Ogród Ewy F
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Ewo. Śliczne kompozycje z szławi, białych irysów i różowych goździków. Bardzo mi się podoba ścieżka z pni. Suoer wygląda. W Warszawie zbiera się na burzę. Będzie chyba lać za chwilę.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo - czy jesteś w stanie podać nazwy tych kwiatków?
Zakochałam się zwłaszcza w nr 6
1.
2.
3.
4. 
5.
6.
7.
8. 
9.
Pod wpływem Twoich zdjęć i wypowiedzi (choć przyznaję - nie wszystkie czytałam - głównie te "dookoła" irysów
) postanowiłam "odchudzić" swój ogródek, bo na razie rośnie w nim dużo pięknych bylin, które przeniosłam ze starej działki. Za dużo. Wszystkie rosną zdrowo no i chciałam je po prostu gdzieś umieścić, bo z każdą jakoś tam jestem związana (wiele mam "od patyczka", czy nasionka), ale sama widzę, że jest natłok.
Zakochałam się zwłaszcza w nr 6

1.

3.

5.

7.

9.

Pod wpływem Twoich zdjęć i wypowiedzi (choć przyznaję - nie wszystkie czytałam - głównie te "dookoła" irysów

Pozdrawiam - Małgosia
Bogusiu! te irysy są bladoniebieskie.Wydawało mi się ,że lepiej będą tutaj wyglądały niż białe.Nie bylo mnie 4 dni i już kompozycja zastała zdominowana przez gożdziki ,Z tylu podsadziłam żółte lilie ,ale na nie jeszcze czas .Zakwitną z szałwią bo gożdzikach
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
Mateola!Barnsdale powiadasz.No ,no już cię lubię!Miło mi ,że ci się spodobało Irysy kolekcjonuję od zawsze,z tym ,że w ogrodzie u mamy nie miałam takiej możliwości ich wyeksponowania.Potem u siebie tez musiałam kilka lat poczekać,aby przygotować ziemię.Irysy staram się kupować od kolekcjonerów .Gro pochodzi z nieistniejacej kolekcji brata Franczaka
Alu! drewno w kłodach było kupowane do porąbania do kominka Wykorzystałam 2 kłody Jedna zostala pocięta na krążki i z jednej strony zabezpieczona smołą przed wilgocią ,a na wierzchu drewnochromem .Z wszystkim uporał się mąż
Mateola! Nazwy tych irysow niestety zaginęły.Pozbywasz się zdrowo rosnacych bylin ?Może wystarczy coś uporzadkować lub odchudzić Wrócilam z zakupów u naszego forumowicza Tomgrocha ,Zobacz jego ogród jak pieknie zarośniety i ziele przez to mniej rosnie ,a roślin multum
Zakupy od Tomgrocha nie zmieściły się w bagażniku i jechały,o zgrozo, jeszcze w samochodzie.Właściciel o dużej wiedzy i przesympatyczny .Ogród rzeczywiście ma piękny
Alu !Drzewo do kominka kupuje się na metry sześcienne.Musisz udać się do pobliskiego tartaku i tam popytać.Do tego trzeba doliczyc koszty przywiezienia.Drzewo powinno być lisciaste,bo głównie takie nadaje się na zewnątrz,dąb ,olcha/Iglaste wydziela żywicę jak go słonko nagrzeje i ławka sie lepi.poza tym szybko próchnieje