Storczykowe początki karpka.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz ależ u Ciebie kolorowo, miło popatrzeć i podziwiać. Będę zaglądała częściej, bo napatrzeć się nie mogę na tego żółciutkiego. ;:87
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och.......... jakie śliczne, a ten żółty......... no cóż nic nie powiem więcej. Moje pragnienie niespełnione do tej pory. Mam kilka innych żółtków, ale to nie jest to czego naprawdę szukam - typowy słoneczny żółty kolorek ;:215 Niech jak najdłużej cieszy swoim kwitnieniem ;:113 ;:63
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli kwiatek jest w ciapki, to pączek też będzie je miał. U mnie na dwóch jest to samo. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
marica29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2009, o 11:33

Post »

A mnie się podoba najbardziej ten Twój "plamiak" Januszu. Muszę mieć takiego, bo już zachorowałam (tylko gdzie ja tak na zawołanie sobie go kupię?) :(
Poza tym reszta reż jest śliczna, aż miło popatrzeć :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to specjalnie dla Ciebie - parę dni wcześniej:
Obrazek Obrazek
Dzisiaj już pierwszy kwiat się rozwija - plamy oczywiście znowu w innych miejscach:
Obrazek
A żółtasek rozbił wszystko co miał (na razie) do rozbicia:
Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz dwukolorowy śliczny i niezwykle oryginalny, gdzie dorwałeś takiego pięknisia :?: Pozdrawiam
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Pierwszy jest niesamowity, takiego jeszcze nie widziałam... :twisted:
Normalnie zatkało mnie! Nie wiem, co powiedzieć ;:111
Chyba da się tylko to: toż to prawdziwe jest CUDO! :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje piękne Panie - nie chce mi się wierzyć, że takich "plamistych" nie macie w swoich kolekcjach. Dostałem go w którymś z marketów, "po znajomości" - fakt, taki był tylko jeden w prawie co przywiezionej dostawie (ok. 100 egz). Rozwija się drugi kwiat. "Martwi" mnie tylko to, że kwiaty są raczej małe - czy jest na to jakieś wyjaśnienie ? (No, np. takie, że to jakiś mieszaniec, hybryda lub tp.).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Dokładnie tak. Wielkośc kwiatów nie tyle zależy od gatunku, co od samej rośliny i jej genów. To tak jak z dziećmi tych samych rodziców. Jeden ich syn będzie wyższy,a drugi niższy i ni w ząb nie będą identyczni, no chyba, że byliby bliźniakami.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój plamiaczek w pełnym rozkwicie: Obrazek Obrazek
W porównaniu z "żółtkiem" widać, że kwiaty są małe, koloru "budyń z sokiem z ciemnej wiśni" no a "żółtek" jest po prostu - żółty: Obrazek.
Natomiast pytanie mam odnośnie Cambrii. Nie kwitnie już przeszło pół roku. Jest nowa pseudobulwa, z której liczyłem, że wybije pęd kwiatowy, liczę że jeszcze wybije - ile trzeba czekać ? Ile czasu Wy czekaliście ?
Zamiast pędu z tej nowej psb - wybija nowa mała psb. Podlewam w ramach zalecanych standartów i z nawozem.
Obrazek Obrazek
Będą w końcu kwiaty ?
Pozdrawiam - Janusz K.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

karpek pisze:ObrazekObrazek
Przypomina mi jabłko pokorojone w plasterki nasiąknięte czerwonym winem.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Ja moja Cambrię kupiłam przekwitniętą w lutym. Już u mnie wyrosły u niej dwa nowe psb, ale nie liczę na to, by zakwitła w najbliższym czasie. Na razie urlopuje na balkonie. Mam cichą nadzieję, że zakwitnie na jesień :)
Trzymam kciuki za Twoją Cambrię!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mam 5 cambrii i obserwuję jak to wygląda z kwitnieniem.

Mogę powiedzieć, że różnie u każdej z nich. Wszystkie już u mnie kwitły, w tym 3 kwitną aktualnie, a jedna z nich powtórnie.
Czemu piszę, że różnie - u jednych (tak jak na zdjęciu u Karpka) młoda pseudobulwa pokazała się
w pełnej krasie spomiędzy liści i.... cisza ! Gdy myślałam, że na tym się skończy, bo stan ten trwał dla mnie wieczność,
wtedy nieoczekiwanie pojawiał się zaczątek pędu w kąciku któregoś z liści.

Gdy uznałam, że tak pewnie będzie to wyglądać u każdej, inna cambria wydała pęd z psb, która jeszcze była
ukryta wśród liści. Jeszcze inna, wydała 2 pędy równocześnie po obu stronach tej samej pseudobulwy - w tym przypadku
wcale długo nie czekałam na jej dojrzenie.

Cambria 'Nelly Isler' zrobiła mi psikusa i po normalnym długim kwitnieniu wydała pęd z zupełnie niedojrzałego przyrostu.
Myślałam, że się nie utrzyma, ale... zakwitły 2 pełnowartościowe, duże kwiaty !

Z reguły jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość. I radzę nieco rzadziej podlewać, zanim ukaże się pęd,
ale też nie przesadzać z tym postem.
Jedynie roślinę trochę postraszyć: "Nie dam Ci jeść łobuzico jeśli nie zakwitniesz" :twisted:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Art- dzięki za kilka dobrych rad. U mnie na pewno się przydadzą. Ta ostatnia najlepsza, mojej powiem, że na zimę nie wróci do cieplutkiego domu :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Januszu, dziękuję za miłe słowa w moim wątku :)
Dopiszę jeszcze tylko, że to przesuszanie nie może być za bardzo drastyczne, bo ucierpiałyby młode przyrosty.
Tzn. zaczęłyby się robić nieodwracalne harmonijki na liściach. Ja tych harmonijek u moich cambrii tez trochę naprodukowałam zanim zrozumiałam o co tu chodzi.
Cambrie nie znoszą też przenawożenia - reagują brązowieniem liści od czubka w dół.

Pozdrawiam, Joanna :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”