Storczyki Storczykowej

Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie przesadzajmy, że Vandy to taka rzadkość. W większych marketach - typu LM - są w zasadzie non stop.
Ale cena straszy, to fakt.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Grymasella pisze:nie przesadzajmy, że Vandy to taka rzadkość. W większych marketach - typu LM - są w zasadzie non stop.
Ale cena straszy, to fakt.
ja nigdy nie widziałam Vandy w żadnym sklepie. w LM może byłam ze 2 razy, ale nigdy nie było za wiele nawet Phalaenopsisów, a co dopiero Vand. widziałam tylko i wyłącznie na wystawach, ewentualnie w internecie. ale ceny są od 80 wzwyż, czasami nawet ponad 150. ostatnio bardzo zdrożały Vandy, na tegorocznej wystawie były po 160. a jeszcze kilka lat temu można było za połowę tego ładną Vandę kupić...

pędziki Phal. rosną. te, co są w pąkach, niedługo powinny zakwitnąć. liodoro może zakwitnie pod koniec miesiąca. jak zwykle mu się nie spieszy. jestem bardzo zadowolona z ilości pędów i kwitnień. nigdy wcześniej nie kwitło mi tyle naraz. No, ale 2 lata temu nie miałam nawet 10 Phal. (bo zbierałam różne storczyki), a teraz mam 48. no i Vandy kwitną. niestety tylko raz w roku, ale dobre i to.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

białemu Phal. w żyłki zaczyna pękać pierwszy pączek. pędziki u innych rosną, będą piękne kwitnienia. niektóeym już podparłam pędy patyczkami, ale białemu z różową warżką pozwolę się zwieszać, bo i tak stoi na szafce. na pewno będzie cudownie wyglądał.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandy mają już rozwinięte wszystkie kwiaty. a biały w rózowe żyłki otworzył pierwszy kwiat (który na pędzie jest drugi). może dlatego otworzył najpierw drugi kwiat, a nie pierwszy, bo ten był bliżej okna (Phal. stoi na środku pokoju). pędziki innych rosną. pęd liodoro ma 2 odgałęzienia, a jego pąki rosną, niestety powoli, ale może na początku lipca zakwitnie.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja czekam na zdjęcia.Może w końcu się zdecyduje.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak któryś zakwitnie, to mu zrobię zdjęcia.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj pierwszy pączuszek otworzył różowy Phal. o małych kwiatkach, trochę podobny do equestrisa. te pąki ma na odgałęzieniu starego pędu, ale spomiędzy liści rośnie mu następny pędzik. biały w bordowe ciapki i biały w różowe żyłki mają już po 2 otwarte kwiaty. pąki Phalaenopsis liodoro powoli rosną, słodko przytulone do pędu. keiki Phal. 'pink panther' puszcza 2 korzonki i drugi listek. rośnie nawet szybko. może jeszcze w tym roku będzie się nadawał do oddzielenia.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Pamiętam, jak kiedyś nie byłaś zbytnio zadowolona, że jakiś Twój storczyk puścił keiki... :wink:
Ale widzę, że z tego jesteś chyba nawet szczęśliwa :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bo kiedyś 1 storczyk (mój pierwszy) miał keiki i padł. pewnie padł od nawozu, bo miał powiędnięte korzenie, ale myhślałam, że keiki to pogorszyły, bo musiał na nie dużo energii zużywać. ale ten, co ma keika, jest ładny i zdrowy, więc powinien dać radę go utrzymać.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Jednak sprawdza się przysłowie "nie taki diabeł straszny, jak go malują" :lol:
A to keiki chętnie bym zobaczyła :roll: Zrobisz mu może kiedyś jakąś fotkę, razem z rośliną mateczną :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może spróbuję mu zrobić fotkę, jak będę robiła innym storczykom, ale nie wiem, czy uda się razem z rośliną, bo keiki jest dość wysoko. na razie keiki ma ok. 5-6 cm wielkości.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy i Vandy ładnie kwitną, jest jeszcze trochę pędów. Phalaenopsisy violacea i amboinesnsis zaczynają puszczać korzonek, ten drugi puszcza też listek.
zrobiłam trochę zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne! Moja Mama na identycznego pasiastego, który właśnie wypuścił dwa keiki (jeden z dwoma pąkami) na przyciętej łodydze i nowy pędzik. Ja mam podobny do tego pierwszego, mój ma takie ładne maleńkie kwiatki (3-4cm).

No, a Vanda piękna! Marzy mi się taka właśnie- niebieska w krateczkę.
Gratuluję kwitnień!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten Phalaenopsis z pierwszego zdjęcia też ma małe kwiatki (4-4,5 cm), trochę przypomina equestrisa. teraz kwitnie na odgałęzieniu, ma jeszcze dużo pąków. a pasiasty lubi kwitnąć, kupiłam go na wiosennej wystawie w zeszłym roku, kilka dni po kupieniu puścił następny pęd, który zakwitł, gdy przekwitł ten kupny, a jesienią znowu puścił pęd, który niedawno się rozgałęził i teraz kwitnie. ma już 3 kwiatuszki otwarte.
a Vanda w rzeczywistości jest bardziej fioletowa niż na zdjęciach. ma bardzo piękny, niezwykły kolor. tak mi się podoba, że nie umiem od niej oderwać oczu. marzyłam o takiej, odkąd zbieram storczyki... ale musiałam ponad 3 lata czekać, aż to marzenie się spełni. ale wreszcie ją mam! i teraz mi powtarza kwitnienie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

storczyki mają się ok. dzisiaj Phal. violacea ucięłam kawałek jednego listka, na którym miał nieładną plamę. miejsce cięcia posypałam sproszkowanym węglem. inne listki ma ładne. jak go kupiłam, sercowy miał mniejszy od poprzedniego, a teraz jest kilka cm większy. zaczyna mu też rosnąć korzonek. szybko się zaaklimatyzował... inne botaniczne też mają się dobrze, a hybrydy kwitną, puszczają pędy lub przynajmniej korzonki. fioletowa Vanda w kropki zaczyna puszczać pąki na pędzie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”