Moja familokowa oaza spokoju cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, jaki śliczny ten wiesiołek :!: ...i ten irysek obok też super ;:215
U mnie wieczór pod znakiem deszczu :roll: ...na szczęście jest cieplutko więc jakoś daję radę :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

HALINKO witam w oazie cieszę się ,że Hania rozpoznała moją różę . EWA-EWKAPAW ma tę samą i akuratnie tam też czytałam . Muszę się u niej podziękować . Zaraz jutro sobie wstawię kartkę do niej . Słodkich snów .

BASIU u mnie też padało ,ale jest cieplutko i dobrze z tym ciepłem ,bo ten deszcz na pewno szybciej wyparuje . słodkich snów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj kochana
co to za cudo ?
Obrazek
jakoś tak podobne do naparstnicy :) ale ona nie ma tak kielichów wokół łodyżki.
Różyczki pięknie ci kwitną u mnie też już ładnie się rozkwitły ale ciągle brak mi czasu by porobić fotki.Wczoraj całe popołudnie sprzątałam ogród tj koszenie , podkaszanie , pielenie, okopywanie :) Jutro koło mnie idzie procesja więc ogród musi wyglądać nienagannie :)))))hahaah- żartowałam bo... buduję ogród tak naprawdę dla siebie a nie dla pieszych chodzących uliczką ;) \Może to głupie ale chciałabym właśnie żeby w ogóle z ulicy nie było wglądu na posesję byłby wtedy taki tajemniczy i intymny:) niestety usytuowanie działki nie pozwala na to :(
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

witaj - piekne róze, a naparstnice koniecznie w przyszłym sezonie musze sobie sprawić:) Cieplutko pozdrawiam.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witaj Jadzieńko :lol:
Moje naparstnice jeszcze nie kwitną , ale lada dzień :D też zobaczę ich kwiaty już nie mogę się doczekać ,bardzo lubię te kwiatki a dzięki Izuni i Kasi mam je na działce . Jadziu mam prośbę jeśli się okaże ,że nie mam takiego koloru naparstnicy czy mogę liczyć na parę nasionek z Twojej :oops: Jeśli będą Ci się podobały moje kolory to też chętnie się podzielę .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JADZIU kochanie nie ma sprawy dobrze ,że wczoraj zauważyłam ,że ciemiernik już wypuścił swoje nasionka więc szybko je pozbierałam do doniczki gdyż inaczej na pewno mrówki by je zagospodarowały [zaraz obok jest mrowisko ] Wtedy na pewno miała bym po nasionkach ,a tak mogą się czuć bezpiecznie w doniczce . Pozbieram nasionka ,bo jak będę robiła płot to nie wiadomo czy się nie zniszczą . Każdy kolor w osobną torebkę .

IWONKO to naparstnica wielkolud ma prawie 1,80 a w niej pszczółka na obiadku . U mnie cały dzień pada tylko rano było bez . Iwonko przed naszym domem jest ołtarz więc też trzeba trochę posprzątać . A jak tu coś robić jak padzy i padzy

