Podziwiam szczerze twój talent ogrodniczy

dziękuję EwelinkoEwelina pisze:Liście nie są identyczne , lecz...podobnie wybarwione, a roślina , o którą pytasz to zwykły PODAGRYCZNIK (Aegopodium podagraria, odm. "Variegata")gohna pisze:Zaintrygowało mnie jeszcze coś, napisz proszę, co rośnie pod tym dereniem a ma takie same liście jak on?
Początkowo trzeba ją " nakierować " na pień - czyli posadzić lekko skośnie w stronę pnia. Potem radzi sobie sama. Przyczepia się do kory mini- korzonkami. W ten sposób moja pierwsza hortensja dotarła już do wysokości ok.8-9 m.elsi pisze:Ewelino, hortensja pnąca sama oplata pień, czy trzeba jej pomagać?, podwiązywać?
Podagrycznik rozrasta się poprzez podziemne kłącza(rozłogi). Daję mu rozrastać się tam , gdzie mi nie przeszkadza, natomiast w innych miejscach po prostu go wyrywam wraz z kłączami, gdy zauważę ,że na zbyt wiele sobie pozwalagohna pisze: słyszałam, że jest on /PODAGRYCZNIK (Aegopodium podagraria, odm. "Variegata")/bardzo ekspansywny. W jaki sposób sobie z tym radzisz?
Yukka , o którą pytasz , to YUCCA GLORIOSA "Variegata".W zeszłym roku kupiłam 3 sztuki. Powiedziano mi, że kwitną na różowo ,późno(VIII-IX), ale zakwitną najwcześniej za rok , bo to roczne rozety.Tymczasem jedna zakwitła w końcu września ! Było już mało słońca , chłodno , tak, że nie rozwinęła do końca kwiatów.PATI pisze:Na kilku zdjęciach pokazałaś juki, z kolorowymi listeczkami, a nawet, jeśli się nie mylę z początkiem kwiatostanu (na jesieni ubiegłego roku). Czy te juki zakwitły? Masz może zdjęcia tych kwiatostanów? Pokaż nam, proszę.
Chętnie oddam Ci odrosty, ale na razie ich nie maMiiriam pisze: Ewelinko - ja kupiłam wiosną ( w Krzywaczce zresztą) jukkę z listami o żółtym środku i zielonych brzegach - czy jak dochowamy się odrostów mogę liczyć na wymianę ?
Jak je zimowałaś? Bo moja jest już w gruncie ..
Apage, Satanas !!! Czyli inaczej mówiąc : Nie kuś mnie , kusicielko !!!hanka55 pisze:Rhododendron " Evelyn (Rh.williamsianum) - EVEN
Czy wskoczy Ci sam do koszyczka, Ewelinko ?![]()
Kasiu, panu opłaca się zadzwonić czasem... wariatki nie rosną na drzewach , ale sprowokowane sygnałem o nowej dostawie przyjeżdżają i ... wydają w centrum całkiem ładna kasęcilla77 pisze: gratuluje zakupków - widzę że masz już Pana z centrum, który sam do Ciebie dzwoni z nową ofertą?Róże śliczne - zwłaszcza Coral, Rumbę posiadam i startuje właśnie do pierwszego kwitnienia - jest taka wesoła w swej kolorystyce, niestety Westerland zmarzł mi okrutnie -..
![]()