Mój ogród - Janek, cz.2
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Kontakt:
no to właśnie jest ból. bo oprócz krakowa składam do poznania i katowic i warszawy więc tak czy siak w domu mnie nie będzie jakoś bardzo często, i na pewno nie na tyle długo, żeby regularnie dbać o ogród. mam nadzieję, że rodzice się trochę przyłożą, bo oboje to lubią z tym, ze sa zapracowani totalnie i ni w ząb nie mają czasu. ale pożyjemy zobaczymy. najpierw wyniki matury, potem rekrutacja, wakacyjny wyjazd a potem się będę martwiłbogusia177 pisze: A któż się będzie opiekował ogrodem jak wybędziesz tak daleko ????? :P

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plany widzę Janku masz wielkie.
Stawiasz sprawę po męsku i to Ci się chwali.
Co planujesz posadzić na tym wjeżdzie ?
Stawiasz sprawę po męsku i to Ci się chwali.
Co planujesz posadzić na tym wjeżdzie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grażynko tego jeszcze nie wiem.
marzy mi się jakas taka rabata ki[piąca od hortensji, hibiskusów host i tego tupu spraw na tle jakichś zimozielonych roślin. nie mam pojęcia tak szczerze. może jakies sugestie?
Elu fajnie, że wpadłaś.
co do ogrodu to mam nadzieję, że będzie dobrze. będę się starał zrobić teraz jak najwięcej i najskuteczniej, żeby nie zostawić im ogrodu pełnego roboty 

Elu fajnie, że wpadłaś.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A może krzewy kwitnące przez cały rok po kolei a dołem rozchodniki w podobnej tonacji kolorów ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ewelinko - wiciokrzew pomorski 'Serotina'
w internecie znalazłem takie informacje:
Lonicera periclymenum 'Serotina'
co zdobi:
kwiaty pachnące, owoce
barwa kwiatów:
fioletowoczerwone, pachnące
pora kwitnienia:
VI-IX
czy zimozielona:
nie
wysokość roślin:
3-6 m
roczny przyrost:
1-2 m
wystawa:
słoneczna, ew. półcienista
Popularne pnącze o ozdobnych, dwubarwnych, rurkowatych, pachnących kwiatach: fioletowoczerwone na zewnątrz a kremowe wewnątrz. Kwiaty rozwijają się od czerwca do września. Owoce ozdobne, intensywnie czerwone; lipiec – październik. Dorasta do 3-6m (1-2m rocznie). Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Często w maju jest atakowane przez mszyce, zwłaszcza gdy rośnie na stanowiskach suchych lub słonecznych.
a w odniesieniu do mojego ogródka:
jest w półcieniu i chyba nieźle się ma. kwitnie faktycznie długo, bo teraz zaczął a skończy prawdopodobnie koło końca września. rośnie koło 2 metrów w ciągu roku, ja mam go teraz 3 sezon.
a teraz kilka moich fotek

w internecie znalazłem takie informacje:
Lonicera periclymenum 'Serotina'
co zdobi:
kwiaty pachnące, owoce
barwa kwiatów:
fioletowoczerwone, pachnące
pora kwitnienia:
VI-IX
czy zimozielona:
nie
wysokość roślin:
3-6 m
roczny przyrost:
1-2 m
wystawa:
słoneczna, ew. półcienista
Popularne pnącze o ozdobnych, dwubarwnych, rurkowatych, pachnących kwiatach: fioletowoczerwone na zewnątrz a kremowe wewnątrz. Kwiaty rozwijają się od czerwca do września. Owoce ozdobne, intensywnie czerwone; lipiec – październik. Dorasta do 3-6m (1-2m rocznie). Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Często w maju jest atakowane przez mszyce, zwłaszcza gdy rośnie na stanowiskach suchych lub słonecznych.
a w odniesieniu do mojego ogródka:
jest w półcieniu i chyba nieźle się ma. kwitnie faktycznie długo, bo teraz zaczął a skończy prawdopodobnie koło końca września. rośnie koło 2 metrów w ciągu roku, ja mam go teraz 3 sezon.
a teraz kilka moich fotek

- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
fiu fiu ^^ piękny 
też go posadziłam u teściów... ale na dzień dzisiejszy ma jakieś 30 cm wys. :P może już 35 ;)

też go posadziłam u teściów... ale na dzień dzisiejszy ma jakieś 30 cm wys. :P może już 35 ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
Isia szczerze mówiąc nie widzę tego wiciokrzewu w donicy...
kupiłam swojego jak miał 25cm wys (był przycięty), miał 2 lata i był w 2l donicy - cala wypełniona korzeniami
więc taki 5 letni to chyba by musiał mieć donice z 10-15l ;)
kupiłam swojego jak miał 25cm wys (był przycięty), miał 2 lata i był w 2l donicy - cala wypełniona korzeniami
więc taki 5 letni to chyba by musiał mieć donice z 10-15l ;)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- dianek
aaaa
no to pewnie że w donicy ! ja bez donic nie kupuje - kiepsko się przyjmują - wolę nie ryzykować ;)
sa też szkółki które dają gwarancje na swoje rośliny - i np gdy roślina się nie przyjmie lub jest inna niż miała być - oddają pieniądze lub przysyłają nowy egzemplarz - warto takich szkółek szukać i pytać o gwarancje
no to pewnie że w donicy ! ja bez donic nie kupuje - kiepsko się przyjmują - wolę nie ryzykować ;)
sa też szkółki które dają gwarancje na swoje rośliny - i np gdy roślina się nie przyjmie lub jest inna niż miała być - oddają pieniądze lub przysyłają nowy egzemplarz - warto takich szkółek szukać i pytać o gwarancje
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek