Ja również wypróbowałam przepis na muszelki, jest super więc podaję:
Conchiglioni faszerowane pieczarkami z sosem
Składniki:
-18 szt. makaronu conch.
-25 dag sera ricotta bądż marscapone produkowany przez Piątnicę
-50 dag pieczarek
-6 dag szynki bądź wędzony boczek
-2 małe cebule
-pół szklanki tartego parmezanu
-3 łyżki masła
-po 3 łyżki posiekanej bazylii i natki pietrzuszki
- sól, pieprz
sos
- 1/2 pomidorów w zalewie (ew. przecier pomidorowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyzka masła
-sół, cukier, chilli
Przepis
1. Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce.
2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć 4 minuty
3. Dodać pokroione pieczarki i smażyć aż woda odparuje.
4. Zdjąć z ognia, dodać riccotę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem
5. Sos wylać do naczynia żaroodpornego, makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać serem ( ja dałam jaki miałam ser żółty i też były dobre) i piec 20 minut w 180 stopniach.
sos
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, doprawić chilli, solą i cukrem do smaku.
Ja podałam muszelki z sałatką z fetą. Naprawdę są bardzo sycące, smacznego
