Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

maakita pisze:Ten dyptam coraz bardziej mnie interesuje, bardzo fajny krzew.
Polecam również to piękny krzew, kwitnie, ale owocniki wyglądają też ładnie.
Niewiele jest roślin które wyglądają atrakcyjnie przes kilka miesięcy a dyptam taki jest :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Magdusiu te krzewy ładnie się prezentują, są jeszcze białe. Nie mają specjalnych wymagań.

Jadziu masz rację ogród napchany, przez lata nazbierało się a jak się chce, żeby kwitło od wiosny do jesieni to trudno coś wyrzucić i tak zostaje.

Basieńko myślałam, że po azaliach i Rh te zwykłe skromne kwiatki nie będą miały takiego zainteresowania ale widzę, że jest inaczej.

Mariolu całkowicie się z tobą zgadzam, ma też piękne błyszczące zielone liście, jest dekoracyjny do jesieni.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Irenko :D jak zawsz pięknie u Ciebie jedne kwiaty przekwitają i inne
zastępują ich miejcse , a u Ciebie cały czas kolorowo.Ta szałwia omszona podoba
mi się coraz bardziej, jest śliczna.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Niebieski Rh bajeczny ,a parzydło powalające[jaka czysta biel] .
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Ireno mam pytanie w sprawie azalii japońskich. Moje kochane przyjaciółki szczodrze obdarowały mnie na imieniny kwitnacym azaliami japonskimi ( w liczbie 6 sztuk :D ), które kupiły w szkółce, a więc są to azalie ogrodowe.Posadziłam je w kwasnym torfie. Azalie kwitły, kwitły no i przekwitły i teraz wyglądają trochę upiornie. Mnóstwo suchych kwiatów i niewiele lub prawie wcale liści :roll: . Czy Ty usuwasz przekwitłe kwiaty z azalii japońskich, tak jak z rododendronów i z azalii wielkokwiatowych?. Ja chciałam to zrobić, ale to robota dla Kopciuszka, bo azalie pędzone w szkółce, miały setki kwiatów i teraz mają setki zawiązków nasion. Ja chyba nie jestem w stanie tego wszystkiego usunąć. Zdjęłam zaschnięte, brązowawe kwiaty ale zawiązki nasion :?. Druga sprawa. Niektóre azalie mają już listki ale niektóre sa prawie łyse. Czy nie powinnam podsypać im siarczanu amonu, żeby pobudzić rośnięcie listków? Ja myślałam, żeby podsypać im nawóz długodziałający do Rododendronów Substral 6 m-cy, ten sam który teraz podsypałam rododendronom, ale jak patrzę na te gołe patyczki, to przyszedł mi do głowy siarczan amonu. Będę Ci bardzo wdzięczna za rady i podzielenie się Twoimi doświadczeniami w pielęgnacji azalii i rododendronów.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ireno zapomniałam Ci napisać, że rododendron na pierwszej etykiecie oznaczony przez Ciebie jako NN to najprawdopodobnie Hochmann's Charmant. Ja mam tez takie. Sa piękne :D.
Bogusia
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie starałam się tak dobierać gatunki kwiatów, żeby była ciągłość w kwitnieniu. Jednak za bardzo kolorowo nie jest, działka jest za mała, żeby coś więcej posadzić. Wspominasz o szałwi, myślę, że gdzieś w sprzedaży napotkasz ją, też kupiłam w tym roku.

Joluś niebieski Rh jest rzeczywiście rzadko spotykany a parzydło dlatego jest takie białe, ponieważ rośnie w całkowitym cieniu.

Bogusiu przede wszytkim masz wspaniałe przyjaciółki, znają się na rzeczy. Azalijki prawidłowo posadziłaś, te maluchy bardzo obficie kwitną lecz po przekwitnieniu nieciekawie wyglądają. Ja suche kwiaty częściowo zbieram a resztę wykruszam, zawiązki nasion pozostawiam, są niemożliwe do usunięcia. Wspominasz o słabym wzroście listków, u mnie niektóre krzaczki też takie są, podsypywałam je azofoską, wcześniej w kwietniu nawozami do azalii i Rh. Po nawożeniu w ciągu 2 - 3 tygodni zazielenią się. Wydaje mi się, siarczan amonu zawiera dużo azotu i takie "wypędzone" mogłyby zimą zmarznąć. Kiedy już wszystkie Rh i azalie przekwitną zasilę je nawozami takimi jak wiosną, zrobię to pod koniec czerwca. Przekwitnięte kwiatostany u Rh i azalii wyłamuję. Podzieliłam się z tobą wiedzą z własnego doświadczenia, jeżeli jeszcze coś cię interesuje to pytaj. Dziękuję za podanie nazwy Rh, gdy go kupowałam dość dawno temu, nie było nazwy na etykietce.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko bardzo Ci dziękuję za informacje :D . Dla mnie najważniejsze, że taki nieciekawy wygląd azalii japońskich po kwitnieniu (półuschnięte) to norma i nie musze niczym specjalnym ich traktować. U mnie już po rododendronach i azaliach. Rododendrony ślicznie wyglądaja z jasnozielonymi, nowymi liśćmi. Skoro u Ciebie azalie wyglądaja podobnie, to nie panikuję, tylko podsypię je Substralem o przedłużonym działaniu 6 miesięcy. Rododendrony juz nim podsypałam. A w sierpniu dam trochę siarczanu potasu i to wszystko. Raz jeszcze dziękuję i dobranoc.
Bogusia
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka dzisiejszych fotek widoczków działkowych. Zakwitły hortensje pnące i późniejsze piwonie oraz podrosły już ogórki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Irenko widzę u Ciebie jaśminowiec ja też sobie kupiłam tydzień temu bardzo chciałam mieć o pełnych kwiatach i mam
Genia
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO ale wielgachne ogóry u Ciebie moje nawet w połowie nie są takie wielkie . Jaśminowiec też kwitnie u mnie też zabiera się do pokazania kwiató na dniach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Cudne widoczki działkowe...przyjemnie się ogląda :D
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [URL=
Witaj Irenko :D Piękne widoczki pokazujesz , śliczne piwonie i róże takie zdrowe
a na ostatnim zdjęciu to może złocień pełny? (margerytka)
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Widoczki cudne! a czy mnie wzrok nie myli ta różyczka jest pomarańczowa? pięknotka!
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu dobrego zakupu dokonałaś, pięknie wyglądają te pełne jaśminy i wspaniały zapach mają.

Jadziu takiego przyspieszenia nabrały pod szybami, teraz już rosną niczym nie przykryte. Jaśmin jest "oblepiony" pąkami, powinien obficie kwitnąć.

Basieńko miło, że ci się podoba.

Adamie cieszy mnie, że nadal podoba ci się mój ogródek, teraz w kwitnieniu jest taki mały "zastój", za kilka dni trochę więcej zacznie kwitnąć. Te białe kwiatki to rzeczywiście złocień pełny krzaczasty niski.

Iwonko na razie tych widoczków jeszcze tak dużo nie ma ale za kilka dni na pewno będą ciekawsze.
Ta różyczka jest dokładnie taka jak na zdjęciu, to jest róża rabatowa a kolor ma bardzo intensywny pomarańczowy.

Dzisiaj znowu kilka fotek, na ostatniej ślimak wielkości jajka, wypasł się na moich kwiatach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”