Witam. Mąż przywiózł mi dużą cebulę , posadziłam ją do ziemi i wyrósł kwiat ale oczywiście nie wiem co to za roślina i jak z nią postępować. Proszę o identyfikację
Nie wiem co to mi zakwitło. Posadziłam cebulę jako Eucomis (z Biedrony), a tu zakwitło mi takie cudo......
Jest raczej kremowe, drugie zdjęcie to troche przekłamanie aparatu
Kwiat oryginalnej urody.
Witam, wiosną otrzymałem od znajomego bulwę. Ku mojemu zdziwieniu wyrósł z niej piękny kwiat o oryginalnym kształcie. Na zdjęciu zresztą widać jego ciekawe wąsy. Moje pytanie kieruję do Was - jak nazywa się ten kwiat, bo ja po prostu nie potrafię go zidentyfikować. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Jakiś czas temu błonczatkę uprawiałem.U mnie jest bardzo przepuszczalna ziemia więc pod wszystkie rośliny daję kompostu.
Rosła na słońcu.Na zimę pakowałem do woreczka foliowego,zasypywałem suchym torfem i przechowywałem w lodówce,tam
gdzie warzywa.Szczelnie woreczka nie zamykałem.Oczywiście trzeba kontrolować czy nie wchodzi pleśń.
Ja posiadam trzy białe ismeny, z których dwie w tym roku pięknie kwitły. Rosną na miejscu nasłonecznionym, ale z jednej strony są osłonięte od wiatru tują. Kupiłam je wiosną, podsypałam żyzną ziemią i naturalną odżywką, obie miały po dwa piękne kwiaty. A na zimę te rośliny trzeba wykopać i wysadzać po przymrozkach.