EDYTKO naparstnice też mam pierwszy rok zawsze mi się podobały ,bo ma je sąsiadka ,ale dopiero na forum dowiedziałam się co to za kwiatek . Teraz jak mówię starszej sąsiadce jak jaki kwiat się nazywa to ona mówi "no tak pani to wie z komputera "a ja już nie mam głowy do nazw . Ma 83 lata ,ale praktycznie sama zasuwa w ogródku [też bym tak chciała] . Dziewczyny cieszę się z odwiedzin . Dzisiaj polałam mlekiem ogórki i pomidory nie wiem po co jak deszcz to zaraz zmył
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Jadziu-piękne te róże w kroplach deszczu.Naparstnica podpisana OBIADEK -ta z pszczołą przepiękna i jakaś bardzo wysokiego wzrostu. Byłam na placu, truskawki nawet po 2.80,kupiłam kozaki-pudełko samych młodziutkich czapeczek za 10 zł, będą z jajecznicą.Szparagi też kupiłam same główki na zupę i piękne jasnoróżowe piwonie do wazonu koło obrazu św., bo pod oknami przejdzie procesja.Do ogrodu mikołajka alpejskiego(znałam tylko nadmorskiego, muszę o nim poczytać)i trzy aksamitki do uzupełnienia obrzeża grządki.Po truskawki zamierzałam pójść osobno,ale u nas przeszła potężna burza i trochę z gradem,obłamała gałęzie drzew, pozrzucała kwiatki z balkonów.No i nie ma po co wracać. Widzę,że pogodę mamy w całej Polsce podobną.
Czy u Was także zabiera się brzozowe gałązki zdobiące ołtarze do domu by zapewnić dobrobyt i szczęście rodzinne?U nas przed Bazyliką Mariacką przy rozbieraniu ołtarza emerytki toczą zażarte boje o te gałązki i kwiatki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWUNIU u nas nie ma takiej tradycji . Prze domem w którym mieszkam jest każdego roku ołtarz . Teraz już od paru lat młodzież zajmuje się tym ołtarzem ,ale brzozowych gałązek tam nie ma . Są tylko kwiatki i te po procesji zabierają do kościoła . Muszę wcześniej wstać ,żeby trochę drzwi do klatki przyozdobić ,gdyż administracja nic nie dba . Nie malowali ich już chyba ze 20 lat i to wszystko niszczeje . Tak dbają o nie swoje ,ale tylko podnoszą czynsze . Właśnie teraz widziałam w telewizji maż mnie specjalnie zawołał ,bo marudzę ,że wciąż leje i mi wszystko pognije . A co mają powiedzieć ci ludzie co wszystko stracili . Ma rację no ale wszystkiego żal . U mnie jeszcze nie zauważyłam grzybków na bazarze ,ale mi narobiłaś smaku na te grzybki . Uwielbiam ale takie bez jajka tylko same grzybki ewentualnie do tego czerwona papryka tak bardziej na ostro . EWO aksamitki są bardzo dekoracyjne w ubiegłym roku miałam ich dość sporo w ogródku i myślałam ,że się same wysiały ,ale nic z tego . Mikołajka kupiłam w ubiegłym roku i jest bezproblemowy i jak przekwitnął wysiałam dzisiaj zauważyłam dość sporo sadzonek więc je popikowałam wysiałam też w ubiegłym roku nasionka z przekwitniętego KROPLIKA i też widzę parę ładnych sadzonek . Dzisiaj na bazarze były truskawki 5 zł. za koszyczek ale nie kupowałam . Ale się rozpisałam . Dziękuje za odwiedzinki
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Jadziu podoba mi się wiesiołek i liatra i jeszcze te żółte niżej. Naparstnica też, nie wiem po co wyliczam, bez sensu bo każdy śliczny :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jadziu masz śliczne różyczki! Ciekawe jak moje tegoroczne nabytki, już dwa tygodnie nie byłam na działce. Teraz pojadę w sobotę, chyba żeby pogoda była zupełnie niemożliwa. Pozdrowienia z deszczowego Wybrzeża
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Jadziu moje amarylisy sadziłam w kwietniu do ziemi i dopiero teraz zakwitły.
Myślałam że już w tym roku nie będą miały kwiatów a tiu niespodzianka.Dostałam
też od znajomej ismene białą 4 cebulki i dwie mają kwiaty jeszcze nie kwitną.
Co to za róża Kristalperle nie słyszałam o takiej.Jaka ona jest w wielkości
i kolorze.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu piękna naparstnica ,,a ja myślałam co to za obiadek :lol:
teraz już wiem :lol:
Nie wiedziałam że liatra jest też różowa ja mam białą i niebieską :P
pozdrawiam :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SABINKO to żółte to czosnek złocisty . Wiesiołków mam bardzo dużo nasadzonych ,bo to bardzo wdzięczne kwiatki i przyciągają pszczoły

BOGUSIU naparstnice wyrosły na 1,80 aż się wystraszyłam ,że są takie wielgachne natomiast mam też w innym miejscu i tam są mniejsze . Trzmiele przylatują wypijają nektar i kwiatki zaraz odpadają . Ja mam liatrę taką lila to chyba jest najbardziej pospolity kolor .

Danusiu jest to biała róża przywiozłam ją z Niemiec i na etykiecie tak pisze . Zapach ma nieziemski i dlatego ją kupiłam ze względu na ten zapach . Płatki ma bardzo delikatne a po tych deszczach wygląda nieszczególnie dostojnie . Mam ją dopiero od ubiegłego roku musiała się dopiero zaaklimatyzować . Nie wiem do jakiej wysokości urośnie na razie ma około 70 cm jest to róża rabatowa .

MARYSIU u nas też nie lepsza pogoda bardzo kapryśna . Różyczki na pewno już zakwitły . Cieszę się z Waszych odwiedzin . Dzisiaj porobiłam rano parę zdjęć . Nareszcie zaczyna otwierac kwiaty pnąca BLUE WIND oto ona ukochana mszyc Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

nie jestem wielką amatorka naparstnicy :oops: , ale ta jest cudowna, ten kolor nie widziałam jeszcze, podziwiam Twój ogródek u nas nikt nie dba aby koło bloku były kwiaty, wazne żeby były ławeczki do klekotania.
Kolaz róż w deszczu super.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Przyleciałam by się upomnieć o zdjęcia róż a one już są :;230
Już ci pisałam że bardzo podobają mi się róże o klasycznych kwiatach a ty takie pokazujesz.
Pąki twoich NN to jest to co Mariolki lubią najbardziej :D
Ślimaki u mnie ostatnio znajduję nawet wysoko na drzewach.
Chyba nawet jak dla nich za mokro.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”