziej czekam na kwitnienia botanicznych, ale one jeszcze nie puściły pędzików. będzie za to kwitł Liodoro. i jeszcze fioletowa Vanda w kropki niedługo zakwitnie, bo jest już w pąkach. będzie mieć 3 lub 4 kwiatki, tyle, co ostatnio. najważniejsze, że moje ulubione, niebieskofioletowa i rózowa w kratkę mają duże i liczne kwiaty.
- Storczykowa
storczyki kwitną. rośnie dużo pędzików, jeden Phal. ma pęd gruby na 8 mm. ma już ok. 30 cm wysokości, będzie rózowy z ciemnorózową warżką. teraz pędy rosną bardzo szybko... pąki mają już Phalaenopsisy miniaturowe, Liodoro, białe z rózową warżką. keiki Phal. 'pink panther' jest coraz większe, puszcza drugi listek i 2 korzonki. jak urośnie duży i będzie mieć ładne korzenie, oddzielę go i posadzę do osobnej doniczki. botaniczne Phalaenopsis też mają się dobrze i rosną.
- Storczykowa
Phalaenopsis liodoro niestety jeszcze się nie rozwinął. jego pąki powolutku rosną. na razie ma ich 8 (w zeszłym roku miał zaledwie 3). to jest pierwsze kwitnienie keika, który wyrósł przy podstawie mojego liodoro bez stożka wzrostu. nie minął jeszcze rok od wyrośnięcia tego keiki, a już jest w pąkach i ma bardzo duże liście jak na tak młodą roślinę (sercowy liść 25 cm). uwielbiam tego Phalaenopsis. niedługo zakwitną też inne ładne, choć zwyczajne Phalaenopsisy. na razie kwitnie tylko 12/48, ale jest sporo pędów... no i kwitną 2 Vandy, a trzecia ma pąki.
- Storczykowa
powinny zakwitnąć. moje zawsze kwitną latem (w tym roku zakwitły trochę wcześniej, bo późną wiosną). już kwitną koło 3 tygodni, więc niedużo im pozostało jeszcze, bo Vandy kwitną krócej niż Phalaenopsis.
nic nowego się na razie nie rozwinęło, ale może za parenaście dni wreszcie otworzy się cudne liodoro... tak czekam na jego kwiaty... a inne Phal. też się mają dobrze.
nic nowego się na razie nie rozwinęło, ale może za parenaście dni wreszcie otworzy się cudne liodoro... tak czekam na jego kwiaty... a inne Phal. też się mają dobrze.
- Storczykowa
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Duska, jak patrze na twoje Vandy, to żal mi nie powiem co ściska. Chyba wreszcie się skuszę na jej zakup. O ile oczywiście gdzieś trafię po w miarę rozsądnej cenie. Przeraża mnie tylko myśl, gdzie ja ją będę trzymała. O powieszeniu nie ma mowy. Pozostaje hodowanie wazonowe. Ale co będzie, gdy rozwinie potężny system korzeniowy?
- Storczykowa
to wtedy byś jej dokupiła większy wazon, ale wątpię, by w domowych warunkach urosły jej metrowe korzenie. ale podobno stare Vandy mogą być wysokie na 1,5 metra i mieć baaardzo długie korzenie. Vandy rosną powoli, więc raczej nieprędko urosłaby ci taka wielka. miałam kiedyś taką z długimi korzeniami, była naprawdę piękna, ale niestety padła mi od deszczówki. korzenie jej się zeschły, liście opadły. krótko u mnie była. od tego czasu nie używam już deszczówki i już żadna Vanda mi nie padła.Wanda pisze:Duska, jak patrze na twoje Vandy, to żal mi nie powiem co ściska. Chyba wreszcie się skuszę na jej zakup. O ile oczywiście gdzieś trafię po w miarę rozsądnej cenie. Przeraża mnie tylko myśl, gdzie ja ją będę trzymała. O powieszeniu nie ma mowy. Pozostaje hodowanie wazonowe. Ale co będzie, gdy rozwinie potężny system korzeniowy?
niedługo swoje 2 pąki rozwinie ta fioletowa w kropki. zrobię jej zdjęcia, jak zakwitnie i wstawię na forum. oprócz Vandy niedługo rozwinie się też Phalaenopsis liodoro i miniaturki, a za kilka tygodni kilka hybryd Phalaenopsis. ich pędy są grube i rosną szybko, dużo szybciej niż pędy, które wyrosły jesienią. jeden ma pęd grubszy od patyczka, do którego jest przypięty (8 mm w najgrubszym miejscu).